לא נעים לדבר על זה, אבל אין ברירה: החום פוגע במזון שאנחנו אוכלים, והבטן מגיבה בהתאם

הטיולים בארץ והפיקניקים הפכו לבילויים הנפוצים מחוץ לבית, וכשחם בכל הארץ בחודשי הקיץ, ומעבר לאי־הנוחות הגופנית, מזון בסביבה שבה הטמפרטורה גבוהה - מתקלקל במהירות

שלומית דיליאון צילום: ללאנאוה רוזנפלד צילום: ללא
אנדומטריוזיס. כאבים, דימומים ודלקות
אנדומטריוזיס. כאבים, דימומים ודלקות | צילום: ingimage ASAP

בזכות הקורונה - יש לה גם זכויות בודדות - הטיולים בארץ והפיקניקים הפכו לבילויים הנפוצים מחוץ לבית. הבילוי בטבע עם משפחה וחברים משלב תמיד גם צידה לדרך או בניסוח טרנדי, משלב קולינריה. וטוב שכך.

חם בטבריה ואפילו בצפת. חם בכל הארץ בחודשי הקיץ, ומעבר לאי־הנוחות הגופנית, מזון בסביבה שבה הטמפרטורה גבוהה - מתקלקל במהירות. מסיבה זו אוכל שהכנו בבית ולקחנו לטיול, לבריכה, לים או שהגשנו במרפסת, יש לאכול סמוך להוצאתו מהצידנית המצוננת או מהמקרר. מזון ששוהה זמן רב על השולחן בחוץ כמו סלטים וממרחים, בשר מופשר שמונח זמן ממושך בשמש לפני שצולים על הגריל, עלול בקיץ להתקלקל במהירות. מסיבה זו הסיכוי למזון מקולקל גדול יותר כשהוא נמכר בדוכנים שאינם נמצאים במקומות ממוזגים, ברחוב או בצדי הדרך.

איך מזהים מזון מקולקל? לפעמים ריח רע, פגיעה בטעם, שינוי בצבע ובמרקם מזהירים אותנו, אבל לא תמיד נצליח לזהות את המזון המקולקל.

על מנת להימנע מקלקול מזון נדרשת התייחסות מתאימה בחודשי הקיץ. כאשר אורזים מזון, כדאי להכניס את המזון מצונן, ואם אפשר - קפוא או קפוא חלקית לצידנית סגורה היטב עם שפע קרחומים. את הצידנית מומלץ להציב בצל ולהוציא את האוכל סמוך למועד הארוחה.

לפני צריכה של מוצרי מזון מוכנים חשוב לשים לב לתאריכים המוטבעים על גבי אריזת המזון. יש הבדל בין "עדיף להשתמש לפני" - לבין "לשימוש עד". בעוד הכיתוב הראשון הוא בגדר המלצה, הכיתוב השני הוא אזהרה. במיוחד במזונות רגישים לזיהומים כמו דגים, מיונז, חומוס וביצים. בכל מקרה של ספק - אין ספק. חובה לזרוק את האוכל, וזאת אף שיש בינינו שחונכו ש"אוכל לא זורקים".

פרט למזון עצמו חשוב לשים לב לתנאי הסביבה: ניקיון הידיים, כלי ההגשה, הצלחות, הכוסות והסכו"ם.

לחות וטמפרטורה גבוהה בקיץ מהוות שילוב של תנאים נוחים להתרבות חיידקים ומזיקים אחרים. אלו חודרים דרך המזון או הכלים למערכת העיכול ולכן עולה הסיכוי לשלשולים המלווים לעתים בכאבי בטן ובהקאות, שכן זו אחת הדרכים של הגוף להיפטר ממזיקים שחדרו אליו.

הסיבה לשלשול היא בדרך כלל זיהום של מיקרואורגניזמים: חיידקים נפוצים כסלמונלה, אי־קולי או שיגלה, וירוסים כמו אדנווירוס ורוטה, או טפילים כמו תולעת הסיכה. אם אלה נמצאים במזון המזוהם, הם יכולים לפגוע במערכת העיכול, והסימפטומים יופיעו בתוך עשר שעות או יותר. אפשרות נוספת היא שהמזון מכיל רעלנים שהחיידקים ייצרו - אז התוצאות מהירות יותר, והן יופיעו בתוך שעות אחדות.

בלי קשר למזון, שלשולים יכולים להיות תוצאה של פציעה או מצב נפשי כמו מתח וחרדה, ולפעמים הסיבה אינה ברורה, והם חולפים תוך יום או ימים אחדים.

מעבר לחוסר הנעימות הזמני, שלשול לרוב אינו מצב מדאיג, אבל עלינו להיות ערים לשכיחות הגבוהה של שלשולים בקיץ, במיוחד בקרב אוכלוסיות רגישות כמו תינוקות, נשים הרות, קשישים ואלה שמערכת החיסון שלהם חלשה כתוצאה ממחלות או טיפולים כמו דיאליזה או כימותרפיה. אחת הסכנות המיידיות של שלשולים היא התייבשות ואיבוד נוזלים, מלחים וסוכרים. באוכלוסיות רגישות שלשול יכול לגרום לחוסר תפקוד של ממש ואף דורש אשפוז.

לעתים במקרים של התייבשות חריפה, אחד הסימפטומים הוא מיעוט מתן שתן או שתן כהה מאוד (מרוכז), ואז יש להגיע להערכה רפואית כדי לבחון המשך טיפול ולהחליט אם יש צורך במתן נוזלים דרך הווריד.

בילוי במים: ים, בריכה, נחלים וגבים. כיף גדול להתרענן מהחום במים צוננים, אך אלה עלולים להיות מזוהמים בווירוסים וחיידקים שיחדרו לגוף דרך פי הטבעת או בטעות בבליעת מים. בילוי במים עם מי שסבל משלשולים, גם ימים אחרי שפסקו, עדיין עלול להדביק. לכן מי שסבל משלשולים - טוב יעשה אם לא יבלה במקווי מים עם אנשים נוספים.

אם השלשולים נמשכים יותר משבוע, יש להיוועץ ברופא/ה. 

תגיות:
בריאות
/
מעריב סופהשבוע
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף