הסלט הוא אולי המאכל הבריא ביותר במטבח שלנו: ירקות טריים, צבעוניים, עשירים בסיבים, נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים, וכל זה בצלחת אחת. ולמרות שמדובר בהרגל בריא במיוחד, אחת השאלות שחוזרות על עצמן בקרב מתעניינים בתזונה נכונה היא: האם חשוב להוסיף שמן לסלט?
מצד אחד, שמן מוסיף טעם, מרקם ותחושת שובע. מצד שני, מדובר במרכיב עתיר קלוריות, שלעיתים ננסה להפחית. אז האם אפשר לוותר עליו, בלי לפגוע בערכים התזונתיים?
וויטמינים A, D, E ו-K הם ויטמינים מסיסי שומן – כלומר, כדי שייספגו בגוף בצורה מיטבית, הם זקוקים לנוכחות של שומן במערכת העיכול.
בירקות עליים (כמו חסה, פטרוזיליה, תרד, עלי מנגולד) וגם בגזר, פלפל ועגבניות – נמצאים בעיקר ויטמין A וויטמין K, שהספיגה שלהם נפגעת אם לא צורכים איתם שומן.
אבל הנה החידוש: מחקר נוסף מצא שלא חייבים להוסיף את השומן דווקא לתוך הסלט. כאשר הסלט הוא חלק מארוחה שכוללת מזונות אחרים המכילים שומן – כמו ביצה קשה, דג, גבינה או אבוקדו – הוויטמינים מהירקות נספגו היטב גם בלי השמן בסלט עצמו.
במחקר שפורסם ב־Journal of Nutrition, משתתפים שאכלו סלט ירקות יחד עם ביצים קשות ספגו פי 3 יותר לוטאין ופי 8 יותר בטא־קרוטן (נגזרות של ויטמין A) לעומת אלו שאכלו את אותו סלט בלי ביצים ובלי שומן.
לסיכום, האם חובה לשים שמן בסלט? לא. אם אתם צורכים מקור שומן אחר כחלק מהארוחה – אין צורך להוסיף שמן במיוחד. אבל אם הסלט הוא ארוחה בפני עצמה, כדאי לשלב לפחות כף שומן איכותי כלשהו, כדי ליהנות גם מהוויטמינים שהירקות מציעים. הטיפ הכי חשוב: אל תוותרו על הסלט – עם או בלי שמן. הוא אחד הדברים הכי בריאים שאפשר לאכול, בכל גרסה.