מחקר פורץ דרך שנערך באוניברסיטת הונג קונג חושף כיצד סיבים תזונתיים טבעיים מסייעים להגנה מפני וירוסים, כולל שפעת וקורונה. המחקר, שפורסם בכתב העת Trends in Microbiology, מציג את המנגנון המורכב שבו סיבים תזונתיים מפעילים שרשרת תגובות במעי המובילה לחיזוק המערכת החיסונית.
פרופ' פרנסיס צ'אן, מומחה לרפואה ותרפיה באוניברסיטת הונג קונג, מסביר כי בנוסף לחיסון השנתי נגד שפעת, ניתן לחזק את המערכת החיסונית באמצעות תזונה מתאימה. "המחקרים שלנו מראים כי חומצות שומן קצרות שרשרת, המיוצרות על ידי חיידקים פרוביוטיים במעי בתגובה לצריכת סיבים תזונתיים, מגבירות את החסינות כנגד שפעת וזיהומים ויראליים אחרים", מדגיש צ'אן.
צוות המחקר ערך סדרת ניסויים מקיפה במעבדה, שכללה מחקרי תרביות תאים, ניסויים בבעלי חיים ובדיקות ברקמות אנוש. הממצאים הראו כי חומצות השומן קצרות השרשרת הצליחו להפחית את חומרת הזיהום בשפעת מסוג A ואת העומס הנגיפי בריאות במקרים של RSV. יתרה מכך, נמצא כי חומצות אלו מנעו את חדירת והתרבות נגיף הקורונה בתנאי מעבדה.
עם זאת, החוקרים מזהירים כי התוצאות לא היו חיוביות באופן גורף. במקרה של נגיף צ'יקונגוניה ונגיפים רדומים כמו HIV-1 והרפס סימפלקס 1, נצפתה דווקא החמרה בתגובה הדלקתית. "חשוב להבין שלא כל הסיבים התזונתיים שווים", מדגיש פרופ' טון היין מין מאוניברסיטת קולורדו, המוביל את המחקר, "סיבים מלאכותיים, למשל, אינם מספקים את אותן תועלות בריאותיות".
ההמלצות התזונתיות הנוכחיות קובעות כי גברים בוגרים צריכים לצרוך 30-38 גרם סיבים ביום, בעוד נשים צריכות 21-25 גרם. לילדים מומלץ על צריכה של 19-25 גרם ביום. מקורות עשירים בסיבים הניתנים לתסיסה, המייצרים את חומצות השומן המועילות, כוללים פירות כמו תפוחים, בננות ופירות יער, ירקות כמו בצל וכרישה, קטניות כמו עדשים וחומוס, וכן דגנים מלאים, אגוזים וזרעים.
"המחקר שלנו מראה בבירור כי חולי שפעת סובלים ממחסור בחיידקי מעי המייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת", מסכם פרופ' מין, "הממצאים מדגישים את התפקיד החיוני של חיידקי המעי בחיזוק המערכת החיסונית כנגד שפעת ומחלות נגיפיות אחרות".
למרות שצריכה מוגברת של סיבים תזונתיים אינה מבטיחה חסינות מוחלטת מפני זיהומים, החוקרים מאמינים כי היא עשויה להיות ההבדל בין תסמינים קלים למחלה קשה, במיוחד במקרים של RSV ושפעת מסוג A.