למה יש לכם מיגרנות? התשובה נמצאת במקרר שלכם | ד״ר מאיה רוזמן

סובלים ממיגרנות ומכאבי ראש שמגיעים בעיקר אחרי האוכל או במהלך היום? יש לזה סיבה שככל הנראה נמצאת בתזונה שלכם. ד״ר מאיה רוזמן מסבירה איזה מאכלים גורמים לכאבי ראש - ומה יכול למנוע את זה?

ד"ר מאיה רוזמן צילום: מועצת הצמחים
אילוסטרציה, כאב ראש, מיגרנה
אילוסטרציה, כאב ראש, מיגרנה | צילום: istockphoto
2
גלריה

אוכלים גבינה צהובה ושותים קפה? תחשבו שוב

כאבי ראש תוקפים את רובנו בשלב כזה או אחר – לפעמים בגלל עייפות, סטרס או שינויים הורמונליים, אבל יש סיכוי לא רע שהגורם האמיתי מתחבא במקרר שלכם. כן, מסתבר שתזונה יכולה להיות הטריגר למיגרנות – או להפך: דרך טבעית להקל ולמנוע. שווה לבדוק, כי שינוי קטן בהרגלים עלול לשנות לכם את איכות החיים – בלי תרופות ובלי מאמץ.

הקפאין הוא גורם דו-קוטבי: אצל חלק מהאנשים הוא מרגיע כאב ראש, ואצל אחרים – דווקא מעורר אותו. הבעיה הגדולה היא בשינוי – אנשים ששותים קפה באופן קבוע עלולים לחוות כאב ראש דווקא כשהם מפסיקים. הקפאין נמצא גם בקולה, תה, קקאו, ומשקאות אנרגיה. מחקרים (בעיקר בבני נוער) מראים שצמצום קפאין יכול לשפר כאבי ראש, בעיות שינה וחרדה.

התייבשות היא אחד הגורמים הכי נפוצים לכאבי ראש, ועדיין – רבים שוכחים לשתות. הפתרון? כוס מים לפני כל ארוחה, בקבוק אישי שיהיה אתכם כל היום, או אפילו סודה ומים עם לימון אם מים "רגילים" לא עושים לכם את זה. עדיף להימנע ממשקאות שמזיקים יותר ממועילים – כמו דיאט קולה, שגם מכילה קפאין וגם ממתיקים שעלולים לעורר כאב ראש.

שתיית מים מונעת כאבי ראש
שתיית מים מונעת כאבי ראש | צילום: אינג אימג'

לחץ, עומס או פשוט חוסר תיאבון גורמים לנו לפספס ארוחה? זה עלול לעלות לנו בכאב ראש. מחקרים מראים שמעבר לאכילה בשעות קבועות יכול להפחית כאבים, בלי קשר למה שאכלנו בדיוק. אז גם אם אתם לא רעבים – אל תוותרו לגמרי על ארוחה.

אחרי האפקט המרגיע מגיע כאב הראש, והרבה פעמים זה קורה גם בגלל התייבשות. ביין יש גם טיראמין וגם ביסולפיטים – חומרים שמגבירים את הסיכון למיגרנות. התגובה משתנה בין אנשים – אז אם אתם יודעים שאלכוהול לא עושה לכם טוב, שווה לצמצם.

מדובר בחומר טבעי שנמצא בעיקר במזונות מיושנים או מותססים, ויש חשד שהוא תורם למיגרנות, למרות שאין הוכחה חד-משמעית. הוא נמצא בגבינות קשות (פרמזן, רוקפור), יין אדום, שוקולד, בשר אדום, כרוב כבוש, דגים מלוחים, רוטב סויה, צימוקים, אפונה ופול. השילובים הכי "בעייתיים" הם בין כמה גורמים – למשל, קפה עם טוסט גבינה או בשר עם יין.

נקניקים, נקניקיות והמבורגרים מוכנים – מכילים חומרים משמרים מסוג ניטריטים, שמצד אחד מונעים חיידקים, אבל מצד שני הם עלולים לעורר מיגרנות, וגם נחשבים בעלי פוטנציאל סרטני. בקיצור – יש המון סיבות להמעיט בצריכתם, וכאב ראש הוא רק אחת מהן.

תתחילו לרשום – מה אכלתם, מתי, ומה הרגשתם אחרי. זה יאפשר לכם לזהות דפוסים, לבדוק אם יש טריגרים תזונתיים – ולשפר. לפעמים שינוי קטן – כמו לשתות יותר מים או לאכול בזמן – יכול להיות בדיוק מה שהראש שלכם צריך.

תגיות:
תזונה
/
מאיה רוזמן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף