איזה כיף החופש הגדול! ים, שמש, ארטיקים, אין בית ספר, הולכים לישון בבוקר, מתעוררים בערב, חברים, מחשב, בינג' סדרות בנטפליקס תנו לי עוד!!!
או אולי בעצם: החופש הגדול? אוי ואבוי! הבית מבולגן ומלא בחול, ארטיק מטפטף זה דביק, אין מסגרת, שעמום, הילדים הולכים לישון מאוחר, מתעוררים מאוחר, לא יורדים מהמחשב ומהטלוויזיה. די, אני כבר לא יכול/ה!
החופש הגדול החל והוא יכול להביא עמו מצד אחד שינוי מבורך והזדמנויות חדשות ומעניינות עבור ההורים, הילדים והמתבגרים: הרפיה ורגיעה מהמסגרות הלוחצות, הזדמנות להתפתח ולהתקדם מבחינה חברתית ומקום להתנסויות חדשות ומעניינות בתחומים שונים. כל אלו מגיעים לצד הזדמנות לבילויים משפחתיים משותפים והידוק הקשר המשפחתי באופן שלא מתאפשר במהלך השנה.
מצד שני, החופש גם עלול להביא עמו מורכבויות רבות עבור הילדים ודאגות רבות עבור ההורים: השינוי המשמעותי בשגרת החיים וההפחתה בשמירה ובגבולות שמספקים המסגרת וסדר היום לאורך שנת הלימודים, עלולים להוביל למצוקה רגשית ולמצבי סיכון עבור הילדים ובני הנוער.
כל אלו, הופכים את תקופת החופש הגדול לתקופת "סיכון/סיכוי", והאופן בו נסייע ונתווך לילדים את השינויים העומדים להתרחש, ישפיע במידה רבה על הזיכרון עמו יישארו מהחופש. היעדר השגרה (אותו כולנו זוכרים ומכירים מתקופת הקורונה למשל), יכול להיות מפרק, אך יכול גם לסייע לילדים לבנות מנגנון פנימי להתמודדות עם שינוי וחוסר וודאות - מנגנון שהוא גורם משמעותי להצלחה במסגרות רבות בהמשך החיים.
לכן, ממש עכשיו, לקראת החופש, חשוב לשוחח עם הילדים, לתאם ציפיות ולהכין אותם ככל האפשר לשינוי המתקרב. נסו לחשוב כהורים, כיצד הייתם רוצים שייראו הגבולות בבית במהלך החופש: האם תהיה שעת שינה ומתי? האם תהיה שעת חזרה הביתה? האם תגבילו את שעות השימוש במסך? שתפו את ילדיכם בשיח זה.
יותר מ"מה לא" תאפשרו לילדים, חשוב לומר להם "מה כן" אתם מצפים מהם במהלך החופש. רצוי לנסות לחשוב יחד עם הילדים, כיצד תיראה שגרת היום בחופש הגדול. אפשר לשבת יחד ולצייר "לוח שנה" ובו יהיה כתוב בכל יום, אילו פעילויות יהיו באותו יום (קייטנה, מחנה קיץ, טיול משפחתי וכו'), מתי יהיה זמן להכנת עבודות ושיעורי בית של החופש, מתי זמן טלוויזיה/מחשב וכו'. רצוי מאוד להפגין גמישות ולתת להם אפשרות בחירה ויכולת להשפיע על בחירת פעילויות משפחתיות משותפות ועל שינויים , על מנת לערב אותם בעיצוב סדר היום שלהם. את לוח השנה הזה כדאי לתלות במקום זמין לכולם (על המקרר למשל) ולבדוק יחד עמם בכל בוקר או בערב שלפני.
פעמים רבות בשל היפוך שעות השינה, הורים ומתבגרים כמעט ולא נפגשים במהלך היום בחופש הגדול. לכן, עם הגדולים יותר, חשוב לקבוע זמנים ושעות קבועות למפגש, לפחות פעם ביום (בארוחת ערב למשל) זמן זה חשוב עבורנו ההורים על מנת להיות נוכחים בחיים שלהם: לגלות עניין ואכפתיות, לשאול ולזהות מצבי סיכון פוטנציאליים.
בכל שנה, בזמן החופש אנו עדים לעלייה משמעותית בהתנהגויות ובמצבי סיכון בקרב ילדים ובני נוער. כהורים, עלינו לנסות לתת את תשומת הלב להתנהגויות הבאות:
לבסוף, הדבר החשוב ביותר לזכור הוא שהדרך הטובה ביותר לסייע לנו ולילדים לעבור את הקיץ בשלום היא דרך תקשורת פתוחה וקרובה ככל האפשר. חשוב לנסות להעביר לילדים ולמתבגרים מסרים של אהבה, אכפתיות ורצון למעורבות (ולא פחד חרדה ודריכות). נסו לשוחח עמם, לחזק את היכולת שלהם לבחור ולהפעיל שיקול דעת נכון. נסו להתעניין ולשאול: לאן הם הולכים, עם מי, מתי יחזרו. האם יצליחו לשמור על הכללים. הציעו את עזרתכם במידת הצורך.
לצד כל אלו, חשוב שתהיו שם נוכחים כבני אדם וכהורים גם עם הצרכים שלכם! חשוב שתעבירו לילדים את הצורך שלכם להיות מעורבים בחייהם, לדעת לאן הם הולכים ומה הם עושים, על מנת שתוכלו לסמוך עליהם ולאפשר להם את החופש שהם כל כך רוצים.
לא פחות מכל אלו, חשוב שכהורים נוכל לאפשר לילדים ולמתבגרים זמן ומרחב להתנסויות חדשות. נסו להיזכר בחופשים הגדולים שלכם: בימים הארוכים שלא נגמרים, במפגשים עם החברים, בהתנסויות הרומנטיות הראשונות, (וגם "במרקו" מ"הלב", "פינוקיו" ו"נילס הולגרסון"). כל אלו אפשרו לכם להתפתח ולהתנסות בעצמאות ובהבנה והכרה עם הגבולות והמסוגלות שלכם ועיצבו במידה רבה את בני האדם שאתם היום.
חשוב שגם לילדים שלכם תהיה את האפשרות להתנסות, לצמוח ולגדול. לא פחות חשוב שתהיו שם עבורם, בנוכחות מקשיבה, מיטיבה שומרת ומכוונת.
חופש נעים!