אנשי חינוך מספרים: הפתרונות והיוזמות המקוריות שנקטו לגיוס מורים חדשים

מערבי גיבוש וירידי תעסוקה ועד החזרת מורים מפנסיה: רגע לפני פתיחת שנת הלימודים, ובצל המחסור באלפי מורים, מנהלי בתי ספר ואנשי חינוך מספרים על הפתרונות והיוזמות המקוריות שנקטו לגיוס מורים חדשים

דודי פטימר צילום: דודי פטימר
תלמידים
תלמידים | צילום: ראובן קסטרו וואלה
5
גלריה

השבוע הודיע משרד החינוך כי “כפתרון לחוסר במורים יזם המשרד את התוכנית להרחבת ההון האנושי, ובמסגרתה הוא פותח את השערים בפני קהלים חדשים ומעניק הטבות ותמריצים שיעודדו כניסת כוחות חדשים ונמרצים למערכת החינוך - העסקה גמישה שתאפשר למורים לעבוד במספר עבודות, הרחבת היקף המשרה, הרחבה והכרה בוותק, גיוס מועמדים מההייטק ומצה"ל באמצעות תוכניות ייעודיות ועוד. במסגרת התוכנית, המשרד יצר מנגנון השמה שמבצע פניות יזומות לבעלי תעודת הוראה שטרם השתלבו במערכת החינוך".

בינתיים, אגפי החינוך בעיריות השונות ומנהלי בתי ספר שונים משקיעים את מלוא מרצם בטיפוח יוזמות ושיטות מקוריות משלהם לטיפול במחסור. מייקל מאירוביץ, שניהל עד לאחרונה את התיכון השש־שנתי אורט סינגאלובסקי בתל אביב ונכנס עתה לתפקידו כמנהל אגף חינוך על־יסודי בחולון, מעיד כי פיתח שיטה ותוכנית מוקפדת להגדלת מספר המורים אצלו ושימור מורים קיימים. “אני בחינוך כי אני בשליחות לחינוך", הוא אומר.

מייקל מאירוביץ'
מייקל מאירוביץ' | צילום: צילום פרטי

“אני איש הייטק לשעבר ועשיתי הסבה מהייטק להוראה כי אני מאמין בחינוך ומאמין באנשים, ובכל התפקידים שעשיתי, החל ממחנך כיתה ורכז שכבה ועד מנהל בית ספר, האמנתי באנשים. אני 12 שנה בתחום החינוך, זכיתי בתארים כמו ‘המורה של המדינה’ ולאחרונה תיכון אורט סינגאלובסקי בהנהלתי זכה ב’פרס חינוך’ אבל כל זה לא מעניין אותי. מה שמעניין אותי הוא האנשים כי על זה מתבסס החינוך. כשאני מסתכל על המחסור במורים אני מבין שאני, כמנהל, צריך ליצור מחויבות של אנשים לארגון שאני נמצא בו, ליצור משמעות. כסף לא מניע אנשים, זה משהו חומרי וקפיטליסטי, ונכון שכסף חשוב אבל הוא לא מה שמשאיר מורים בתפקיד. כמו כן, אתה צריך שתהיה לאנשים חדוות עשייה ויכולת להשפיע, לעזור להם להגשים את החלומות ולייצר להם אפשרות להתקדם ולהתפתח מקצועית. צריך ליצור אצלם מחויבות אישית כלפיך כי בסופו של דבר הם אלו שמחזיקים את הארגון. כשאתה נותן דוגמה אישית ומייצר מחויבות אישית אז אנשים ירצו לבוא, והצלחה של מורה אחד מדביקה הצלחה של מורה נוסף וכו’".

בעיריית כפר סבא חוו את המחסור והחליטו ליזום מספר פרויקטים: האחד - מבצע גיוס אקדמאים וסייעות למקצועות החינוך וההוראה בעיר. השני – תוכנית “אופק בתנועה", תוכנית הפועלת בשיתוף פעולה עם מכללת בית ברל ומרכז השלטון המקומי, לקידום ולהעצמת הסייעות. התוכנית כוללת לימודים לתואר ראשון בחינוך וסבסוד הלימודים, זאת בדגש על כך שהיא מיועדת גם עבור סייעות ללא תעודת בגרות, שתוכלנה להצטרף למכינה מקדימה טרם תחילת הלימודים.

“אני פועלת בשני מישורים", מציינת אסנת חכמון, מנהלת אגף החינוך בעירייה. “המישור האחד – שימור, והמישור השני – גיוס. יש חשיבות עצומה לשימור, ואני מתייחסת לכלל צוותי החינוך וההוראה מגיל לידה ועד תיכון. בניתי מנהיגות חינוכית עירונית שבמסגרתה צפויים מדי חודש להיפגש מנהלי מוסדות החינוך בעיר לעבודה משותפת של שותפות, אחריות משותפת וימי היערכות תוך גיבוש שפה חינוכית אחת. זה מאוד מעצים את המנהלים ואת המורים. אני דואגת לסדר למורים ולגננות הכשרות שונות, למשל כלים לימודיים בשיטת מונטסורי. לא שבתי הספר שלנו הם מונטסוריים, אבל אני רוצה שהמורים ידעו שהם יכולים להשתמש בכלים כאלה ולשלב אותם, במידה שירצו. מתן כלים למורים מעודד אותם להישאר ולהתפתח, לתת להם את החופש הזה והאפשרויות להגדיל ראש ולשדרוג. עוד דבר שאנחנו עושים הוא לקיים מעגלי שיח עם מורים קיימים ומורים עתידיים כדי לגבש ולחזק את הצוות והגרעין החינוכי. אני רוצה שהמורים ירגישו שיש להם פה בית".

אסנת חכמון
אסנת חכמון | צילום: צילום פרטי

חגית משה, מחזיקת תיק החינוך בעיריית ירושלים, מציינת אף היא פתרון יצירתי למשבר המחסור במורים: “בנינו תוכנית של מה צריך כדי לטפל בתופעה הזו, ולשם כך יזמנו סקרים שהגשנו למורים כדי לשמוע מהם מה צריך להיות הפתרון בעיניהם. רצינו לשמוע מהם הדברים המשמעותיים עבור השארתם או משיכת מורים חדשים. על הדבר הזה אנחנו רוצים לבנות קהילת מורים, לאפשר להם מפגשים לא רק סביב מקום העבודה ולא רק סביב חינוך והכשרה, אלא בילויים, גיבושים וטיולים משותפים, קהילה שיש לה מועדון חברים. ליצור משפחה. אנחנו יודעים לזהות את המגמות של מורים טובים שבוחרים לעזוב את מערכת החינוך ואנחנו חייבים לתת לכך תשומת לב, להיות ערוכים לכך וגם לתחזק את זה לטווח הארוך. זה גם תלוי תקציב כמובן, אבל אנחנו מוכנים לזה ומחכים בהתרגשות לפתיחת שנת הלימודים. אנחנו רוצים להביא את מצב העסקת המורים למקום אחר לגמרי. לא לפתור משבר, אלא ליצור מציאות של הבאת כוח אדם משמעותי וחדש לעיר ולמערכת החינוך שלנו בירושלים. אנחנו לא רק נותנים תרופה ל’חולי’ אלא רוצים לקחת את זה לרמה אחרת. זה הולך להיות מאוד משמעותי".

חגית משה
חגית משה | צילום: רמי זרנגר
אביגיל סאמין
אביגיל סאמין | צילום: צילום פרטי

סאמין מציינת גם כי "חברת כוח האדם הטובה ביותר שקיימת היא המורים והמורות בבית הספר שלך. ברגע שאני מפרסמת מודעה שאני מחפשת מורים, כל הצוות מתגייס מיוזמתו להפיץ בוואטסאפ וברשתות, נוסף לקידום הממומן בפייסבוק. זה עוזר מאוד להגדיל את הסיכויים לצירוף מורים חדשים. בזכותם גייסתי מלא מורים. צריך לזכור שהמנהיגים האמיתיים של המערכת הזו הם המנהלים כי הם מכירים הכי טוב את בתי הספר שלהם, הם מכירים הכי טוב את הצרכים והם יודעים למצוא את הפתרונות הכי טוב שאפשר. אבל צריך לתת להם גם את הכלים, כסף וגמישות, כדי לעשות זאת".

תגיות:
מורים
/
תעסוקה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף