אזהרה: אלה המאכלים שגורמים לכם לדיכאון בלי ידיעתכם

מחקר חדש חושף את המאכלים האהובים שמשפיעים על מצב הרוח שלנו בצורה שלילית. מדוע ארוחות הנחמה האהובות עלינו גורמות לנו להרגשה רעה אחרי האכילה, ומה הן החלופות שיכולות לשפר את ההרגשה?

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
פיצה
פיצה | צילום: אינגאימג'
3
גלריה

רבים מאיתנו אוהבים להתכרבל על הספה אחרי יום עבודה ארוך ולהתענג על פיצה חמה עם גבינה מותכת. אך מחקר חדש מגלה שדווקא הפיצה היא המזון שגורם לאנשים להרגיש הכי אומללים לאחר אכילתו. לפי סקר שנערך בקרב 2,000 משתתפים, 46 אחוז מהם דיווחו שהמאכל האיטלקי האהוב על כולנו גרם להם להרגיש "רע" אחרי שאכלו אותו.

מסתבר שבעיקר ארוחות נחמה רגשיות כמו המבורגרים וצ'יפס, עוגות, ועוף מטוגן הן אלה שגורמות לתחושות שליליות לאחר האכילה. אפילו מאכלים מסורתיים אהובים כמו פיש אנד צ'יפס נכללו ברשימה - כאשר 42 אחוז מהמשתתפים דיווחו שהמאכל הקלאסי גורם להם לאומללות. סטייק וצ'יפס ועוגת גבינה מופיעים גם הם ברשימה, עם 22 אחוז מהמשתתפים שדיווחו על תחושות שליליות לאחר אכילתם.

פיצה - גורמת לדיכאון?
פיצה - גורמת לדיכאון? | צילום: אינגאימג'

מזונות של אכילה רגשית שאמורים לנחם הם פופולריים משום שהם מפעילים מרכזי תגמול ראשוניים במוח, אך ההשפעות קצרות טווח וגורמות לירידה רגשית אחרי האכילה. שלושה רבעים מהאנשים מסכימים שמזון שמנוני נותן להם בדרך כלל דחיפה ראשונית במצב הרוח, אך ברגע שהם מניחים את הסכין והמזלג הם מרגישים לא בנוח.

במציאות, 85 אחוז מהמשתתפים דיווחו שהם נותרים עם תחושת נפיחות למשך 47 דקות בממוצע אחרי אכילת הארוחות האהובות עליהם. המחקר מציין שמזונות אחרים, יותר בריאים, כמו עוף צלוי עם כרוב אפוי או סלמון מאודה עם ירקות ותפוחי אדמה אפויים - יותר סביר שיגרמו לתחושות חיוביות.

דג סלמון - פחות מדכא מפיצה
דג סלמון - פחות מדכא מפיצה | צילום: אינגאימג'

סוטר מוסיפה: "תזונה משחקת תפקיד חזק ברווחה רגשית. החלפות פשוטות - כמו אימוץ דיאטה ים תיכונית לצד ניהול הלחץ שלנו ושיפור השינה - יכולות להשפיע באופן עמוק על שיפור מצב הרוח שלנו".

דרכים נוספות לתמוך ברווחה רגשית דרך תזונה ואורח חיים כוללות שילוב של יותר מזונות ידידותיים למעיים, שמירה על הידרציה ותרגול אכילה מודעת. המחקר מדגיש שאורח חיים מאוזן מבוסס על גורמים מרובים, שכולם תורמים לרווחה רגשית. המחקר גם מראה שאכילת מנות בריאות היא אפילו קשה יותר במהלך החודשים הקרים בחורף, כאשר מחצית מהמשתתפים מודים שמזג אוויר קר גורם להם לחשוק במזון כבד ומשמין במיוחד.

עם זאת, מחצית מהמשתתפים מודים שאוכל לא בריא הוא הדבר הראשון שהם פונים אליו כשהם מרגישים מדוכאים, ו-59 אחוז הודו שאחרי האכילה הם מרגישים יותר אומללים מאשר לפני כן.

מנות "לא שמחות" נוספות שקשה לאנשים לדחות כוללות כריכים שומניים במיוחד (19 אחוז), ספגטי בולונז (18 אחוז), לזניה (17 אחוז) ונקניקיות (15 אחוז).

תגיות:
אכילה רגשית
/
הרגלי אכילה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף