הירק הזול ביותר בשוק שעושה מה שתוספי התזונה היקרים לא מצליחים | ד"ר מאיה רוזמן

הכרישה, ירק עדין בטעם ומרקם, עשירה בוויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים. היא תורמת לבריאות הלב, העצמות והעיכול. ניתן לשלב אותה במגוון מאכלים, כמו מרקים, פשטידות, תבשילים וסלטים

ד"ר מאיה רוזמן צילום: מועצת הצמחים
כרישה
כרישה | צילום: אינגאימג'

הכרישה – או בשמותיה האחרים פּראסה ו-לוף – שייכת למשפחת הבצלים והשום, אבל לעומת בני הדודים החריפים שלה היא עדינה יותר בטעם ובמרקם.

אולי בגלל זה היא מככבת במטבחים רבים בעולם: מהמטבח הצרפתי, דרך המטבח היווני ועד התבשילים המסורתיים של המזרח התיכון. אצלנו היא מופיעה בעיקר בחגים ובקציצות, אבל מאחורי הדימוי הצנוע שלה מסתתר ירק עם ערך תזונתי מפתיע ונוגדי חמצון רבי־עוצמה.

ב־100 גרם כרישה יש רק כ־60 קלוריות – אבל כל קלוריה שווה. מדובר במקבץ עשיר של ויטמינים ומינרלים:

נוגדי חמצון עם השפעה גדולה

בדומה לבצל ולשום, הכרישה עשירה בתרכובות גופריתיות ובפוליפנולים – חומרים בעלי פעילות נוגדת חמצון. מחקר שפורסם ב-Journal of Agricultural and Food Chemistry מצא כי הריכוז הגבוה של פוליפנולים בכרישה עשוי להפחית תהליכים דלקתיים ולתרום לבריאות כלי הדם.

מחקר נוסף ב-British Journal of Nutrition שבחן ירקות ממשפחת הבצל והשום, כולל כרישה, מצא קשר ישיר לצריכה קבועה של ירקות אלו ולירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם. כלומר – לכרישה יש מקום של כבוד בתפריט של מי שרוצה לשמור על לב בריא.

סיבים תזונתיים ובריאות המעיים

ב־100 גרם כרישה יש כ־2 גרם סיבים תזונתיים. זה אולי לא הרבה, אבל מדובר בסיבים איכותיים: אינולין – פרה־ביוטיקה טבעית, מזון לחיידקי המעי הטובים, שתומכת במערכת עיכול מאוזנת.

הסיבים תורמים גם לתחושת שובע – אכילה של כרישה כחלק מהתפריט היומי מסייעת לאיזון רמות הסוכר ותורמת לשובע לאורך זמן.

איך מנטרלים את החריפות?

למרות שהטעם של הכרישה עדין בהרבה מבצל או שום, יש מי שמעדיפים אותו רך ומתוק יותר. הנה כמה דרכים פשוטות לשחק עם הטעמים: אידוי או אפייה – מרככים ומעדנים את הטעם, טיגון קצר בשמן זית – הופך אותה למתקתקה ונעימה במיוחד, השרייה במים קרים – מפחיתה חריפות ומאפשרת לשלב אותה גם בסלטים טריים.

השימושים במטבח – בלי סוף

הכרישה היא ירק ורסטילי במיוחד: היא מתאימה למרקים חורפיים קלאסיים, יחד עם תפוחי אדמה וגזר, פשטידות וקישים, שמקבלים ממנה מתיקות עדינה, וגם לתבשילים ומוקפצים, שבהם היא משתלבת כחלק מהירקות הבסיסיים. החלק הלבן מתאים לסלטים טריים, ואילו העלים הירוקים יותר – למרקים ולבישול ארוך.

כדי ללמוד עוד דיברתי בשידור עם יוסי נעים, חקלאי שמגדל כרישה – וסיפר גם על הפרחים המיוחדים האכילים של הכרישה! מוזמנים להקשיב בלינק לעיל. הכרישה אולי נראית פשוטה וצנועה, אבל היא ירק שמחבר בין קולינריה ובריאות: עשירה בוויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים פרה־ביוטיים, ותורמת לבריאות הלב, העצמות והעיכול. בפעם הבאה שאתם חולפים לידה בשוק – שווה לעצור, להכניס כמה יחידות לעגלה, ולתת לה מקום של כבוד בתפריט.

תגיות:
ירקות
/
כרישה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף