האם כל סימני ה-E על מוצרי המזון מזיקים? | מאיה רוזמן

איך מסמנים בריאות? ד"ר מאיה רוזמן העלתה בתוכניתה את הסוגיה של הרושם השלילי שנוצר בעקבות הסימון על מוצרי מזון | האזינו

ד"ר מאיה רוזמן צילום: מועצת הצמחים
סופרמרקט
סופרמרקט | צילום: מרק ישראל סלם

"יצא לכולם הרושם שכל פעם שרשום E אז זה משהו לא בריא, ולדעתי הרושם הזה מוצדק לחלוטין", אמרה והוסיפה: "למרות שלא כל E הוא בהכרח לא בריא. יש גם E שהם בסדר גמור ואפילו טבעיים או אפילו נוגדי חמצון בעצמם".

"מה זה בכלל E?" שאלה רוזמן וענתה: "זה מהמילה אירופה, כי אנחנו משתמשים בקטלוג אירופאי (גם באמריקה משתמשים בקטלוג הזה, אבל באוסטרליה למשל יש להם קטלוג אחר שמתחיל באות A)".

"הקטלוג הזה של התוספים כולל את כל התוספים שאפשר להוסיף למזון", אמרה רוזמן והסבירה:

"חומרים משמרים, שהם חומרים שמונעים התפתחות של עובשים ופטריות וחיידקים, מעכבי חמצון, שהם כאלו שמונעים קלקול של המוצר עקב התחמצנות של השמן, מייצבים, שהם חומרים שעושים את המרקים יותר חלק ויציב".

"צבעי מאכל: רוב תוספי ה-E לא בריאים ולא אמורים להיכנס לגוף שלנו. לרובם יש תופעות לוואי, והרבה תופעות לוואי - כאבי ראש, בחילות, חלק מסרטנים, גורמים להשמנה, ועוד ועוד תופעות. יהיו תמיד מי שיגידו שהם בכמות מאוד קטנה, והם צודקים".

"גם תרופות משפיעות על הגוף שלנו בכמות מאוד מאוד קטנה. מספיק אלפית הגרם כדי לסדר את לחץ הדם, או את בלוטת התריס, או לרפא מחלה חיידקית וכו'. גם לכמויות קטנות יש השפעה. מצד שני צריך לזכור שלא כל ה-E בקטלוג הם רעים. יש למשל צבעי מאכל טבעיים, שעשויים מגזר וסלק וכורכום. למה לא משתמשים בהם תמיד? או כי הם יותר יקרים, או כי הם לא יציבים בכל מיני תנאי יצור מזון. יש המון מייצבים שהם טבעיים לגמרי, לציטין למשל, או כל מיני סיבים תזונתיים אחרים".

"אבל, אנחנו לא אמורים לזכור מה זה כל E. לא אמורים לדעת מה בסדר ומה לא", הדגישה המומחית. "אז באופן כללי לדעתי אפשר בהחלט לפסול כל מוצר שיש בו E ולחפש תחליף בלי מילים ובלי מספרים שאנחנו לא מבינים. מוצר שמכיל רכיבים טבעיים ושאנחנו מבינים כל מילה ברשימה על האריזה".

תגיות:
בריאות
/
סימון מוצרי מזון
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף