הטריק הפשוט שמונע מחרקים להגיע למזווה - כך תעשו את זה נכון | ד״ר מאיה רוזמן

ד״ר מאיה רוזמן חושפת את השיטות היעילות ביותר לשמירה על קמח וקטניות נקיים מחרקים. איך הקפאה קצרה מחסלת ביצים וזחלים, מה לא לשים בפריזר, ומתי עדיף המקרר על הארון

ד"ר מאיה רוזמן צילום: מועצת הצמחים
מזווה, אילוסטרציה
מזווה, אילוסטרציה | צילום: אינגאימג'

איפה הכי טוב לשמור בימים אלו את הקמח והקטניות? איך הקפאה מחסלת ביצים וחרקים? ומה לא לשים בהקפאה? ד״ר מאיה רוזמן עונה על כל השאלות.

האם ידעתם שכ־10–15% ממוצרי הדגנים בעולם נפגעים מחרקים במהלך האחסון, במיוחד באקלים חם ולח? דווקא במטבח הביתי – איפה שאנחנו חושבים שהכול בשליטה – קמח, אורז וקטניות עלולים להפוך במהירות לכר פורה לחדקוניות ולעש המזווה.  החדשות הטובות הן שיש פתרון פשוט ויעיל, שגם מגובה במחקרים: הקפאה קצרה כבר מחסלת את רוב הביצים והזחלים, ומבטיחה לנו מזווה נקי ובטוח.

קמח, אורז וקטניות הם בין מוצרי היסוד הנפוצים ביותר במטבח, אך דווקא הם רגישים במיוחד לנזקי אחסון. בימים חמים ולחים, תנאים נפוצים מאוד בקיץ הישראלי, מתפתחים בהם בקלות חרקים כמו חדקוניות ועש המזווה.

לעיתים הביצים קיימות כבר בעת האריזה במפעל, והן אינן נראות לעין. ברגע שהטמפרטורה עולה והלחות מתאימה – הן בוקעות והופכות לזחלים ולחרקים בוגרים. מעבר לאי הנעימות, נגיעות כזו פוגעת גם באיכות התזונתית של המוצר ויכולה להביא לבזבוז מזון נרחב.

דו"חות של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) מצביעים על כך שאחוז ניכרממוצרי הדגן בעולם נפגעים ממזיקים בזמן האחסון.  המשמעות היא שהבעיה אינה ייחודית לישראל, אך האקלים המקומי החם והיבש בחלק מהשנה הופך אותה לרלוונטית במיוחד. לכן, בחירה נכונה של תנאי אחסון יכולה להיות ההבדל בין מזווה נקי לבין שקית קמח מלאה בחרקים.

במחקר שפורסם ב־Journal of Stored Products Research נמצא כי הקפאה של שבוע עד שבועיים בטמפרטורה זו מחסלת כמעט לחלוטין את חדקונית הקמח ושלבי הביצה שלה – אחד המזיקים הנפוצים ביותר בקמחים ובדגנים.

לכן, אם יש מקום במקפיא, זו הדרך הבטוחה ביותר להבטיח שגם בעוד זמן רב תוציאו מהשקית קמח או עדשים באיכות טובה, ללא חשש ממזיקים או מירידה בטעם.

בנוסף, המקרר מסייע בהגנה על מוצרים רגישים כמו קמחים מלאים, עדשים אדומות או שעועית שחורה, מפני לחות והתחמצנות.

מחקר שפורסם ב־Food Chemistry הראה כי אחסון דגנים בטמפרטורה נמוכההפחית את קצב ההתחמצנות של חומצות השומן בהשוואה לאחסון בטמפרטורתחדר.

חשוב לזכור כי המקרר אינו מונע ספיגת ריחות ממזונות אחרים, ולכן יש לאחסן את הקמחים והקטניות בצנצנות או בשקיות אטומות היטב. בצורה זו הם נשמרים טוב יותר, גם מבחינת טעם וגם מבחינת בטיחות.

מחקרים בתחום האנטומולוגיה מצאו כי חדקוניות הדגן, אחד המזיקים הנפוצים ביותר במטבח, משלימות מחזור חיים שלם – מביצה ועד חרק בוגר – בתוך ארבעה עד שישה שבועות בלבד בטמפרטורה של 30 מעלות. המשמעות היא שגם אם לא נראים סימנים בתחילה, בתוך זמן קצר עלולים להתגלות זחלים או חרקים בוגרים.

לכן, כאשר בוחרים לאחסן קמחים וקטניות בארון, חשוב להקפיד במיוחד על כלי אחסון אטומים לחלוטין, ולצרוך את המוצרים במהירות יחסית.

במקרים אלו עדיף לבחור באחסון חלופי: צנצנות זכוכית או מכלים אטומים היטב, המוצבים במקום קריר, חשוך ויבש. כך הסוכר לא יתגבש, התבלינים ישמרו על ניחוחם, והשמרים או אבקת האפייה יישארו פעילים עד לתאריך התפוגה.

הסיבה לכך פשוטה: החרקים אינם מסוגלים לשרוד בטמפרטורה של 18 מעלות מתחת לאפס. המים שבתוך התאים קופאים, נוצרים גבישי קרח שפוצעים את דפנות התאים, והתוצאה היא נזק בלתי הפיך. מחקרים הראו כי שלב הביצה רגיש במיוחד לקור – ורוב הביצים אינן שורדות יותר ממספר ימים בתנאים כאלה. כך, אפילו פעולה חד־פעמית וקצרה יחסית יכולה להבטיח מוצר נקי ובריא, ולהפחית את הסיכוי להופעת חרקים בהמשך.

הקפאה קצרה של המוצרים מיד לאחר הקנייה היא שיטה פשוטה וזמינה לכל אחד– והיא מעניקה שקט נפשי ותחושת ביטחון שהמזון שאתם מכניסים לצלחת נשאר איכותי. בסופו של דבר, לא מדובר רק בנוחות אלא גם במניעת בזבוז מזון ושמירה על הבריאות.

תגיות:
תזונה
/
מאיה רוזמן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף