אספרטיים הוא הממתיק המלאכותי הנפוץ בעולם ומצוי באלפי מוצרי מזון ומשקה, לרבות משקאות דיאט (דיאט קולה, דיאט ספרייט), מוצרי חלב דיאטטיים, עוגיות ומאפים דלי קלוריות ואפילו בתרופות. בשבוע שעבר הודיע ארגון הבריאות העולמי כי בחודש הקרוב יכריז שהאספרטיים עלול לסרטן, הודעה שעתידה לטלטל את שוק המשקאות והמזון הדיאטטי שנאמד במיליארדי דולרים לשנה.
הודעה זו תתקבל לאחר שב-1981 הכריז ארגון הבריאות העולמי כי האספרטיים בטוח לשימוש, בצריכה סבירה. לשם המחשה, נקבע, כי יש לצרוך כמויות גדולות מאוד של משקה דיאטטי (12-36 פחיות משקה דיאטטי ליום) כדי להגיע לכדי סיכון בריאותי ממשי לאדם במשקל של 60 ק"ג. הצריכה המקסימלית של אספרטיים בקרב בני אדם נקבעה על-ידי ה FDA, ככזו שצריכה להיות נמוכה מ-40 מ"ג לק"ג משקל גוף באירופה ו-50 מ"ג לקילו בארה"ב.
ההיסטוריה של האספרטיים
הממתיק המלאכותי הראשון שנתגלה במקרה היה סכרין, עוד בסוף המאה ה-19, ונעשה בו שימוש כתחליף לסוכרוז. אולם בשל טעם לוואי מריר הפסיקו להשתמש בו. לאחריו פיתחו ממציאים את הסינלאמאייט Cynlamate, שהיה טעים בהרבה וללא אותו טעם לוואי מריר, אולם הוא נאסר לשימוש בארה"ב בשנות ה-70 של המאה העשרים ע"י ה FDA בשל חשש כי מגדיל את הסיכוי ללקות בסרטן.
רכיבים מסוכנים בחשיפה לחום
הרכב האספרטיים: האספרטיים מורכב מ-3 רכיבים: פנילאלנין, חומצה אספרטית ומתנול. שני הרכיבים הראשונים אלו חומצות אמינו (אבני הבניין של החלבון) שנמצאות במזון שלנו באופן טבעי. הן אינן מזיקות כאשר צורכים אותן בדרך הטבע - דרך מזונות, אך עלולות להזיק למערכת העצבים כאשר נצרכות לבדן. האספרטיים מתפרק מיידית לשלושת רכיביו, עוד לפני שהגיע למערכת העיכול, ולכן קיים חשש שצריכה מוגברת שלו עלולה לפגוע במערכת העצבים.
הרכיב השלישי באספרטיים הוא מתנול. הוא מתפרק לרעלן בשם פורמלהייד, הידוע כרעיל ביותר. במחקרים רבים שבדקו את בטיחותו נקבע, כי הפורמלהייד עלול לשנות את מבנה ה DNA וכך לגרום לסרטן.