אלפי שנים לפני שקמו כבישים מהירים וגשרי רכבת מתקדמים, החקלאים מכל רחבי הארץ היו עולים לירושלים ברגל לחגוג את השבועות. הם נשאו איתם ביכורים - תאנים, ענבים, שיבולים ופרחים ערוכים בסלים קלועים, והלכו בשבילים שחלקם עדיין קיימים היום ומשמרים את תוואי הדרך המקורי.

כעת, לכבוד חג השבועות, רשות הטבע והגנים מזמינה את הציבור לחזור אל המסורת הקדומה ולחוות את עלייה לרגל דרך מסלולים היסטוריים שמחברים בין מדרונות סלעיים, צמחייה עונתית ואתרי מורשת חקלאיים.

אדר סטולרו מליחי, מנהלת תוכן במחוז מרכז ברשות הטבע והגנים: "שלושת הרגלים; פסח, שבועות וסוכות הם חגים המייצגים את מחזורי עונות השנה ואת השינויים החלים בטבע, גשמים, צמיחת יבולים וקצירתם. מצוות העלייה לירושלים, לבית המקדש  נועדה להודות לבורא על היבול. החל מחג השבועות החלו להביא עמם את היבולים הראשונים (הביכורים) וזאת בחגיגיות ובשמחה. העלייה הייתה ממרחקים ולקחה ימים רבים ולוותה בהתרגשות ובהערכות מיוחדת. לכבוד חג השבועות, אנחנו מזמינים את הציבור לעלות לירושלים, להנות מנופי הדרך, לדמיין אותם כל כך שונים מהיום תוך עצירה במספר אתרים שמספרים את סיפור הדרך לירושלים בתקופות אחרות. אל תשכחו להצטייד בכובע, מים ונעלים נוחות ולהתעדכן באתר רשות הטבע והגנים מה עוד קורה בדרך... ולהירשם מראש לביקור באתרים".

גן לאומי סובב חומות ירושלים (צילום: רשות הטבע והגנים,דביר שינובר)
גן לאומי סובב חומות ירושלים (צילום: רשות הטבע והגנים,דביר שינובר)

חאן שער הגיא – השער אל הרי ירושלים וסיפור מלווי השיירות בדרך לירושלים הנצורה
המבנה ההיסטורי שפעל בעבר כחאן דרכים עות'מאני, שוכן סמוך בשער הכניסה להרי לירושלים, במעבר הצר של נחל נחשון. בתקופת מלחמת העצמאות הפך החאן לזירת לחימה מרכזית, ונקודת מפתח בפריצת הדרך לירושלים הנצורה. 

היום נמצא במקום מרכז מורשת לאומי, שבו תחנות אינטראקטיביות, מיצגים חזותיים, וסיפורים אישיים של   פורצי הדרך; נשים וגברים, צעירים ומבוגרים, בני המקום ועולים חדשים, כולם נרתמו כדי לפרוץ את המצור הערבי על ירושלים שחשיבותה לעם היהודי ולמוראל שלו היתה גבוהה.

מחוץ למבנה המורשת, ניתן להתרשם מהכביש הצר שעלה לירושלים בימי קום המדינה ולהתפעל מהתפתחותו היום. על גבי הכביש המנדטורי הוצבו כלי רכב  משוריינים ששוחזרו וניתן לטפס על חלקם ולהצטלם תמונה עם הרבה ערך למזכרת.

אתר לאומי הקסטל (צילום: צבי הנרי כהן)
אתר לאומי הקסטל (צילום: צבי הנרי כהן)

אתר לאומי הקסטל – הולכים בשביל הערכים
בימיה הראשונים של מלחמת העצמאות, הייתה הדרך לירושלים חסומה בידי פורעים ערביים שמנעו מעבר של אספקה לתושבי ירושלים הנצורה.

האחיזה בקסטל שבראש ההר, היוותה נקודת תצפית חשובה ושולטת על המרחב. בקרב בכיבוש הקסטל, לראשונה יזמו הלוחמים התקפה ולא הגיבו למתקפה נגדם.  כיבוש הקסטל אפשר עליה בטוחה לירושלים, אך גבה מחיר כבד של חיי לוחמים.

הערכים שעלו מהקרבות במקום עיצבו בהמשך את הקוד האתי של צהל ובלטו בהם הרעות, רוח המפקד, הנחישות והאחריות. המבקרים באתר יכולים להעפיל לראש הגבעה ולאורך שביל הטיול לפגוש בערכים הללו, להתנסות בהם באמצעות תחנות פעילות לכל המשפחה ולסיים במיצג הקרב המרגש בתוך בור מים עתיק. לאורך שביל הערכים תוכלו ללכת בתוך תעלות קשר שנבנו  כמה שנים מאוחר יותר, אך ההליכה בנן מחזקת את החוויה.

