המאזינה שמעה בעבר בתכנית הרדיו על מניטול, ושאלה האם יש לו חסרונות והאם הוא יכול לפגוע בבריאות.
אז קודם כל נרגיע, מניטול, שנמצא באופן טבעי בפטריות ובירקות שונים, נחשב לממתיק בטוח לשימוש ואושר על ידי רשויות הבריאות בעולם. יחד עם זאת, כמו כל סוכר-אלכוהולי, צריכה עודפת שלו עלולה לגרום לאי־נוחות במערכת העיכול, כגון גזים או שלשול. חשוב להדגיש כי אין הוכחות לכך שמניטול מסוכן לבריאות בצריכה רגילה ממזון, אך גם אין סיבה להעדיף אותו בכמויות גדולות.
מדובר במרכיב מתוק, אך כזה שכמעט ואינו נספג במערכת העיכול. כתוצאה מכך, הוא תורם מעט מאוד קלוריות – וגם אינו מעלה את רמות הסוכר בדם בצורה חדה כמו סוכר רגיל. בזכות תכונות אלה, נעשה בו שימוש בתעשיית המזון כתוסף ממתיק במוצרי דיאט, מוצרים לסכרת, ולעיתים גם כחומר נפח במסטיקים וסוכריות ללא סוכר.
המשמעות היא שמניטול מסוגל להגיע ישירות אל רקמות המוח – ולפעול שם באופן ישיר, דבר נדיר יחסית במרכיבים תזונתיים.
במחקר שפורסם בשנת 2013 בכתב העת Journal of Biological Chemistry, חוקרים מאוניברסיטת תל אביב הראו כי מניטול הצליח להפחית את הצטברות החלבון במודל של זבובי פירות עם תסמינים דמויי פרקינסון.
התוצאה הייתה מובהקת: שיפור בתפקוד המוטורי של הזבובים, לצד ירידה בפגיעה הנוירולוגית. ניסויים המשיכו גם במודלים של עכברים – וגם שם נראו ממצאים ראשוניים מעודדים.
עם זאת, חשוב להדגיש: המחקרים עדיין נמצאים בשלבים מוקדמים בלבד, וטרם נערכו ניסויים קליניים בבני אדם. לכן, בשלב זה לא ניתן לקבוע המלצה רפואית חד-משמעית לגבי השימוש במניטול למניעת פרקינסון או טיפול בו.
אבל, רצוי להתחיל בכמות קטנה מאוד, במיוחד למי שסובל מרגישות למרכיבים כמו פרוקטוז או סורביטול, משום שמניטול עלול לגרום לגזים, נפיחות או שלשולים.
חשוב לזכור, מניטול הוא רכיב טבעי בעל פוטנציאל מעניין מאוד בתחום הנוירולוגיה – עם מחקרים מבטיחים שנמצאים עדיין בראשית הדרך.
כל עוד לא הוכחה בטיחותו ויעילותו במחקרים קליניים מקיפים בבני אדם, השימוש בו למטרות רפואיות צריך להיעשות בזהירות ומתוך מודעות, ולא כתחליף לתרופות או להמלצה רפואית מוסמכת.