אנשים שאוכלים כמויות גדולות של מזון אולטרה-מעובד (UPF) עשויים להיות בסיכון גבוה יותר למוות מוקדם, כך עולה ממחקר שנערך בשמונה מדינות, כולל בריטניה וארה״ב.

זהו לא סוד שמזון מהיר מזיק לבריאות, אבל לא רק המבורגרים וצ'יפס נמצאים ברשימה השחורה. גם מזונות שנראים תמימים כמו יוגורטים ממותקים, לחמים תעשייתיים ודגני בוקר נחשבים למזון אולטרה-מעובד – ומחקרים מראים שהם עלולים להזיק לא פחות.

בשרים מעובדים, עוגיות, משקאות מוגזים, גלידה וחלק מדגני הבוקר הם דוגמאות למזונות אולטרה-מעובדים, שהולכים ונעשים נפוצים יותר בתפריטים ברחבי העולם וגם בישראל. מזונות אלה נוטים להכיל יותר מחמישה רכיבים, שלרוב לא מצויים בבישול ביתי, כמו תוספים, ממתיקים וכימיקלים שנועדו לשפר את המרקם או את המראה של המזון.

כמה מומחים מציינים שעדיין לא ברור מדוע מזונות אולטרה-מעובדים קשורים לבריאות לקויה – אין הרבה ראיות לכך שהעיבוד עצמו הוא הגורם, וייתכן שהבעיה היא בתכולה הגבוהה של שומן, מלח וסוכר במזונות האלה.

דגני בוקר בבופה בבית המלון - גם לא הכי מומלץ (צילום: אינג'אימג')
דגני בוקר בבופה בבית המלון - גם לא הכי מומלץ (צילום: אינג'אימג')

מרכיבים מלאכותיים

החוקרים שעומדים מאחורי המחקר, שפורסם בכתב העת American Journal of Preventive Medicine, בחנו מחקרים קודמים כדי להעריך את ההשפעה של צריכת מזון אולטרה-מעובד על תמותה. המחקר אינו יכול להוכיח באופן חד משמעי שמזונות אלה גרמו למקרי מוות מוקדם, משום שכמות המזון האולטרה-מעובד בתפריט של אדם קשורה גם להרגלי תזונה כלליים, פעילות גופנית, אורח חיים רחב יותר ואף לרמת ההכנסה – כל אלה משפיעים גם הם על הבריאות.

המחקר הסתמך על סקרים תזונתיים ונתוני תמותה משמונה מדינות: אוסטרליה, ברזיל, קנדה, צ’ילה, קולומביה, מקסיקו, בריטניה וארה״ב. הדו״ח מעריך שבבריטניה ובארה״ב, שם מזונות אולטרה-מעובדים מהווים יותר ממחצית מהקלוריות היומיות, כ־14% ממקרי המוות המוקדם עשויים להיות קשורים לנזק שנגרם מהם.

לעומת זאת, במדינות כמו קולומביה וברזיל, שם צריכת מזונות אולטרה-מעובדים נמוכה בהרבה (פחות מ־20% מהקלוריות), ההערכה היא שהמזונות האלה קשורים לכ־4% ממקרי המוות המוקדם.

מזון מהיר. אילוסטרציה (צילום: FREEPIK)
מזון מהיר. אילוסטרציה (צילום: FREEPIK)

ד״ר אדוארדו נילסון, החוקר הראשי מהמחקר בברזיל, אמר שמזונות אולטרה-מעובדים פוגעים בבריאות "בשל השינויים שעוברים עליהם במהלך העיבוד התעשייתי ובשל השימוש ברכיבים מלאכותיים – כולל צבעי מאכל, טעמים מלאכותיים וממתיקים, אמולסיפיירים (חומרי מתחלב) ורבים אחרים". לפי חישוביהם, בשנת 2018 התרחשו בארה״ב כ־124,000 מקרי מוות מוקדם שנבעו מצריכת מזון אולטרה-מעובד. בבריטניה – כמעט 18,000.

המחקר קורא לממשלות לעדכן את ההנחיות התזונתיות שלהן ולעודד את הציבור להפחית את צריכת המזון הזה. עם זאת, ועדת המומחים לתזונה של ממשלת בריטניה קבעה לאחרונה שאין די ראיות חזקות שמקשרות בין אופן עיבוד המזון לבין בריאות לקויה.

מהו מזון אולטרה-מעובד 

מזון אולטרה-מעובד (UPF) הוא מזון תעשייתי שמכיל מרכיבים רבים שאינם מצויים בבישול ביתי רגיל, כמו תוספים, ממתיקים וחומרי טעם וריח. למרות שאין הגדרה אחת מוסכמת, נהוג להשתמש בסיווג NOVA בשמונה דוגמאות נפוצות: עוגות, מאפים, חטיפים מלוחים (כמו צ'יפס), לחמים תעשייתיים, מוצרי בשר מעובד (כגון נקניקים, נקניקיות והמבורגרים), מזון מוכן להכנה מהירה (מרקים, נודלס וקינוחים), נאגטס עוף, אצבעות דג, יוגורטים עם פירות ומשקאות פירות ממותקים, מרגרינות, ממרחים ותחליפי חלב אם.

טיפים פשוטים להפחתת מזון אולטרה-מעובד בתפריט

קראו תוויות: הימנעו ממזון עם רשימת מרכיבים ארוכה ומרכיבים לא מוכרים.
בשלו בבית יותר: תבשילים ביתיים עם חומרים טבעיים תמיד עדיפים על אוכל קנוי מוכן.
העדיפו מזון טרי: פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים, בשר ודגים טריים.
הפחיתו משקאות ממותקים: שתו מים, סודה או תה ללא סוכר במקום שתייה קלה.
הימנעו ממזון "מוכן לחימום": מזון מוקפא, מרקים אינסטנט, מנות מוכנות לצריכה מהירה – לרוב הם UPF.
בחרו נשנושים טבעיים: אגוזים טבעיים, פירות, יוגורט טבעי במקום חטיפים מתועשים.
שימו לב למרגרינות, ממרחים ודגני בוקר: אלו לרוב מכילים שפע של תוספים וכימיקלים.