תזונת חורף נכונה של ילדינו חשובה מאוד. יתרה מכך, חשוב שמאכלי החורף יתמכו בצמיחת הגוף והעצמות ובהזנה מלאה של כל צרכיהם: אבות מזון ויטמינים ומינרלים החיוניים לצמיחה והתפתחות תקינה. ישנם מספר הרגלים שכדאי לאמץ כשגרת חורף על מנת לחזק את מערכת החיסון, למנוע מחלות וגם לחמם את הגוף, ובעת ובעונה אחת לספק לגוף הגדל את כל צרכיו.

חיזוק המערכת החיסונית - ויטמין C
ויטמין C הוא ויטמין מסיס במים. המשמעות היא כי אינו נאגר בגופנו ועלינו לקבלו מתזונה או מתוספים ברמה היום יומית. תפקידו במערכת החיסון, מעבר להיותו נוגד חמצון חזק, הוא במניעת חדירת חיידקים לגוף.  כידוע, ילדים חשופים יותר לחיידקים בשל היותם פעילים יותר, מועדים לפציעות קלות ולחדירת חיידקים דרך פצעים בעור. בנוסף, ויטמין C מסייע בספיגת הברזל בגוף, מינרל חיוני שחשוב במיוחד בתהליכי גדילה אצל ילדים. כמו כן הוא חשוב בייצור קולגן שנמצא ברקמות, בגידים ובתאים ומסייע בריפוי פצעים קלים, ששכיחים יותר אצל ילדים. 
מה המקורות הטובים ביותר לויטמין C? פירות הדר: תפוז, אשכולית, קלמנטינה ופומלה וכן קיווי וגויאבה וירקות העשירים בויטמין C, כמו עגבנייה, פלפל וברוקולי.  ישנה חשיבות לצריכת הויטמין הכי טרי שאפשר, בסמוך לצורתו הטבעית וכן להימנע מבישולו, שכן הוא מאבד מערכיו התזונתיים בבישול.  

מתחזקים עם ויטמין C (צילום: יחצ הרבלייף)
מתחזקים עם ויטמין C (צילום: יחצ הרבלייף)

מזונות העשירים בבטא קרוטן ואבץ
בטא קרוטן ואבץ מסייעים לפעילות המערכת החיסונית בגוף. בטא קרוטן מצוי במזונות כתומים: בטטה, גזר, דלעת, פלפל כתום. האבץ אינו מאבד מסגולותיו גם בבישול, כך שבהחלט אלו ירקות מומלצים למרק, ולתבשילי קדירה. את האבץ ניתן למצוא בגרעיני חמנייה ודלעת טבעיים וכן בבשר אדום, שומשום, סובין חיטה ובזיליקום.

תבלינים
הוסיפו תבלינים מעודדי חיזוק מערכת החיסון כגון: כורכום, ג'ינג'ר וקינמון. ניתן להוסיף לחליטת צמחים ולתה או לתבשילים, לרבות מרקים.

שטיפת ידיים
מחלות החורף מתפשטות במגע ישיר. פעולה פשוטה של שטיפת הידיים לפני האוכל ולעיתים תכופות, יכולה להוות הגנה בשלב ראשון. לצד חיזוק מערכת החיסון מבפנים, חשוב לחזק אותה על-ידי הגנה חיצונית ואימוץ הרגל שטיפת ידיים. 

שטיפת ידיים, אילוסטרציה (צילום: אינג אימג')
שטיפת ידיים, אילוסטרציה (צילום: אינג אימג')

שינה
הקפדה על שינה של לפחות 8-10 שעות אצל ילדים חשובה לצמיחה ולחיזוק המערכת החיסונית. מערכת החיסון פעילה ומתחזקת בלילה וחשוב לוודא שהיא עושה זאת כשהגוף במנוחה, בעיקר אצל ילדים שגם נמצאים בתהליך גדילה.

פעילות גופנית
פעילות גופנית קבועה חשובה בכל עונה. עם זאת, בחורף יש לה ערך מוסף אפילו רב יותר בכך שממריצה את מחזור הדם, מסייעת לשמור על טמפרטורת גוף מאוזנת ומשפרת מצב רוח.

