"אנחנו קודם כל מנסים לנייד עובדים ממחלקות למחלקות. גם מנהלים מפשילים שרוולים ועובדים. אנחנו, כמובן, גם פונים לעזרתם של קבלני כוח אדם בתקווה שיביאו את הבשורה, אבל גם הם בקשיים מהבחינה הזו. אבל אנחנו אופטימיים. יהיה בסדר בפסח, גם אם אצטרך ללבוש מדי טבח ולחתוך מלפפון", אומרת בילי רומש, מנכ"לית "הגושרים – מלון בטבע".
"בשל הקרבה לגבול, קיבוץ הגושרים פונה בתחילת המלחמה, והמלון נסגר לכל פעילות", מספרת רומש, בעצמה תושבת הקיבוץ. "עם ההבנה שהמלחמה הולכת להימשך, החלטנו שאנחנו דואגים לשמר את המנהלים וחלק מהעובדים על מנת לשמר את המלון מבחינת תחזוקה. המלון גם שופץ וחודש בזמן שהיה סגור. קשה מאוד לשמור על מלון סגור ולחשוב על היום שבו נצטרך להפעיל אותו שוב ללא תקלות. גם עם העובדים שהתפנו מהאזור דאגנו לשמור על קשר. אנחנו יודעים שבלי העובדים אנחנו לא שווים כלום".
ארז משה, מנכ"ל מלון "גליליון" שבעמק החולה, מדווח שבחג הראשון ולאורך חול המועד התפוסה במלון מלאה. "נותרו ממש חדרים בודדים לחג שני", הוא אומר.
גם "גליליון", שבו 120 חדרים, היה סגור לאורך ימי המלחמה. הוא היה המלון הראשון בגליל העליון שחזר לפעילות, ב־9 בינואר 2025. במהלך המלחמה הזמן נוצל לשיפוץ מקיף, בהשקעה של כחמישה מיליון שקלים. "במהלך תקופת הסגירה שמרנו על המלון, הפעלנו מערכות ביוב, דאגנו שלא תהיה עזובה, והמלון נשמר יפהפה", המנכ"ל מספר. "לאחרונה גם גייסנו את השף אביב משה כיועץ קולינרי. הוא בנה עם שף המלון, תומר חקנזר, מנות שף".
משה, תושב כפר בלום, מודה שהפתיחה לוותה בחששות, אבל האורחים החלו להגיע. "בחודש האחרון עמדנו על 70%־80% תפוסה. אני מרגיש שאנשים חוזרים, שהתגעגעו לצפון. לא העלינו מחירים, למרות העלייה במחירי המזון, במע"מ, בשכר המינימום. החלטנו להישאר במחירים של לפני המלחמה כדי לנסות ולשקם את הגליל העליון ואת המלון. אנחנו יודעים שזה ישחק לנו את הרווח, אבל כיוון שהתחלנו מאפס, אנחנו רוצים לבוא בצורה נוחה ללקוחות שלנו".
בפסח, מתארת ביתן, יש אורחים ותיקים, שמגיעים זה 20 שנה ויותר: "המוטו של החג הזה מבחינתנו הוא משפחתי. הסדרים אצלנו פרטיים. כל משפחה מקיימת סדר באולם נפרד, או בחדר האוכל. זה לא סדר מרכזי. את ימי החג אנחנו ממלאים לאורחים בהופעות, בפעילויות ובטיולים לכל המשפחה באזור. זו תקופה מאוד יפה בגליל העליון, הכל ירוק ופורח".