הנשק הסודי לזיכרון חד: שבע מזונות שיצילו את תאי המוח שלכם

שכחה תכופה היא בעיה הפוגעת ברוב האנשים, במיוחד בקשישים, ועלולה להוביל לדמנציה ומחלות מוח. מחקרים מראים כי תזונה עשירה במזונות מסוימים יכולה לא רק להגן על המוח אלא גם לקדם בריאות קוגניטיבית

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
שכחה. אילוסטרציה
שכחה. אילוסטרציה | צילום: Freepik
7
גלריה

שכחה תכופה היא בעיה שממנה סובלים רוב האנשים, בעוד קשישים מתמודדים עם בעיה זו יותר, מה שמוביל לדמנציה ומחלות מוח, לרבות אלצהיימר, הנחשבת לשכיחה ביותר בקרב קשישים במקומות שונים בעולם.

שכחה מדי פעם היא נורמלית, אך מחקרים מראים כי אכילת תזונה עשירה במזונות המונעים אובדן זיכרון יכולה לעשות הבדל גדול לא רק להגן על המוח שלך, אלא גם לקדם בריאות קוגניטיבית ושימור זיכרון.

מחקרים מראים שמזונות עשירים בנוגדי חמצון (כמו פירות יער) עוזרים להילחם בלחץ חמצוני, גורם מרכזי בירידה קוגניטיבית, בעוד חומצות שומן אומגה 3 (המצויות בדגים ואגוזים) חיוניות לתפקוד המוח, ודגנים מלאים מספקים אנרגיה יציבה כדי לשמור על חדות המחשבה.

על פי דו"ח שפרסם האתר המתמחה "כוח החיוביות", ונבדק על ידי "Al Arabiya.net", ישנם שבעה מזונות שאם נאכל ונצרוך בכמויות גדולות, ישמרו ויפעילו את המוח וימנעו אובדן זיכרון, שכן המוח הוא מקור אנרגיה שמעבד, אוגר ומחזיר מידע באופן רציף, אך כמו מנוע דלק בעל ביצועים גבוהים, זקוק להיות במיטבו.

לפי המכון הלאומי להזדקנות בארה"ב, תזונה עשירה בחומרים מזינים יכולה להפחית ולהאט את הירידה הקוגניטיבית ולשפר את שימור הזיכרון. המזונות הנכונים עוזרים לחזק את הקשרים העצביים, לשפר את תפקוד הנוירוטרנסמיטר, ואפילו להגן מפני מחלת אלצהיימר.

שבעת המזונות כוללים אוכמניות, שמתוארות כמזון-על לבריאות המוח, שכן למרות גודלן הקטן יש להן פוטנציאל גדול לשפר את תפקוד המוח. מדענים אומרים כי ה"אנתוציאנינים" באוכמניות, שהם נוגדי חמצון רבי עוצמה, מסייעים בהגנה על נוירונים, מפחיתים דלקות ומשפרים את שימור הזיכרון.

אוכמניות
אוכמניות | צילום: אינגאימג'

כורכום נמצא בשימוש במשך מאות שנים ברפואה המסורתית, והמחקר המודרני תומך ביתרונותיו החזקים בהגנה על המוח. יש לו תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון חזקות המסייעות בהגנה על תאי המוח מנזק ותומכות בשימור זיכרון.

תבלין הזהב. כורכום
תבלין הזהב. כורכום | צילום: אינג אימג'

מזונות כמו שיבולת שועל, קינואה, אורז חום וחיטה מלאה מספקים גם שחרור איטי ויציב של גלוקוז, ומונעים את התרסקות האנרגיה שמובילה לערפל מוחי ולשכחה.

מחקרים מראים שדגנים מלאים תומכים בזרימת דם בריאה למוח, ומבטיחים שחמצן וחומרי מזון מגיעים לאזורים האחראים על זיכרון וקוגניציה. הם גם עשירים בוויטמינים מקבוצת B, המסייעים בהפחתת דלקת במוח ותומכים בתפקוד הנוירוטרנסמיטר.

שיבולת שועל
שיבולת שועל | צילום: אינג'אימג'

ירקות עליים נחשבים למקורות חזקים של חומרים מזינים להגנה על המוח. ירקות עליים כמו תרד, כרוב וברוקולי מלאים בויטמינים ונוגדי חמצון המשפרים את תפקוד המוח. הם עשירים בויטמין K, חומצה פולית ולוטאין, המסייעים להאט את הירידה הקוגניטיבית ומגנים על תפקוד הזיכרון.

עלי תרד טריים
עלי תרד טריים | צילום: אינג'אימג'

ויטמין סי נמצא בתפוזים, לימונים, אשכוליות וליים. מחקרים מראים שלוויטמין C תפקיד מכריע במניעת ירידה קוגניטיבית על ידי הפחתת דלקת ותמיכה בייצור של נוירוטרנסמיטורים כגון דופמין וסרוטונין, המסייעים בשיפור מצב הרוח, הריכוז ושימור הזיכרון.

אגוזים וזרעים מופיעים אף הם ברשימה. הם מכילים שומנים בריאים המשפרים את המוח, שכן אגוזים וזרעים פריכים, טעימים ועמוסים בחומרי תזונה הם בעלי ברית חזקים לבריאות המוח, ומספקים חומצות שומן אומגה 3, ויטמין K ונוגדי חמצון, כולם חיוניים להגנה על תאי המוח ולשיפור שימור הזיכרון.

פירות הדר, תפוזים, ויטמין C
פירות הדר, תפוזים, ויטמין C | צילום: אינג'אימג'

המוח האנושי מורכב מ-60% שומן, וחלק גדול מהשומן הזה הוא חומצות שומן אומגה 3, שהן רכיבי התזונה החיוניים המצויים בדגים שומניים כמו סלמון, מקרל וסרדינים. שומנים בריאים אלו מחזקים את קרומי תאי המוח, מפחיתים דלקת ומשפרים את התפקוד הקוגניטיבי.

מחקרים מראים שלאנשים שאוכלים דגים שומניים באופן קבוע יש סיכון נמוך יותר לירידה קוגניטיבית ולמחלת אלצהיימר. חומצות אומגה 3 תומכות גם במעבירים עצביים כמו דופמין וסרוטונין, המסייעים בריכוז, בשיפור מצב הרוח ובשמירה על הזיכרון.

דג סלמון: עולם ומלואו
דג סלמון: עולם ומלואו | צילום: Pixabay
תגיות:
בריאות
/
אוכמניות
/
זיכרון
/
מזון על
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף