מחקר חדש שהתפרסם ב-JAMA Internal Medicine במרץ 2025, בדק את הקשר בין צריכת חמאה ושמנים מהצומח לבין הסיכון לתמותה. המחקר, שהתבסס על נתוני 221,054 משתתפים משלושה מחקרים גדולים שנמשכו עד 33 שנים, מצא כי:
החוקרים טוענים כי שמנים מהצומח עדיפים על חמאה לשמירה על הבריאות והפחתת הסיכון למחלות קשות. הם מדגישים כי שמן זית, שמן סויה ושמן קנולה נמצאו כמועילים ביותר, בעוד ששמן תירס ושמן חריע לא הראו השפעה משמעותית.
אבל, יש לי גם ביקורת על המחקר. למרות שהמחקר מציג נתונים מעניינים, חשוב לזכור שהוא מחקר אפידמיולוגי – כלומר, הוא מזהה קשרים סטטיסטיים, אבל לא מוכיח קשר סיבתי. מה זה בעצם מחקר אפידמיולוגי? מדובר במחקר שבו עוקבים אחרי הרגלי התזונה של אנשים, ובודקים - האם יש קשר סטטיסטי ביניהם לבין מחלות ותמותה.
אבל חשוב להבין – מחקר כזה לא יכול להוכיח מה גורם למה, כי יש גורמים רבים נוספים שלא תמיד נבדקים ועלולים להשפיע על התוצאות, כמו סגנון חיים, פעילות גופנית, או תזונה כללית.
מחקר כזה מזהה קשרים סטטיסטיים, אבל לא מוכיח קשר סיבתי כלומר הם לא יכולים להגיד באופן חד משמעי שחמאה גורמת לתמותה, בלי קשר לשאר התזונה.
יש כמה נקודות ביקורת חשובות שיש לקחת בחשבון: