מחקר חדשני שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי "PLOS Genetics" שופך אור על תכונותיו המיוחדות של תה הקמבוצ'ה והשפעתו על מטבוליזם השומנים בגוף.

פטריית התה היא צורת חיים סימביוטית הבנויה ממארג סימביוטי של שמרים וחיידקים. הסימביוזה נקראת SCOBY שהם ראשי תיבות של "Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast". התוצר של התססה עם SCOBY הוא משקה פרו-ביוטי מסורתי בשם קומבוצ'ה.

רכיבי הבסיס של הקמבוצ'ה הם תה, סוכר, וסימביוזה המורכבת משמרים ומחיידקים פרו-ביוטיים. תהליך התסיסה מזכיר תהליכי תסיסה\החמצה אחרים כגון החמצת חלב ליוגורט, אולם הוא מורכב יותר כי מדובר בתסיסה דו-שלבית.

קמבוצ'ה (צילום: Freepik)
קמבוצ'ה (צילום: Freepik)

החוקרים מאוניברסיטת צפון קרוליינה גילו ממצאים מפתיעים על האופן שבו החיידקים הפרוביוטיים במשקה זה משפיעים על ביטוי גנים במעיים, במיוחד אלה הקשורים לחילוף החומרים של שומן.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

קמבוצ'ה, הוא משקה מותסס עתיק יומין המיוצר מתה ממותק, מכיל תרבית מיוחדת של חיידקים ושמרים הידועה בשם SCOBY (תרבית סימביוטית של חיידקים ושמרים).

תרבית זו יוצרת שכבה ג'לטינית עשירה בחיידקים שצפה על פני המשקה, החיידקים הפרוביוטיים במשקה, הכוללים זנים מהסוגים Acetobacter, Lactobacillus ו-Komagataeibacter, נקשרו בעבר למגוון יתרונות בריאותיים, ביניהם הורדת לחץ דם.

הממצא המרכזי במחקר החדש מתמקד באופן שבו החיידקים בקמבוצ'ה משפיעים על המטבוליזם של השומנים. החוקרים גילו כי חיידקים אלה מחזקים את פעילותם של חלבונים האחראים על פירוק שומנים, ובמקביל מפחיתים את ייצור החלבונים המעורבים בבניית תרכובות שומניות הידועות כטריגליצרידים.

למרות שטריגליצרידים הם צורת השומן הנפוצה ביותר בגוף האדם וממלאים תפקיד חיוני באחסון ושחרור אנרגיה, רמות גבוהות מדי שלהם עלולות להוביל למחלות הקשורות להשמנה.

אחת התגליות המפתיעות במחקר הייתה שהחיידקים הפרוביוטיים בקמבוצ'ה יצרו אפקט תאי הדומה למצב צום, וזאת מבלי להפחית את צריכת המזון.

בניסויים שנערכו, חיות מעבדה שצרכו את החיידקים הפרוביוטיים הראו הצטברות שומן מופחתת, רמות נמוכות יותר של טריגליצרידים, וטיפות שומן קטנות יותר בתאים, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

קמבוצ'ה (צילום: Freepik)
קמבוצ'ה (צילום: Freepik)

מעבר להשפעה על מטבוליזם השומנים, מחקרים עדכניים מצביעים על פוטנציאל של קמבוצ'ה לשיפור רמות הסוכר בדם אצל אנשים הסובלים מסוכרת סוג 2. בנוסף, המשקה הוכח כבעל תכונות אנטי-דלקתיות ואנטי-בקטריאליות, בזכות נוכחות נוגדי חמצון.

חשוב לציין כי המחקר הנוכחי בוצע בתנאי מעבדה על חיות ניסוי, ונדרשים מחקרים נוספים לאישוש התוצאות בבני אדם. השפעת הקמבוצ'ה על חילוף החומרים היא חלק ממכלול של גורמים המשפיעים על בריאות הגוף, ואיכות המשקה ובטיחותו תלויים בתהליך ההכנה והתסיסה הנכונים.

ממצאי המחקר פותחים צוהר חדש להבנת המנגנונים שבאמצעותם משקאות מותססים כמו קמבוצ'ה עשויים להשפיע על בריאותנו. עם זאת, נדרש מחקר נוסף להבנה מעמיקה יותר של ההשפעות ארוכות הטווח ולביסוס היתרונות הבריאותיים בבני אדם. המחקר מדגיש את הפוטנציאל הטמון במשקאות פרוביוטיים מסורתיים ואת חשיבותם האפשרית בתזונה המודרנית.