הסכנה הנסתרת בקפה: כך המשקה מחמיר בעיות פה | ד״ר מאיה רוזמן

אפטות בפה יכולות להיות סימן לחוסרים תזונתיים ולא רק תוצאה של לחץ. ד״ר מאיה רוזמן מסבירה אילו מזונות מחמירים את המצב, מה הקשר לקפה, ואיך תזונה נכונה יכולה לסייע - המדריך המלא למלחמה בפצעונים המטרידים

ד"ר מאיה רוזמן צילום: מועצת הצמחים
קפה שחור
קפה שחור | צילום: אינגאימג'

לעיתים הן אינן רק תוצאה של לחץ או גירוי מקומי, אלא סימן לכך שמשהו חסר בגוף. מחקרים מצאו קשר מובהק בין חוסרים תזונתיים לבין שכיחות גבוהה יותר של כיבים ברירית הפה. לא תמיד מדובר בבעיה רפואית עמוקה, לעיתים מדובר בדבר שניתן למנוע באמצעות תזונה מאוזנת.

​ מזונות ומרכיבים מגרים שעלולים להחמיר את המצב:

חלק מהמאכלים שאנו צורכים על בסיס יומיומי – ולעיתים אף חושבים עליהם כבריאים – עלולים לגרום לגירוי או להחמיר את הופעת האפטות, בעיקר אצ לאנשים עם נטייה לכך: מאכלים חומציים כמו מיץ עגבניות, פירות הדר, חומץ או מיץ תפוזים, עלולים להגביר את רמת החומציות בפה ולגרום לצריבה באזורים פגועים. מאכלים חריפים ומתובלים כמו פלפל חריף, וואסאבי, רטבים חריפים וחרדל, מגרים את הרירית ומחמירים דלקת מקומית.

קפה, במיוחד אספרסו חזק, עשוי לגרום לצריבה זמנית בפצעים קיימים, בעיקר כשנצרך חם מאוד. למרות שאין מחקר חד-משמעי המצביע על כך שקפה גורם לאפטות או מעכב את הריפוי שלהן, ישנם אנשים המדווחים על רגישות אישית.  במקרים כאלה, כדאי להימנע מקפה עד להחלמה מלאה של האפטה. בנוסף, חשוב לדעת שגם חום גבוה בפני עצמו, ולא בהכרח הקפה, עלול לגרום לגירוי נוסף.

תזונה דלת פחמימות במיוחד (כמו קיטו קיצוני) יכולה לגרום לשינוי חומציות הרוק ולתגובות דלקתיות זמניות, ולעיתים גם להופעת אפטות, בעיקר בשבועות הראשונים.

יובש בפה (xerostomia) – תופעה נפוצה שנגרמת לעיתים משתייה לא מספקת, קפאין מופרז, תרופות משתנות או אנטי דיכאוניות. כשרוק חסר הסיכון לאפטות עולה משמעותית, כיוון שהוא מכיל מרכיבים מגנים, מנטרל חומציות ומעודד ריפוי.

גם סטרס מתמשך וחוסר שינה – משפיעים על מערכת החיסון המקומית ועלולים להעלות את הסיכון לפצעים בחלל הפה.

התזונה משפיעה ישירות על תהליך הריפוי והחוזק של הרקמות הריריות. שילוב רכיבים מסוימים בתפריט היומי יכול לתרום להחלמה מהירה יותר ולהפחתת תדירות הופעת אפטות:

תגיות:
תזונה
/
מאיה רוזמן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף