סערה קטנה פרצה השבוע ברשתות החברתיות כאשר גולשת שיתפה בקבוצת "סשא" הפופולרית (עם מעל 182 אלף חברות) תמונה של ז'קט מזארה העשוי מעור חזיר. הפוסט, שהזהיר נשים שומרות מסורת, עורר דיון סוער בשאלה האם מדובר באיסור הלכתי. כותבת הפוסט כתבה: | "לכל חובבות הזארה ושומרות המסורת למיניהן שימו לב שהתחילו למכור מוצרים מעור חזיר. מוזכר גם באתר בפירוש מוזמנות לסרוק את הקוד".

חשוב להדגיש - בעוד שאכילת חזיר אסורה ביהדות, אין כל איסור על שימוש בעורו או במוצרים הנגזרים ממנו. ההלכה היהודית מתייחסת לאיסור אכילה בלבד, ולא ללבישה או שימוש אחר. לכן מבחינה הלכתית טהורה, אין כל מניעה מלרכוש או ללבוש פריטי לבוש העשויים מעור חזיר.

הפוסט שעלה ב''סשא'' (צילום: צילום מסך פייסבוק)
הפוסט שעלה ב''סשא'' (צילום: צילום מסך פייסבוק)

זארה תמיד מכרה מוצרי עור חזיר - זה לא חדש

למעשה, זארה אינה מסתירה את השימוש בחומר זה. כל פריט באתר ובחנויות מגיע עם תיאור מפורט של חומרי הגלם, כולל ציון מפורש כאשר מדובר בעור חזיר. בדיקה מהירה באתר החברה חושפת מגוון פריטים נוספים העשויים מחומר זה - החל מתיקים ועד מעילים ונעליים.

הדיון האמיתי שראוי לקיים אינו סביב כשרות או הלכה, אלא סביב שאלות מוסריות הנוגעות לשימוש בעור בעלי חיים באופן כללי. בעידן שבו קיימות אלטרנטיבות רבות וטובות לעור אמיתי, האם יש הצדקה לשימוש בעור של חיה שעברה תהליך הפקה מורכב וקשה?

הז'קט שעורר את הסערה נמכר בכ-990 שקל, כאשר קיימות בשוק אפשרויות רבות ומגוונות של פריטים דומים העשויים מחומרים סינתטיים או תחליפי עור, במחירים תחרותיים ואף נמוכים יותר.

בסופו של יום, ההחלטה אם לרכוש פריטים העשויים מעור חזיר (או כל עור אחר) נשארת בידי הצרכנים. זארה, מצידה, ממלאת את חובתה בשקיפות מלאה לגבי חומרי הגלם בהם היא משתמשת.