יקב מצוין, חממה עונתית ופונדק יטבתה: המקומות הייחודיים בערבה הדרומית

באחד האזורים היפים בארץ שתמיד גורמים לי להתפעל מיופיו של הטבע וכוחו של האדם יצרו יש מאין והקימו חקלאות משגשגת, ממנה תוכלו ליהנות

מיטל שרעבי צילום: פרטי
נאות סמדר
נאות סמדר | צילום: מיטל שרעבי
8
גלריה

בשבוע שעבר טעמנו קמצוץ מאוצרות הטבע והתרבות של הערבה הדרומית, אחד האזורים היפים בארץ שתמיד גורמים לי להתפעל מיופיו של הטבע וכוחו של האדם. המרחב המדברי, שלעתים נראה אינסופי, מזמן למטיילים המון הרפתקאות. אך בעוד אנו קופצים לביקורים אחת לזמן מה כדי להכיר עוד מסלול ואטרקציה, יש מי שבחר להקים כאן חיים ולהפריח את השממה. השבוע נתמקד במקומות הייחודיים של הערבה הדרומית, שיצרו יש מאין והקימו חקלאות משגשגת שממנה תוכלו ליהנות.

זו אומנם עדיין לא הערבה, אבל על כביש 40, בסמוך לצומת שיזפון, תוכלו לראות מקרוב מיהם אותם אמיצים שהחליטו לקרוא למדבר בית והקימו קיבוץ מתוך אידיאולוגיה ואהבת האדמה. הקיבוץ הוקם ב־1989, על שמה של סמדר ספרא, אחת מהמייסדים. הראשונים שהגיעו ובנו את המקום היו קבוצת חברים שהכירו בירושלים. מה שהעסיק אותם באותם ימים היה תפקידו ועתידו של האדם במרחב. כאן הם הקימו למעשה אואזיס שבלבו חקלאות אורגנית, מחזור, בנייה תואמת מקום וכל מה שקשור באקולוגיה.

כבר בכניסה לקיבוץ לא תוכלו להתעלם מהשלווה והרוגע שאופפים את המקום, מהשטחים הירוקים ומהמגדל הוורוד שכמו קורא למבקרים להגיע אליו. המגדל הוורוד, שאי אפשר לא לתהות על קנקנו, הוא למעשה בית האומנויות של הקיבוץ שנבנה במשך כ־15 שנים על ידי חברי הקיבוץ. המגדל, שבמבט ראשון הזכיר לי את הטאג' מהאל, הוא למעשה מגדל צינון שמנטר את החלל באמצעות אידוי מים וצניחת אוויר קר. מלבד קירור המקום, בראש המגדל יש מרפסת תצפית עם נוף פנורמי.

יקב נאות סמדר
יקב נאות סמדר | צילום: מיטל שרעבי

אם התאהבתם במקום ולא תרצו להיפרד, יש בקיבוץ 18 חדרי אירוח המשקיפים אל הנוף הפתוח והשדות החקלאיים. החדרים נבנו בבנייה אקולוגית ומשתלבים היטב עם המרחב המדברי. לכל חדר יש מרפסת אישית עם פינת ישיבה וגינת צמחי תבלין. במתחם יש גם מטבח משותף ומאובזר וחדר אוכל משותף שבו מוגשות ארוחות לפי הזמנה מראש.

אם אתם מגיעים למקום, תוכלו לצאת לסיור עצמאי שכולל ביקור בבית האומנויות, תצפית, צפייה בסרט על אודות הקיבוץ וביקור ביקב הבוטיק האורגני שלו, שכולל טעימות יין.

בלב הפרדסים והמטעים של קיבוץ אליפז תמצאו את "שף השמש" ב"חממת 5 החושים", חממה עונתית שפתוחה לקהל בין החודשים אוקטובר למאי. את המקום מפעיל אביאל פיפמן, אדם עם תשוקה גדולה לאדמה ולערבה. החממה נמצאת אומנם באזור החקלאי של אליפז, אך היא פועלת בעיקר למטרות תיירותיות ומציעה סיורים מודרכים למטיילים וללנים באזור.

שף השמש
שף השמש | צילום: מיטל שרעבי

הביקור בחממה אורך כשעה ומציע הזדמנות נפלאה ללמוד מעט על חקלאות בכלל ועל חקלאות מדברית בפרט, ולהבין מאין הירקות שלנו מגיעים. הסיור שמוצע למבקרים כולל הסבר על החממה, הירקות והצמחים שגדלים במקום, קטיף של צמחי תבלין וטעימה מהתוצרת בחווה (מלפפון, פלפלים, עגבניות שרי, חסות, כרובית, צנוניות, קולרבי וברוקולי). אחת מהאטרקציות של החממה היא "שף השמש" - מעין תנור שבנוי על צינורות אפייה מזכוכית. הצינורות מתחממים מאור השמש - והם יכולים להגיע לטמפרטורה של 200 מעלות. את התוצרת שקוטפים במקום אפשר לחתוך, לתבל ולהכניס בעזרת מגש ארוך אל הצינורות. בסוף תוכלו ליהנות מאנטיפסטי מעשה ידיכם.

תה בשף השמש
תה בשף השמש | צילום: מיטל שרעבי
פודטראק
פודטראק | צילום: מיטל שרעבי
חגיגה מרוקאית אצל דנה תורג'מן
חגיגה מרוקאית אצל דנה תורג'מן | צילום: מיטל שרעבי

אם לא עצרתם בפונדק יטבתה מאז הטיול השנתי, הגיע הזמן לשנות את המצב. הפונדק הוותיק עבר לאחרונה מיתוג מחדש, והוא אף התחדש במרכז מבקרים חווייתי שבו מוצג סיפורו של קיבוץ יטבתה בארבעה ביתנים חווייתיים: קיבוץ ומחלבה, עולם המדבר, אנרגיה מתחדשת וחוויית רפת.

סודה ביטבתה
סודה ביטבתה | צילום: מיטל שרעבי
יטבתה
יטבתה | צילום: מיטל שרעבי
תגיות:
תיירות
/
מעריב סופהשבוע
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף