האו"ם הכריז על 2021 כשנת הפירות והירקות. ט"ו בשבט הוא הזדמנות להזכיר למה הם חשובים

חג האילנות, החל היום, הוא הזדמנות להאיר בזרקור את הכוח הטמון בפירות וירקות, המעניק שילוב של טעם והנאה עם יתרונות בריאותיים, לאחר שבעשור וחצי האחרונים נרשמה ירידה משמעותית בצריכתם

שלומית דיליאון צילום: ללאנאוה רוזנפלד צילום: ללא
פירות וירקות
פירות וירקות | צילום: אינגאימג'

היום אנחנו חוגגים את ט"ו בשבט, ואנחנו מקוות שתמשיכו ליהנות ממאכליו המסורתיים של החג כל השנה. להבדיל ממאכלי חג מסורתיים אחרים, כמו סופגניות, לביבות ומצות, בט"ו בשבט אוכלים פירות מיובשים, אגוזים ושקדים - שהם בעלי איכויות תזונתיות גבוהות יותר.

מתברר שבישראל צריכת הפירות והירקות לנפש ירדה משמעותית בעשור וחצי האחרונים. קונים הרבה פחות פירות וירקות. דוח של התאחדות חקלאי ישראל שהתפרסם בשנת 2020 מציג נתונים מטרידים.

תרופה ללא תופעות לוואי

זו ההזדמנות להאיר בזרקור את הכוח הטמון בפירות וירקות, המעניק שילוב של טעם והנאה עם יתרונות בריאותיים: הפחתה בסיכון למחלות לב וסוכרת, ירידה בסיכון לחלות בסרטן מסוגים שונים, תרומה למערכת העיכול - תזונה עשירה בפירות ובירקות עתירה בסיבים תזונתיים, מגדילה את מגוון חיידקי המעיים הקשורים בחומרים אנטי־דלקתיים ומסייעת לשיפור חילוף החומרים (מטבוליזם). צריכה גבוהה של פירות וירקות מפחיתה את השכיחות לדלקת המעי הגס כמו גם בעיות עיכול אחרות כגון גזים, עצירות ושלשולים.

רכיבים שונים כמו ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שנמצאים בפירות ובירקות תומכים במערכת החיסון. צריכה נאותה של פירות וירקות עשויה להפחית את חומרתן של חלק מהמחלות הוויראליות. היא אומנם לא תגן מפני הידבקות בקורונה, אך ההתאוששות ממחלות זיהומיות יכולה להיות טובה יותר כאשר התזונה עשירה בפירות ובירקות.

פיגמנטים פיטוכימיקליים, המקנים לפירות ולירקות את צבעם, מסייעים למערכת החיסון בהגנה על התאים בעת התקפת חיידקים ונגיפים ובהתמודדות עם זיהומים ומחלות.

מקובל לחלק את הפירות והירקות לחמישה צבעים עיקריים: אדומים - מגינים על הלב וכלי הדם; כתומים - חשובים לתפקוד תקין של מערכת החיסון; ירוקים - תורמים לראייה ולשלד; לבנים - מסייעים להתמודדות עם זיהומים ודלקות, מגינים על הלב וכלי הדם; וסגולים - מאיטים את הזדקנות התאים. כולם כאחד חשובים להפחתת הסיכון לחלות בסרטן לסוגיו.

איכות תזונתית בפירות ובירקות

ההמלצה לרוב היא על צריכת פירות וירקות שלמים, עם הקליפה, עד כמה שניתן (בזכות תכולת הסיבים הגבוהה שבה), טריים ובעונה. כך נהנים ממרב היתרונות התזונתיים. חיתוך וסחיטה חושפים חלקים גדולים יותר של הפרי והירק לאור. ויטמין C, למשל, נהרס באור, חיתוך וסחיטה מאיצים את התהליך.

במקרה של בישול, עדיף חימום קצר ובטמפרטורה נמוכה - כדי לשמר את איכות הוויטמינים במזון. יש לשים לב לשיטת הבישול - ויטמינים מסיסים במים ורגישים במיוחד לחום ועלולים להיפגע (בעיקר ויטמין C וויטמין 1B). מומלץ בישול קצר על פני בישול ממושך (שימוש במיקרוגל או בסיר לחץ). שיטת הבישול המומלצת ביותר היא אידוי. כדאי לצמצם את החשיפה לאור ולאוויר. במגע עם האוויר והאור הוויטמינים יכולים להתחמצן ולאבד מאיכותם.

לפני סיום, חשוב להזכיר כי אומנם האמור מתייחס לפירות וירקות, אך על אף הדמיון יש הבדל משמעותי בתכולת הסוכר בין הקבוצות. פירות מכילים סוכר המשפיע על הערך הקלורי, ולכן בעוד ההמלצה למרבית האוכלוסייה היא לאכול ירקות באופן חופשי ולשלב אותם בכל ארוחה, לגבי פירות ההתייחסות היא אחרת. במיוחד אצל אלו הסובלים מעודף משקל או מערכי סוכר גבוהים. עליהם לצרוך במידה - שתיים עד ארבע מנות פרי ביום. מנת פרי היא יחידת פרי בגודל אגרוף, ואם בפירות קטנים מדובר, כמו ענבים, תותים או דובדבנים, מנת פרי היא כחופן כף יד.

תגיות:
פירות וירקות
/
ט"ו בשבט
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף