ערבות של 8 מיליארד דולר: המדינה תבטח גם חברות תעופה זרות שיטוסו לארץ

החלטה חסרת תקדים: ועדת הכספים מאשרת ערבות שיא של 8 מיליארד דולר שתכסה לראשונה גם חברות תעופה זרות נגד סיכוני מלחמה לצד החברות הישראליות

מיטל שרעבי צילום: פרטי
טרמינל 3 בנתב"ג
טרמינל 3 בנתב"ג | צילום: אבשלום ששוני
2
גלריה

ועדת הכספים אישרה היום (שני) ערבות מדינה בהיקף של עד 8 מיליארד דולר לביטוח סיכוני מלחמה לחברות תעופה. במהלך חסר תקדים, החלטה זו כוללת לראשונה גם חברות תעופה זרות, במטרה להבטיח רציפות הטיסות לישראל ופינוי ישראלים.

ההחלטה מאחדת שלוש ערבויות נפרדות שאושרו בעבר: ערבות של 6 מיליארד דולר שאושרה באוקטובר 2023 בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", ערבות של 2 מיליארד דולר מאפריל 2022 בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה, וכעת הרחבה נוספת בעקבות המתיחות עם איראן.

שינוי מהותי במדיניות

עד כה הביטוח הממשלתי הוגבל לחברות תעופה ישראליות בלבד - אל על, ארקיע וישראייר. החלטה זו מסמנת שינוי מהותי: לראשונה המדינה תעניק ערבות גם לחברות תעופה זרות, במידה ויהיה בכך צורך להבטחת המשך פעילות התעופה האזרחית.

נתב''ג ריק
נתב''ג ריק | צילום: אבשלום ששוני

הצורך בערבות נובע מכך שחברות הביטוח הבינלאומיות מבטלות את הכיסוי לסיכוני מלחמה ברגע שמתפרץ סכסוך צבאי. במצב הנוכחי, עם סגירת המרחב האווירי הישראלי למעט "טיסות חריגות שאושרו מראש", חברות הביטוח הודיעו על ביטול הכיסוי לחברות התעופה.

בהיעדר ביטוח, חברות התעופה לא יכולות להפעיל טיסות, מה שמסכן את יכולת פינוי הישראלים ואת המשך הזרימה של סחורות חיוניות למדינה. רשות שדות התעופה כבר אישרה "מתווה לטיסות חילוץ לחברות ישראליות בלבד בשלב זה".

תנאי הערבות

הפוליסה תופעל רק אם פוליסות הביטוח הקיימות יבוטלו או יצומצמו. הערבות תינתן לתקופות של עד שלושה חודשים כל אחת, עם אפשרות לחידוש, ובסך הכל לתקופה של עד שנתיים מיום האישור.

הערבות תכסה שלושה סוגי פעילות: טיסות לרוסיה ואוקראינה שהופסקו בעקבות המלחמה שם, טיסות של חברות תעופה ישראליות, וכעת גם ערבויות לחברות זרות ושילוח בהתאם לצורך.

הועדה בראשות ח"כ משה גפני אישרה את המיזוג פה אחד, כאשר הערבות תועבר לחברת ענבל לביטוח שתנפיק את הפוליסות בפועל.

תגיות:
נתב"ג
/
טיסות
/
חברות תעופה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף