תגלית מרגשת בטבע הישראלי: צמח נדיר במיוחד חזר אחרי שנים

לאחר כמעט שני עשורים ללא תיעוד, פומה פרסית - אחד הצמחים הנדירים בישראל - התגלתה במקרה במהלך סיור שגרתי בהרי יהודה. החוקרים מקווים כי זרעים נוספים יאפשרו את המשך קיומה בטבע

מיטל שרעבי צילום: פרטי
פומה פרסית, 2026
פומה פרסית, 2026 | צילום: שקד בחבוט, רשות הטבע והגנים
3
גלריה

תגלית בוטנית נדירה ומרגשת נרשמה לאחרונה בהרי יהודה: צמח קטן וכמעט בלתי נראה, שנחשב לאחד הנדירים בישראל ולא תועד במשך כ-19 שנה, התגלה מחדש במקרה במהלך סיור שגרתי.

מדובר בפומה פרסית - מין נדיר במיוחד שנמצא בסכנת הכחדה חמורה, אשר אותר סמוך לחורבת עלמית, באזור נחל פרת. מי שזיהה אותו הוא פקח רשות הטבע והגנים שקד בחבוט, שבמהלך בדיקת שבילים שגרתית הבחין בנקודה סגולה זעירה בצד הדרך.

שקד מתעד את הפומה הפרסית, 2026
שקד מתעד את הפומה הפרסית, 2026 | צילום: אורי פרגמן-ספיר

“סערה” בקרב החוקרים

עם זיהוי הצמח, שיתף בחבוט את הממצאים עם גורמי מקצוע - והתוצאה לא איחרה לבוא. התברר כי מדובר במין שלא נצפה בישראל מאז 2007, וכי שני הפרטים שהתגלו כעת הם היחידים המוכרים כיום בארץ. למחרת נערך סקר בשטח על ידי צוות מומחים, אך לא אותרו פרטים נוספים.

הפרחים עצמם קטנים וסגולים, ודומים במראה לפרחי לוע הארי. הם סגורים ברוב הזמן, ורק דבורים חזקות מצליחות “לפתוח” אותם כדי להגיע לצוף - ובכך גם להאביק את הצמח.

הפומה הפרסית אינה ייחודית רק לישראל, והיא נפוצה גם באזורים מדבריים במזרח התיכון ובמרכז אסיה. אך בישראל היא תועדה לאורך השנים במספר מצומצם מאוד של אתרים - ובכל אחד מהם במספר פרטים קטן במיוחד.

המשמעות: מדובר בצמח רגיש מאוד, שכל פגיעה בבית הגידול שלו עלולה להוביל להיעלמותו. כשאחד האיומים המרכזיים עליו הוא שינוי סביבתי - פיתוח מואץ של שטחים פתוחים והפיכתם לשטחי בנייה או חקלאות מודרנית, שמצמצמים את בתי הגידול הטבעיים שבהם הוא שורד.

פומה פרסית, 2026
פומה פרסית, 2026 | צילום: שקד בחבוט, רשות הטבע והגנים

התקווה: זרעים שיחזירו את הצמח לטבע

למרות שלא נמצאו פרטים נוספים בשטח, החוקרים מעריכים כי ייתכן שזרעים של הצמח עדיין מצויים בקרקע וינבטו בעתיד. בשלב הבא מתכננים ברשות הטבע והגנים לנסות לאסוף זרעים מהפרטים שהתגלו, במטרה לשמר אותם בבנק גנים ייעודי. חלק מהזרעים ישמשו לגידול והפצה מחדש בטבע, ואחרים ישמרו כגיבוי למקרה של היעלמות.

תגיות:
הרי יהודה
/
ממצא נדיר
/
פריחה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף