טרנד האפייה הביתית תופס תאוצה בשנים האחרונות, גם בשל ריבוי תוכניות הבישול והאפייה וגם בשל מגפת הקורונה שאילצה את רובנו להישאר זמן רב בבית ולהקדיש יותר זמן למלאכת הבישול והאפייה.  הרשת מלאה במתכונים פשוטים ומתוחכמים, למאפים מתוקים ומלוחים ותבשילים להכנה בתנור. אין מתכון שלא תוכלו למצוא ברשת ואת רובם תוכלו למצוא במספר וריאציות, גם לצמחוניים ולטבעוניים במגוון סוגים וסגנונות. אך מתכון בלבד לא מספיק.  

ישנם כמה כללים וטיפים בסיסיים שכל אופה, צעיר או מנוסה, צריכים לדעת כדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר במטבח הביתי. לכבוד יום האפיה החל היום, ה-17 במאי, המומחים של מותג מכשירי החשמל Beko , חשפו טכנולוגיות חדשות שישפרו את ביצועי התנור שלכם והכינו עבורכם את מדריך האפיה השלם. 

טיפים לשימוש אפקטיבי בתנור:

  • שימוש בגוף החימום התחתון לאפיית פאי, קישים ופשטידות - הכלל לאפית פאי מנצח הוא יצירת בסיס אפוי היטב וחלק עליון של מלית עסיסית ורכה. באפיית פשטידות וקישים טעימים ומעוררי תיאבון, מומלץ להשתמש באפשרות האפיה עם גוף החימום התחתון המבטיחה שהמאפה יהיה אפוי היטב מכל הכיוונים.
  • אפייה מאוזנת - הדבר האחרון שאנחנו רוצים לגלות הוא שהמאפים שהכנו לא אפויים בצורה אחידה. שימוש בטכנולוגית Even baking גורמת למאוורר בתנור להזרים את האוויר בצורה שווה יותר ועוזרת לספק טמפרטורת אפיה עקבית וכך המאפים יוצאים בדיוק כמו שצריך.
  • מאוורר לצלייה - כאשר אתם רוצים להכין צלי עוף או מאכלים בשריים אחרים, המאוורר של התנור הוא החבר הכי טוב שלכם. מאוורר התנור עוזר לצלי ולירקות להיצלות בצורה אחידה ויסודית, הוא מחמם את האוויר לפני פיזורו בתוך חלל התנור, והופך את פעולת התנור לאחידה, מהירה וחסכונית יותר.
  • קדירת בשר בהכנה איטית בתנור - הכנה איטית וממושכת של בשר בטמפרטורה נמוכה היא הדרך המושלמת להכין בשר רך ונימוח במינימום מאמץ. האפשרות לבישול איטי בתנור מאטה את תהליך הבישול במידה מספקת כדי לשמור על העסיסיות והטעם של הבשר במלואו, תוך שמירה על החומרים המזינים והחיוניים של הבשר.
  • אופציית הפשרה בתנור - כשאתם צריכים להפשיר עוגה או כל מאכל אחר, אל תסתפקו בהפשרה במיקרוגל. אם התנור שלכם מצויד באופציית הפשרה, השתמשו בה. מאוורר התנור מזרים את האוויר ומסיר את הלחות מהמזון הקפוא, כך שהאוכל מפשיר מהר יותר ובצורה אסתטית יותר, ללא החשש שיזלוג או יישרף. 
  • בישול 3D לימים בהם הזמן קצר - אם אתם מחפשים דרך להאיץ את תהליך הבישול ולהגיע לארוחה בזריזות,  שימוש בטכנולוגית Cooking 3D יכול להתאים לכם. זוהי תוכנית שמאפשרת לתנור להשתמש בו זמנית בחום מהחלק התחתון, החלק העליון וגם המאוורר. 

טיפים לניקיון התנור:

  • הקפידו לנקות את התנור באופן קבוע - לאחר כל אפיה, מומלץ לנקות את מגשי התנור עם סמרטוט או מגבון לח, זה יקל את העבודה וישמור על התנור נקי. שומן ושאריות מזון עלולים להצטבר במהירות, וככל שמשתמשים יותר בתנור, כך שאריות השומן נהיות קשות יותר להסרה.
  • נקו את התנור מבחוץ - הקפידו לנקות גם את החלק החיצוני של התנור, באזור זה יכולים להצטבר שומנים וליצור לכלוך שיהיה קשה מאוד להסרה ככל שהזמן יעבור.
  • השתמשו בחומרי ניקיון  שאינם רעילים - בכדי לשמור על הבריאות של בני המשפחה וגם על הבריאות של התנור, הקפידו להשתמש בחומרי ניקוי שאינם רעילים.
  • השתמשו בתוכנית ניקוי עצמי - ישנם תנורים בהם קיימת תכנית לניקוי עצמי: ניקוי פירוליטי. בתהליך זה התנור מתחמם עד 480 מעלות צלזסיוס, שורף מזון עקשן והופך את חלקיקי השומן לאפר. במידה ובתנור שלכם יש אופציה כזו, הפעילו אותה מדי פעם ובסוף התהליך נגבו את האפר ותהנו מתנור נקי. 

אפייה בתנור, אילוסטרציה (צילום: יחצ Beko)אפייה בתנור, אילוסטרציה (צילום: יחצ Beko)

המלצות לבחירת תנור אפייה:

המטבח הוא מרכז הבית, מארח ארוחות טעימות, חטיפים לשעת לילה, אפייה ניסיונית ועוד. חשוב לקחת בחשבון את מה שרוצים לעשות במטבח לפני שמתחילים לאבזר אותו במכשירים המתקדמים ביותר. בעוד שעיצוב מסוגנן הוא המפתח ליצירת אווירה, הבנת מה שקורה מתחת לפני השטח יכולה לעזור לכם לבחור את המכשירים המתאימים לסגנון החיים שלכם. אם אתם רוצים להפחית את טביעת הרגל שלכם על כדור הארץ, לדוגמה, צריכת אנרגיה יעילה אמורה להיות בראש רשימת הדברים שכדאי לשקול לפני שקונים מכשירים למטבח.

  • תצורת התנור - בין אם יש לכם משפחה רעבה במיוחד ובין אם אתם נהנים מהתנסות בארוחות גורמה, התנור שלכם הוא ככל הנראה 'סוס העבודה' של הבית. חשוב לבחור תנור וכיריים שיסייעו לכם במאמצים הקולינריים הכוללים שלכם. ראשית החליטו אם אתם מעוניינים בתנור אפייה עומד, או אם המקום שיש לכם במטבח מאפשר תנור וכיריים בילט-אין נפרדים. תנורי בילט-אין הם אפשרות אופנתית עבור מטבח גדול יותר, בעוד ששילוב שני המכשירים חוסך מקום יקר על השיש.
  • גודל התנור - כמובן שגודל התנור שתבחרו יהיה תלוי במידה רבה במציאת התנור המתאים לגודל המטבח שלכם. רוב התנורים הם ברוחב של 68 עד 76 ס"מ. בין אם התבוננתם במוצר באון ליין או הגעתם לחנות, הכי חשוב להגיע עם מידות של חלל התנור הפנימי במידות החיצוניות, כדי לוודא שהוא יתאים לחלל המיועד ואפילו לתבניות האפייה הנפוצות ביותר שאתם משתמשים בהן.
  • תנור פירוליטי - תנורי הפירוליטי הפכו בשנים האחרונות לכוכבים של המטבח. הטכנולוגיה החדשנית הזו קיימת בתנורי בילט אין בלבד ומאפשרת את ניקוי התנור באמצעות מכת חום חזקה, שמגיעה ל – 480 מעלות, במקום לנקות בדרך המסורתית עם סקוץ'. לאחר השימוש בתנור, מפעילים את תכנית הניקוי, החום העז גורם לשומן ושאריות המזון שהצטברו בדפנות תא האפייה ובקרקעית להישרף. לאחר שהתנור מתקרר, עוברים עם מטלית יבשה והתנור  חוזר להיות מבריק ונקי. 
  • תנור כפול או יחיד - תנור כפול הוא תנור בעל שני תאים בעלי חום עצמאי ובקרות תכונות המאפשרות לבשל מנות שונות בטמפרטורות שונות במידת הצורך. היתרון העיקרי של תנורים כפולים הוא בכך שאפשר לאפות או לצלות כלים נפרדים בטמפרטורות שונות בו זמנית. תנור כפול יכול להועיל במיוחד אם יש לך משפחה גדולה או אם אתה מבשל לעיתים קרובות עבור מספר רב של אנשים. שקול כמה אתה מבשל ובאיזו תדירות אתה באמת צריך שני תנורים כדי להחליט אם ההוצאה הנוספת של תנור כפול תהיה שווה לך.
  • צבע וגימור התנור - תנורי נירוסטה הפכו לכוכבים של המטבח בשנים האחרונות, כאשר שנים קודם לכן התנורים השחורים היו פופולאריים. תנורים לבנים או בצבע שנהב הם בחירות נפוצות, במיוחד עבור מטבחים עם ארונות בהירים. גימורים מתכתיים, כמו שחור ונחושת, צוברים פופולאריות כיום. כאשר בוחנים את בחירת הצבע לתנור, בדרך כלל עדיף לתאם את הצבע עם מכשירי המטבח האחרים שלכם כמו מקרר, כיריים ומדיח כלים. כמו כן, כדאי לחשוב על גימורי ארונות המטבח, השיש וכמובן הרצפה. אם יש לכם מטבח פתוח חשבו גם על השלמת הצבעים בחדרים הסמוכים.
  • חיבור החשמל למקור כוח - או אם אתם עומדים לשפץ את המטבח, שווה לכם לבדוק אפשרות להעביר את חיבור החשמל הקיים או ולהתקין עליו קו של גז. תנורי בילט-אין הם בדרך כלל חשמליים, אך מגיעים גם בדגמי גז. תנורים חשמליים הם בדרך כלל פחות יקרים לרכישה, ותנורי גז הם בדרך כלל פחות יקרים להפעלה.
  • מיקום התנור במטבח - אם תבחרו בתנור משולב או בתנור בילט אין, תצטרכו להחליט היכן למקם את התנורים במטבח. קודם כל כדאי לחשוב על פרקטיות. תזדקקו למרחב שימושי ליד התנורים כמו, דלפק או שולחן או שיש, עליהם ניתן לשים את המאכלים החמים שיוצאים מהתנור. יש לשקול גם את הקרבה של מכשירי מטבח אחרים לתנור כדי למזער את הצעדים שאתם צריכים לעשות בזמן הבישול והאפייה.