מהלך ראשון מסוגו בישראל מתקדם בבית שאן: אחרי עשרות שנים שבהן לא זרמו מים בערוץ הנחל, קק"ל ועיריית בית שאן מובילות מיזם להשבת מים לערוץ טבעי שייבש. השבוע נקבעה החלופה הסופית למיזם שיחייה יותר מ-5 קילומטר של ערוץ טבעי בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. המיזם מתקדם בשיתוף רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי, רשות המים, אפיקי מים, רט"ג והמועצה האזורית עמק המעיינות.
לאורך השנים נפגעה זרימתם של נחלים רבים בעקבות שימושי קרקע משתנים, פיתוח עירוני, הטיית מים למערכות חקלאיות ותעשייתיות ושאיבה מוגברת ממקורות טבעיים. המהלך המתקדם כעת בבית שאן מחזיר את המים לערוץ הטבעי ומאפשר לנחל לשוב ולזרום במרחב העירוני.
לאחר שנים של בחינת חלופות לתוואי הזרימה, נבחרה כעת חלופה סופית לתכנון מפורט ויציאה לביצוע. על פי החלטת ועדת ההיגוי המשותפת, נקבע כי בשלב א' יקודם תוואי המחבר בין שני ערוצי זרימה מרכזיים - נחל הקיבוצים הישן ונחל איתן - דרך תעלת אום סריסה, מתווה שפוגש את העיר מדרום.
מעל 10 מיליון מ"ק בשנה
מדובר בהחייאת נתיב המים של נחל הקיבוצים הישן, במקטע של מעל ל-5 קילומטר, מתוכם כקילומטר יעבור בשטח ציבורי פתוח של העיר בית שאן. במסגרת המהלך, רוב מי מעיינות מגדל, חומה, שוקק ועמל המזינים את נחל הקיבוצים ייצאו מתעלות הבטון ויזרמו מחדש בערוציהם הטבעיים, ויפגשו את העיר בית שאן מדרום, ומשם ימשיכו אל המפלים הלבנים ואל הירדן הדרומי. הספיקה הצפויה בערוץ המשוקם תעמוד על 1,000-3,000 מ"ק לשעה, ובמצטבר למעלה מ-10 מיליון מ"ק בשנה.
אוחיון הוסיף: "הובלנו את המהלך הזה בשנים האחרונות, והגענו לרגע ההחלטה אחרי בחינה של כל פרט ופרט. מדובר בפרויקט מורכב וראשון מסוגו בישראל של השבת מים לערוץ נחל, בסדר גודל משמעותי ומעל הכל, במהלך היסטורי".