המאזינה שאלה את ד״ר מאיה רוזמן לגבי הנושא החשוב של ספירת קלוריות, והנה התשובה: כשמדברים על ירידה במשקל, המונח "גירעון קלורי" עולה פעמים רבות – כלומר, לצרוך פחות קלוריות ממה שהגוף שורף. אמנם מדובר בעקרון בסיסי בתהליך הדיאטה, אך התמקדות בקלוריות בלבד עשויה להוביל לתוצאות שאינן מיטביות או אף לפגוע בגוף. אחד המרכיבים המשמעותיים ביותר שיש לקחת בחשבון לצד ספירת הקלוריות הוא צריכת החלבון.

קלוריות, תזונה (אילוסטרציה) (צילום: אינגאימג')
קלוריות, תזונה (אילוסטרציה) (צילום: אינגאימג')

לחלבון תפקיד מרכזי בשימור מסת השריר, תחושת השובע, ותהליכי חילוף החומרים בגוף. תפריט דל חלבון, גם אם עומד ביעד הקלורי, עלול להוביל לאובדן שריר במקום שומן, תחושת רעב מוגברת ופגיעה בקצב חילוף החומרים. אז אני רוצה לפרט למה חלבון הוא לא פחות חשוב – ואולי אפילו יותר – מספירת הקלוריות בתהליך הדיאטה, ואיך שילוב נכון של חלבון בתפריט יכול להוביל לתוצאות טובות יותר ובריאות לטווח הארוך.

חלבון בתזונה – למה וכמה?
חלבון הוא מרכיב תזונתי חיוני שיכול להשפיע רבות על תפקוד הגוף, שמירה על מסת השריר, ואפילו על בריאות השיער. חוסר בחלבון עלול להוביל לאובדן מסת שריר, מה שמאט את קצב חילוף החומרים ואת היכולת של הגוף לשרוף קלוריות בצורה אפקטיבית.

מקורות החלבון בתזונה מגוונים וכוללים בשר, עוף, דגים, ביצים, מוצרי חלב וגבינות. עבור טבעונים וצמחונים, קטניות, טופו וסויה מהווים חלופה מצוינת המספקת חלבון איכותי.

חלבון ושריפת קלוריות
השרירים הם מנועי שריפת הקלוריות של הגוף. ככל שיש יותר מסת שריר, הגוף שורף יותר קלוריות – אפילו במנוחה. לעומת זאת, אובדן שריר כתוצאה מחוסר חלבון בתפריט מאט את חילוף החומרים ומקשה על ירידה במשקל.

מחקר שהתפרסם ב-"American Journal of Clinical Nutrition" מצא שצריכת חלבון מוגברת (כ-25% מצריכת הקלוריות היומית) יכולה לתרום לשמירה על מסת השריר ולהגביר את תחושת השובע. בנוסף, חלבון דורש מהגוף יותר אנרגיה לעיכול (אפקט תרמי גבוה), ולכן מסייע בשריפת קלוריות יעילה יותר.

מניעת נשירת שיער וחלבון
השיער מורכב בעיקר מחלבון שנקרא קרטין. חוסר בחלבון עלול להוביל להיחלשות השיער ואף לנשירה מוגברת. מחקרים מראים כי כאשר צריכת החלבון בתפריט נמוכה, הגוף מנתב את החלבון לתפקודים חיוניים יותר, כמו שמירה על איברים חיוניים, ופחות לשיער ולעור.

מחקר שהתפרסם ב–Journal of Dermatology הדגיש שצריכה יומית מספקת של חלבון יכולה לשפר את איכות השיער ולמנוע נשירה משמעותית. בנוסף, תזונה עשירה בחלבון תורמת גם לחיזוק הציפורניים ולעור בריא יותר.

לסיכום, ספירת קלוריות היא אמנם כלי חשוב בתהליך הירידה במשקל, אך היא אינה מספיקה לבד. חלבון הוא מרכיב תזונתי קריטי התומך בירידה בריאה במשקל, שמירה על מסת השריר, תחושת שובע מוגברת, ובריאות כללית של העור, השיער והציפורניים. אם אתם רוצים תוצאות טובות יותר ובריאות לאורך זמן, חשוב לוודא שהתפריט שלכם כולל כמות מספקת של חלבון, בהתאמה לצרכים האישיים שלכם. בדגש על שילוב מקורות חלבון מגוונים ומאוזנים – זו הדרך להגיע ליעדים בצורה חכמה ובריאה.

לקבלת כתבות של ד"ר מאיה רוזמן ישירות אליכם למייל, בחינם, כל מוצאי שבת – כולל טיפים ועיצות לשיפור הבריאות ומתכונים נחמדים - לחצו כאן