יש משהו קסום בלחזור למקום שעבר שיפוצים ולגלות אותו מחדש. כך הרגשתי כשהגעתי למלון רות בצפת מרשת מלונות דן, שנפתח מחדש בתחילת השנה לאחר תקופת חידוש ושדרוג. הגעתי עם הציפייה הרגילה למלון ישן שחזר לפעילות, ויצאתי עם הבנה שלמה על כמה אפשר לשדרג מקום עתיק בלי לאבד את הקסם שלו.
מלון רות הוא לא סתם מלון - הוא ח'אן אורחים בן 800 שנה שהפך למלון בוטיק מודרני. יש בו קצת יותר מ-40 חדרים, והוא מצליח לספק את כל הפינוקים של מלון בוטיק תוך שמירה על האווירה הכמעט רוחנית של כל פינה. הגענו בצהריים, שמנו את הדברים בחדרים, ומייד הבנתי שהחדרים במלון צופים אל פסגות הגליל והר מירון עם נוף מדהים.
האגף המחודש - אגף רימון - נראה חדש לגמרי עם ריהוט מעודכן, מיטות נוחות וחדרים מעוצבים באופן ששומר על האופי של המקום בלי לוותר על הנוחות. מרבית החדרים מציעים את אותו נוף מרהיב שגורם לך לשכוח שאתה באמצע עיר עתיקה.
אחרי שהתארגנו, יצאנו לסיור בעיר העתיקה. המלון נמצא בצמוד לעיר העתיקה על סמטאותיה הציוריות, והוא מהווה נקודת מוצא מושלמת לסיורים רגליים. לא כדאי להזיז את הרכב מקרבת המלון - עדיף לצאת רגלית לסיור ברחובות הצרים של הרובע היהודי. עברנו במדרגות האבן העתיקות אל רחוב תרפ"ט - המדרגות, הידועות כ"מעלות עולי הגרדום", הן שער לעיר העתיקה והסממן היחידי שנותר מההפרדה שהייתה בעבר בין הרובעים המוסלמי והיהודי.
אחר כך שוטטנו ברובע האומנים שבסמטאותיו מתחבאות כמה גלריות עם אומנות מקומית, ועצרנו לאכול חומוס ופלאפל טעים בעיר העתיקה. סיורים עצמאיים כאלה, אפילו ללא מטרה מוגדרת, מאפשרים לחוות מעט מהקסם הרוחני של המקום ולפגוש את האנשים המיוחדים שעושים את המקום למה שהוא.
אחר הצהריים חזרנו למלון וניצלנו את השלווה כדי לרבוץ בבריכה. במלון יש בריכה חצי אולימפית שמוקפת צמחייה ונותנת תחושה שנכנסנו למעיין סודי. יש משהו מושלם בלשחות לאורכה כמה פעמים תוך כדי הסתכלות על כל הירוק הזה. בעונת הקיץ הבריכה הופכת למוקד משיכה לאורחים, ויש גם בריכת ילדים נפרדת למשפחות.
ארוחת הערב במלון הייתה הפתעה נעימה - היא הוגשה בסגנון שונה ממה שרגילים במלונות בארץ. במקום בופה רגיל, היה בופה סלטים עשיר ומנות הוגשו ישירות לשולחן. המרק הכתום היה מעולה, ופלטת הבשרים שהוגשה לשולחן כללה סטייקים, נקניקיות וקבב שהכינו בצורה מושלמת.
אחרי הארוחה הלכנו לחוויה שלא ציפיתי לה - ביקור ב"מוזה", בר יין הנמצא בתוך המבנה ההיסטורי של הח'אן מהתקופה הממלוכית. זה לא עוד בר יין - זו במה אמיתית לסיפור הייצור הישראלי. המלון בחר להתמקד בלעדית ביינות ישראליים מיקבי הגליל והגולן. יש כאן אוסף מרשים ומוקפד מיקבי לוריא, רמת הגולן, הר אודם, הרי גליל, אבוהב, דלתא, רקנאטי, כרמל, סקוריה ואחרים - כל מטרתו לתת כבוד לאדמת האזור, לכורמים ולייננים שעושים כבוד לענבי האזור.
הערב ב"מוזה" היה חוויה בפני עצמה. בחרנו כמה כוסות יין וישבנו ליהנות מהם בחצר הקסומה של הבר, כשברקע יש בריזה נעימה. למי שלא שותה יין, יש בבר גם בירת בוטיק מקומית, קוקטיילים ומשקאות אחרים, שוב בדגש על מזקקות בוטיק מהצפון. הבר הזה הוא נקודת אור בחיי הלילה המשמימים של צפת - אם אתם מכירים את העיר הצפונית, אתם יודעים שאין המון אפשרויות בילוי מרגשות באזור.
יום שני: יקב אדיר
אחרי לילה רגוע שלוּוה ביין טוב, פתחנו את הבוקר בארוחת בוקר במלון. חדר האוכל האינטימי של המלון מציע ארוחה עשירה מול נוף עוצר נשימה של פסגות הגליל והר מירון. יש משהו מרגיע במיוחד בלשבת עם כוס קפה טובה ולהסתכל על הנוף הירוק הזה. אין כאן הרבה הפתעות מבחינת התפריט, ארוחת בוקר ישראלית קלאסית, טרייה ומגוונת.
אחרי הארוחה החלטתי לנסוע לבקר ביקב אדיר בכרם בן זמרה, כרבע שעה מצפת. זה היה הדבר הנכון לעשות. הנסיעה עצמה היא חוויה - דרך נופי הגליל העליון, כבישים מתפתלים בין הרים ירוקים, ולפתע מגיעים למקום הקסום הזה.
מתחם אדיר - שכולל את היקב ומרכז המבקרים שלו, מחלבות חלב אדיר, בית קפה וחלל לאירועים - נמצא בלב הכרמים, אל מול נוף ירוק שנמשך עד האופק. הגעתי לבראנץ' המפורסם שלהם במרכז המבקרים, ויש לי הודעה - זה אחד המקומות הכי יפים בעיניי לאכול בהם בצפון. המקום מציע חוויה קולינרית מלאה שמתבססת על תוצרת מקומית - גבינות עיזים מהאזור, לחם טרי, סלטים שהכינו ממה שגדל בסביבה.
החלק הכי מרגש היה טעימת היינות במרכז המבקרים. הכרמים האלה נשתלו בשנות ה-80 וה-90 על ידי המשפחה שהבינה את הפוטנציאל של האזור הזה. השילוב של הגובה מעל פני הים, סוג האדמה, והמיקרו-אקלים הזה - זה מה שנותן ליין את הטעם הייחודי שלו.
כשטעמתי את היינות במקום, על רקע הנוף הזה, התחושה הייתה אחרת. הטעם שלהם היה עמוק, יותר מחובר למקום. במיוחד התרשמתי מהיינות הלבנים שלהם, שמתאימים בדיוק למזג האוויר הים-תיכוני. מעבר ליין המצוין שהם עושים כבר 20 שנה, היקב ישיק בקרוב יוזמה חדשה במטרה לחזק ולהעצים את עסקי הגליל.
בחול המועד סוכות יהפוך המתחם למוקד פעילות תרבותי ואטרקטיבי, המשלב אומנות, מוזיקה והופעות חיות לצד חוויה קולינרית עשירה ומוקפדת, כחלק מפרויקט "אדיר בגליל" לחיזוק הרוח המקומית. זה יתחיל ב-5 באוקטובר עם אירוע השקה חגיגי של התערוכה "מבט אל הצפון".
החזרה למלון: רגיעה וסיכום
בבוקר האחרון ישבתי שוב בחדר האוכל עם ארוחת הבוקר, ניסיתי לסכם את החוויה. מה שהכי הפתיע אותי: צפת הצליחה להתפתח מעבר לתדמית שלה כ"עיר מיסטית עתיקה". אף שהיא נראית כאילו קפאה על שמריה, היא מציעה אואזיס למי שמחפש חופשה שלווה.
צפת עשירה בשרידים היסטוריים, וכמעט בכל רחוב בעיר תוכלו להרגיש את החיבור בין ישן וחדש, קודש וחול. העיר יושבת על הר, מוקפת בנופים מרהיבים ואוויר גלילי. אם מגיעים אליה כתיירים נקיים מסטיגמות, אי אפשר שלא להתאהב בה או לכל הפחות להבין למה יוסף בן מתתיהו בחר לעצור בה ולבצר אותה בתקופת המרד.