עוד באתר נקודות תצפית מרהיבות  מראש המבצר הצלבני (הקסטלום) שהעמידו הצלבנים על הדרך העולה לירושלים. גם הם עלו לעיר הקודש. מראש המבצר נשקפים מרחבי הרי ירושלים ופתחת העיר. רצף היישובים, כביש מס'1 העמוס, גשרי הרכבת האימתניים הנשקפים מנקודות התצפית, הם התשובה הנצחת לאלו שחרפו נפשם בקרב הקשה. מומלץ לבקר באתר בשעות הבוקר הנעימות.  במהלך חג השבועות תתקיים באתר הלאומי הקסטל פעילות עצמאית למשפחות, הכוללת תחנות משחק ברוח התקופה. בין התחנות אפשר למצוא משחקי פלמ"ח, משימות קבוצתיות ומשחקים שנהגו לשחק בזמן המצור. הפעילות מתקיימת בשטח האתר הפתוח, ונועדה להמחיש ערכים כמו רעות, נחישות ומנהיגות דרך חוויה פשוטה בשטח.

גן לאומי סובב חומות ירושלים   (צילום: רשות הטבע והגנים,דביר שינובר)
גן לאומי סובב חומות ירושלים (צילום: רשות הטבע והגנים,דביר שינובר)

סביב חומות ירושלים – מסלול הליכה באגן הדרומי של העיר העתיקה
גן לאומי סובב חומות ירושלים כולל שטחים פתוחים בהם נוף קדומים, טבע ואתרי עתיקות  המקיפים את העיר העתיקה כחגורה נופית. זהו אזור שמשמר את קווי הנוף המקוריים של ירושלים, ומבחין בין הרקמה העירונית לבין ליבה הקדום של העיר.

המסלול עובר בצמוד לחלקה הדרומי והמזרחי של העיר העתיקה, בין שער יפו, הר ציון, גיא בן הינום ונחל קדרון. הוא כולל שבילים מסומנים, מדרונות עם טרסות חקלאיות, אזורי צל, ותצפיות לעבר חומות העיר והרי יהודה. לאורך הדרך נמצאים אתרים בעלי זיקה היסטורית ודתית, כמו קברי נביאים, אתרי פולחן, חלקות חקלאיות משוחזרות, ועצים בוגרים משולבים בצמחייה מקומית. 

המבקרים ההולכים הגיא בן הינום, למרגלות העיר העתיקה, יוכלו לנסות ולהתחקות אחר העולים לרגל בתקופות הקדומות שהעפילו מערוץ הנחל אל המקדש שבראש הר המוריה. בחווה בגיא, שבתוך הגן הלאומי ניתן להתרשם ממלאכות קדומות ולדמיין את חווית ההתרגשות לקראת ההגעה אל בית המקדש. לא לפספס את ההליכה על הגשר התלוי שמעל הגיא.

אתר עין חניה (צילום: רשות הטבע והגנים,שי לוי)
אתר עין חניה (צילום: רשות הטבע והגנים,שי לוי)

עין חניה – מסלול בטבע לצד מים וחקלאות מסורתית
במורדות נחל רפאים, בגן לאומי נחל רפאים, מצויה פינת חמד קטנה ומיוחדת, עין חניה  יש בה שתי ברכות  עתיקות, מעיין נובע ונוף חקלאי מסורתי שמשמר את נופי תרבות העבר במרחב ההרי. במקום נחשפה מערכת מים מרשימה, הכוללת אמת משוחזרת ומזרקת נימפיאון רומית מפוארת. האתר, המקודש לנוצרים הארמנים והאתיופים, משלב היסטוריה, טבע ונופי קדומים.

הטיול באתר קצר ונעים בין עצי זית גדולים וטבילה קרירה במי הברכות.

במהלך חג השבועות תתקיים באתר פעילות בהשראת שבעת המינים, בשטח האתר יפעלו תחנות חווייתיות לכל המשפחה: הדגמה של מלאכות קדומות, הסבר על הפקת שמן וקמח, וסיור מודרך בחלקת שיחזור של חקלאות קדומה. הפעילות תתקיים בימים ראשון ושני, 1–2.6, בין השעות 10:00–14:00, ללא תשלום נוסף על הכניסה. הכניסה חופשית למנויי מטמון. הפעילות תלויה במזג האוויר – יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים