לא רק גזר: אילו מאכלים מומלצים לשמירה על הראייה?

לחוש הראייה, בהשוואה לשאר החושים, יש ההשפעה הגדולה ביותר על התפקוד היומיומי, ומכאן החשיבות והצורך לשמור על בריאות העיניים, בפרט עם ההתקדמות בגיל

שלומית דיליאון צילום: ללאנאוה רוזנפלד צילום: ללא
גזר
גזר | צילום: אינגאימג

לחוש הראייה, בהשוואה לשאר החושים - ריח, מישוש, שמיעה וטעם - יש ההשפעה הגדולה ביותר על התפקוד היומיומי, ומכאן החשיבות והצורך לשמור על בריאות העיניים, בפרט עם ההתקדמות בגיל. נתמקד בחומרים המזינים שתורמים לבריאות העיניים, אך חשוב לספק לגוף תזונה מאוזנת לתפקודו התקין של הגוף ככלל.

אף שעל חלק מהגורמים למחלות עיניים אין לנו יכולת להשפיע - כמו גיל, תורשה וזיהום סביבתי - אחרים, כמו הימנעות מעישון, הרכבת משקפי שמש ותזונה מתאימה, שהם באחריותנו, יסייעו לצמצם את הסיכון למחלות עיניים.

נוסף על הימנעות מעישון, חשיפה מבוקרת לאור השמש, שמירה על סוכרת מאוזנת ובדיקות שגרתיות אצל רופא עיניים, מחקרים מצביעים גם על קשר בין תזונה נכונה ורכיבי תזונה ספציפיים לבריאות העין. ויטמין A והקרוטנואידים לוטאין וזיאקסנטין: ויטמין A נמצא במזונות מעולם החי. המקורות התזונתיים העשירים ביותר בוויטמין זה כוללים כבד (לא מומלץ לצריכה כחלק מתזונה מאוזנת), חלמונים ומוצרי חלב. וזה הזמן לחזור למה שהתחלנו בו: הגזר ותרומתו לראייה.

בגזר, כמו בירקות ובפירות כתומים אחרים, תרכובות צמחיות רבות, הקבוצה הבולטת היא של קרוטנואידים. הקרוטנואיד בטא קרוטן הוא הפיגמנט שמקנה את הצבע הכתום. בטא קרוטן הוא נוגד חמצון שהופך בגוף לוויטמין A (רטינול) שחשוב לראייה. אנשים שבגופם רמת ויטמין A נמוכה הם בעלי סיכוי גבוה יותר לסבול מיובש בעיניים ומעיוורון לילה. חשוב לדעת שאת הספיגה של בטא קרוטן ניתן לשפר באמצעות אכילת גזר מבושל או אם צורכים אותו עם שומן, שמן זית או שמן אחר. אגוזים, אבוקדו וטחינה מתאימים אף הם.

צמד הקרוטנואידים לוטאין וזיאקסנטין נמצא לרוב יחד בירקות עליים כמו תרד, קייל, פטרוזיליה, חסה וגם אפונה ותירס. הם מגינים על העיניים מפני קרני אור מזיקות, בטווח הצבע הכחול.

תגיות:
גזר
/
עיניים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף