אין חוויה משכרת יותר מלשוטט בין שבילי מטה יהודה בשעה שהשמש יורדת אל קו האופק, כשבכוס מתנדנד יין אדום עשיר שנולד ממש כאן, באדמת הטרואר המיוחדת של הרי ירושלים. פחות מחודש לאחר השריפה הגדולה שפקדה את האזור, כשהפנים אל העתיד ועם רוח של התחדשות, מועצה אזורית מטה יהודה מרימה את ראשה ומכריזה על פתיחת אירוע היין השנתי ה־27.

השריפה כילתה כ־20 אלף דונם, מתוכם 600 דונם של כרמים באזור היין יהודה, האזור הראשון והיחיד בישראל שזכה להכרה רשמית. אך המחזה המרשים של קהילה שמתרוממת מהאפר ונפגשת לחגוג את האיכויות הייחודיות של חבל ארץ מיוחד זה, אינו פחות ממעורר השראה.

"הלב נשבר לנוכח השטחים שנשרפו - חלקם שייכים ליקבים ולחקלאים שנמצאים בחזית ההתיישבות שלנו. אבל רוחנו לא תישבר", אומר אבישי כהן, ראש המועצה האזורית מטה יהודה, "נרים את הראש ונחזור לצמוח".

יקב פלם (צילום: ללא)
יקב פלם (צילום: ללא)

אירוע הפתיחה המרכזי של הפסטיבל יתקיים ב־29 במאי בלטרון, ובמסגרתו יינתנו הטבות למשפחות מגויסות, כוחות הביטחון ולוחמי האש. כרטיס כניסה לאורח יעלה 130 שקל, לתושב - 110 שקל, למשפחות מגויסות ולאנשי כוחות הביטחון - 50 שקל, ולוחמי האש ייהנו מכניסה ללא תשלום.

באירוע הפתיחה תוכלו לטעום מיינותיהם של למעלה מ־30 יקבים מהאזור, לפגוש את הייננים עצמם, וליהנות ממוזיקה חיה ומאוכל טוב באווירה מקומית וקסומה. לאחר מכן, לאורך כל חודש יוני, יתקיימו באזור היין סיורים מודרכים ביקבים, הרצאות וסדנאות חווייתיות.

בביקור האחרון שלי באזור התוודעתי מקרוב לשני יקבים מרתקים ולאתר בילוי ייחודי שמשלים את חוויית הביקור באזור. הנה טעימה קטנה ממה שמחכה לכם באחד מחבלי הארץ היפים שיש: כרם ברק.

יקב פלם טעימות (צילום: ללא)
יקב פלם טעימות (צילום: ללא)

סיפור של התחדשות ותשוקה

בפיתולי הדרך של מושב בקוע מסתתר אחד היקבים המרגשים ביותר באזור. יקב כרם ברק הוא לא רק מקום שמייצר יין מעולה, אלא גם סיפור של אהבה, אובדן והתחדשות.

כשהגעתי ליקב, התקבלתי בחיוך חם על ידי יוסי רוזנברג, שיחד עם זוגתו יעל החליטו לפני יותר מעשור להפוך תחביב לדרך חיים. הרומן שלהם עם עולם היין החל ב־2003, כניסיון למצוא עיסוק משותף. מה שהחל כתחביב התפתח לתשוקה אמיתית, כשיוסי משתלם בקורסים מקצועיים ולומד ייצור יין במכללת תל־חי.

יוסי בכרם ברק (צילום: ילום ענבל אוזן)
יוסי בכרם ברק (צילום: ילום ענבל אוזן)

הצעד המשמעותי להגשמת החלום נעשה ב־2011, כשהחליטו לצאת מרמת גן ולרכוש משק במושב בקוע, שם נטעו תחילה 7 דונם של כרמים. כיום, שטחי הכרם כבר שולשו וגדלים בהם 11 זני ענבים שונים. את היקב הם קראו על שם בנם הבכור ברק, שנפטר ממחלה, הנצחה מרגשת שמעניקה ליין שלהם משמעות מיוחדת.

היינות של היקב מצוינים וורסטיליים, ואפשר למצוא בהם מהטרנד האחרון של עולם היין ועד הקלאסי. יוסי, שמשמש כיינן, מספר בעיניים בורקות על הניסיונות לחדש ולייצר גם יינות מבעבעים, לצד היינות האדומים והלבנים הקלאסיים.

מה שהופך את היקב הזה למיוחד הוא הנגיעה האישית בכל פרט - החל מציורי הקומיקס של ברק ז"ל המשמשים כלוגו ליינות, ועד האיורים המקסימים של בתם הילה על תוויות היינות.

יקב פלם (צילום: מיטל שרעבי)
יקב פלם (צילום: מיטל שרעבי)

במהלך חודש הפסטיבל היקב יציע חוויות ייחודיות: בימי שישי לאורך הפסטיבל יתקיים ביקב אירוח חלבי בסגנון בופה עם יין ללא הגבלה ב־200 שקל לאדם.

משק 46, בקוע.
להזמנת מקום ופרטים: 052־6288591.

יקב פלם
קצת אלגנטיות בלב היער

ביום שטוף שמש התפתלתי בכבישים הצרים של יער הקדושים, המחטים של האורנים מפזרות ריח טרי באוויר. המטרה: ביקור ביקב פלם, אחד היקבים המוערכים ביותר בחבל יהודה.

מיני גולף (צילום: מיטל שרעבי)
מיני גולף (צילום: מיטל שרעבי)

הדרך אל היקב היא חוויה בפני עצמה. העיקולים החדים מביאים אותך עמוק אל תוך הירוק, ופתאום, כאילו משום מקום, נגלה יקב פלם המשקיף אל נוף עוצר נשימה של הרי ירושלים. משהו ביופי הפראי של המקום מסביר מיד את הסוד מאחורי היינות המיוחדים שמייצרים כאן.

היקב, שהוקם ב־1998, מבטא מסע משפחתי מרתק. כשטעמתי את יינות היקב, הבנתי שזו לא סתם עוד משפחה שהחליטה לייצר יין - זהו סיפור אהבה אמיתי לאדמה ולטרואר הישראלי.

הפרדוקס המרתק של יקב פלם הוא השילוב בין מסורתיות לחדשנות. מצד אחד, השיטות הידניות והעבודה המדוקדקת בכרם, ומצד שני, הנכונות לשבור מוסכמות ולחקור אופקים חדשים בעולם היין הישראלי.

מרחב בית שמש (צילום: זיו אקווה)
מרחב בית שמש (צילום: זיו אקווה)

מה שהכי ריגש אותי בביקור הוא הקשר הבלתי אמצעי בין המיקום לכוס - כשאתה יושב במרפסת המוקפת בצמחייה, מביט אל ההרים וטועם את היין שצמח ממש פה, אתה מרגיש את כל הסיפור בכל לגימה. החל מהבלאנק הלבן והמעודן שלהם, שהוא בלנד נפלא בין סוביניון בלאן, שרדונה וסמיון, ועד האדומים האלגנטיים והחלקים שלהם.

לאורך ימי הפסטיבל, כמו תמיד, היקב מציע טעימות מודרכות מארבעה יינות נבחרים בליווי מגש גבינות ולחמים. יש משהו כמעט טקסי בישיבה במרפסת היקב, כשממול נפרש הנוף המרהיב ושומעים את סיפורם של הענבים מרגע הנטיעה ועד לרגע הקסום שבו היין מגיע לכוס.
היקב פתוח לביקורים בימי ראשון עד שישי (סגור בשבת), כשמסלול טעימות עולה 155 שקל לאדם, בתיאום מראש בלבד.

הביקור ביקב הוא רק חלק מהחוויה – אחריו, ניתן לטייל באחד ממסלולי ההליכה או האופניים ביער המקיף, ולגלות פינות חמד מושלמות לפיקניק.
לפרטים נוספים: 054־2133102.

פוד טרק ארץ טובה (צילום: מיטל שרעבי)
פוד טרק ארץ טובה (צילום: מיטל שרעבי)

ארץ טובה

חוויה משפחתית בהרי יהודה

בין ביקור ביקב אחד למשנהו, כדאי לקחת הפסקה ולגוון את החוויה. ממש בלב כפר אוריה מצאתי את "ארץ טובה", מקום קסום שהוקם לפני קצת יותר משנה ומציע אתנחתה מושלמת ופעילות מהנה לכל המשפחה.

סיפורו של המקום מרגש כשלעצמו - חלום שהתגשם במאוחר. איתן ובנו יואל הקימו את המתחם על בסיס חלום ישן של האב, שרכש את המשק בכפר אוריה עוד ב־1984. במשך 40 שנה עסק איתן בייעוץ עסקי, כשהגינה במשק שימשה עבורו מפלט מהשגרה. יואל, הבן שגדל במקום, בחר להגשים את החלום המשותף ויחד הם הקימו אטרקציה ייחודית - מסלול מיני־גולף המעוצב בהשראת "שבעת המינים".

כל תחנה במסלול נקראת על שם אחד משבעת המינים - חיטה, שעורה, גפן, תאנה, רימון, זית ותמר - ובכל אחת מחכה אתגר ייחודי. המסלול עצמו משתלב באופן מופלא בנוף הכפרי של שפלת יהודה.

מיני־גולף הוא משחק ידידותי, שלא מספיק מוערך ומפותח בארץ. הוא נפלא כפעילות משפחתית או זוגית, ולמעשה לא צריך ניסיון קודם - השחקנים זוכים להדרכה ותרגול לפני שעולים על המסלול. בין תחנה לתחנה, ניתן להתנסות גם במשחקי חוץ נוספים: סולם גולף, קורנהול, מבוך קיר עם כדור, פונג גולף וביליארד גולף.

הרגעים המתוקים ביותר היו דווקא בסיום המשחק, כשהתיישבנו בבוסתן שבעת המינים. בין עצי פרי, על שולחנות פיקניק, נהנינו ממטעמי עגלת הקפה שבמקום, שמציעה כריכים, מאפים, סלטים וקפה מעולה. האווירה השקטה והשלווה, עם הנוף ההררי ברקע, הייתה הפסקה מושלמת לפני המשך מסע היין שלנו.
לפרטים נוספים: 052־5490707.

חודש שלם של אירועי יין, טיולים וטעימות מחכה לכם. דווקא עכשיו, אחרי האסון שפקד את האזור, זה הזמן המושלם לתמוך ביקבים ובעסקים באזור, לטעום את הטוב שיש לאזור להציע, ולהרגיש את רוח ההתחדשות והעוצמה של מטה יהודה.