שתייה 
שתיה חשובה לא פחות בחורף מאשר בקיץ. בניגוד לנהוג לחשוב, חשוב לשתות בחורף סך של 10-12 כוסות מים או תה ביום, בתלות ברמת הפעילות ובגודל הגוף. למבוגרים חשוב לומר שקפה אינו נחשב למשקה שכן הוא מחסיר מהגוף נוזלים, ולא מספק אותם.
מים מסייעים בוויסות הטמפרטורה של הגוף, ולכן טמפרטורה נמוכה מעלה את דרישות הנוזלים בדיוק כמו במזג אוויר חם. בנוסף, אוויר מחומם ויבש שנוצר מחימום על ידי מפזרי חום ומזגנים, עלול לגרום לעור לאבד מים דרך אידוי, כך שהצורך של הגוף בנוזלים לא נעלם. כאשר הגוף עובד חזק כדי להילחם בהתקררות, הוא מנצל יותר נוזלים. יתרה מזו, בזמן צינון, הגוף מאבד נוזלים רבים, שחשוב להחזיר כדי למנוע התייבשות.

סיבים תזונתיים
סיבים תזונתיים הינם פחמימות מורכבות שמקורם במזונות צמחיים. הסיבים נמצאים בעלים, בגבעולים, בשורשים ובזרעים של הצמחים, ולהם תפקיד מבני בצמח לשמור על זקיפותו. בנוסף, הם נמצאים ברוב סוגי המזונות הצמחיים כגון חיטה מלאה ומוצרים העשויים ממנה, אורז לא מעובד, גריסים למיניהם, כוסמת, שיבולת שועל, קטניות, ירקות, פירות ושורשים.
חשיבותם בכך שאינם מפורקים על ידי אנזימי העיכול של גוף האדם. עובדה זו גורמת לכך שהסיבים אינם תורמים קלוריות לתפריט ומעניקים תחושת שובע לאורך זמן ובכך מסייעים לשמירה על משקל תקין. הם חשובים שבעתיים בשל היותם המזון של חיידקי המעי - הפרוביוטיקה שלנו. ככל שחיידקי המעיים הטובים ישגשגו, נהנה ממערכת חיסון טובה יותר.
אצל ילדים לא תמיד מגיעים לרף המינימום לסיבים שהינו לפחות 25 גרם סיבים ליום. הדרך לכך היא בצריכת פירות וירקות עם הקליפה וכן מאכלים שעשירים בסיבים, כחיטה מלאה, כוסמת, שיבולת שועל וקטניות. שימו לב, שעם הגדלת כמות הסיבים יש להגדיל את השתייה שצורכים, כדי למנוע כאבי בטן.  אם הילדים אינם צורכים סיבים כלל, יש לשקול תוסף סיבים תזונתיים, ולהכניס אותו בהדרגה לתפריט.

תזונה בריאה חשובה שבעתיים בחורף (צילום: יחצ הרבלייף)
תזונה בריאה חשובה שבעתיים בחורף (צילום: יחצ הרבלייף)

תזונת עשירה וחמה
בחורף חשובה תזונה זו שבעתיים. חשוב לצרוך מזונות שיחממו את הגוף ובד בבד יספקו לגוף תזונה מיטבית, עשירה בויטמינים ומינרלים וערכים תזונתיים.  תבשילי קדירה, למשל, הם פתרון מצוין. דאגו שיהיו עשירים בירקות שורש מבושלים, שכאמור, איכותם לא נפגמת בבישול כמו דלעת, גזר, דלורית ובטטה וכן במנת חלבון איכותית שתספק לגוף ויטמין B. קטניות, כמו עדשים, שעועית וכן כוסמת יהיו בחירה מצוינת.
גם חמין יספק את האתגרים התזונתיים בחורף וכן מרק, שגם יספק נוזלים חיוניים לגופנו. ניתן להוסיף לו גריסי פנינה ומנת בקר ותקבלו ארוחה שלמה ומזינה. 
לגבי מאכלים קלילים יותר, דייסת שיבולת שועל מבושלת היא פתרון מצוין לחורף, מספקת ערכים תזונתיים רבים וניתן להוסיף לדייסה פירות יער העשירים בנוגדי חמצון כדי לשדרג אותה עוד יותר.

הכותבת היא דיאטנית קלינית ויועצת לחברת הרבלייף