כמעט לא עובר שבוע מבלי שתגיע לתיבת הדואר האלקטרוני שלנו שאלה על דיאטה חדשנית, או מצגת על סגולותיו או נזקיו של רכיב מזון מסוים, ובגוף המייל השאלה: "זה נכון? להתחיל לצרוך את זה באופן קבוע?", או לחלופין, "זה באמת כל כך מסוכן?".
הסיומת של כתובת האתר יכולה להעיד על איכות החומרים המתפרסמים בו. ac - אקדמיה, edu או K12 - מסגרות חינוך, gov - גופים ממשלתיים ו־org - ארגונים ללא מטרות רווח (עמותות למשל). מידע מארגונים אלו לרוב יהיה חף מאינטרסים, והכותבים שמורשים לפרסם בהם הם לרוב מקצועיים ואמינים.
האם המידע מבוסס על מחקר מדעי, פרשנות, דעה או המלצה אישית? האם הוא נכתב על סמך המלצות של ארגונים עולמיים? האם יש קישורים או מקורות למידע המתפרסם? כל אלו הם בהחלט רמז לאמינות המידע.
במדעי התזונה נרשמת התקדמות גדולה כל הזמן, ואנו עדים למידע חדש בכל יום ויום. כך שהשאלה שאתם צריכים לשאול את עצמכם, היא עד כמה המידע שקראתם תקף לזמן שבו אתם קוראים אותו? האם במאמר יש תאריך פרסום או עדכון אחרון, שיכול לתת אינדיקציה לגבי העכשוויות והרלוונטיות שלו?
האם המידע כתוב בשפה תקינה, וללא שגיאות כתיב? ריבוי סימני קריאה או אותיות גדולות, לדוגמה, יכולים לעורר חשד שמדובר במקור פחות אמין או מאוזן.
לעתים הכותב אינו איש מקצוע בתחום, אבל הדברים שקיבץ ואסף מאנשי מקצוע בכירים ואמינים מהווים מקור מידע טוב וחשוב. לעומת זאת, יכול להתפרסם מאמר על ידי פרופ' מהשורה הראשונה בתחומו, בנושא שיש לו אינטרס כלכלי, פוליטי או אחר בקידומו, ללא כל רמז לעובדה זו. לכן עלינו לבדוק, להצליב מידע ולבחון בשבע עיניים, לא רק כשבודקים איזה רכב לקנות או באיזה סרט מומלץ לצפות, אלא במיוחד בכל הקשור לתזונה ולבריאות.
כשיש ספק אז אין ספק. אם אתם לא בטוחים במהימנות של המידע שקראתם בנושא תזונה, פנו לדיאטן שאתם מכירים. במקרים שבהם בדיקות הדם אינן תקינות, או שיש הפרעה במערכת העיכול, או אולי מחלה אחרת הדורשת התערבות תזונתית, אל תטפלו בעצמכם. גם במקרים אלו, פנו לדיאטן וקבלו חוות דעת.