מדי שבוע מתפרסם מקרה חדש של פגיעה בפעוטות במעונות היום – מצלמה נסתרת, עדות מטלטלת, הורה מיואש. אך עתה, לראשונה, נחשף היקף התופעה במספרים מדויקים. נתונים שהגיעו לידי מעריב מצביעים על עלייה דרמטית ומתמשכת במספר התלונות שהוגשו למשרד החינוך בגין חשד לאלימות כלפי פעוטות. מדובר הן במעונות יום שנהנים מסבסוד שכר לימוד, והן במעונות פרטיים. בחצי השנה הראשונה של 2024 הוגשו כבר תלונות כמעט כמו בכל שנת 2022 – והחשש רק הולך ומחריף.

על פי הדו"ח, בשנת 2022 הוגשו 352 תלונות למשרד החינוך על מקרים במעונות בעלי סבסוד. מתוכן, 125 תלונות הועברו למשטרה – אך אף לא אחת מהן הובילה לפתיחת תיק פלילי. שנה לאחר מכן, המספרים זינקו ל-836 תלונות – יותר מכפול – ומתוכן רק ב-4 מקרים המליצה המשטרה להעמיד לדין את החשודים בפגיעה. עד לאמצע שנת 2024, הוגשו כבר 326 תלונות נוספות, מתוכן 96 הועברו לחקירת משטרה, ורק בשניים מהמקרים ניתנה המלצה להעמדה לדין.

התמונה לא פחות מטרידה כשמדובר במעונות פרטיים ללא סבסוד: 136 תלונות הוגשו בשנת 2022, 46 מתוכן הועברו למשטרה אך גם כאן – אפס המלצות כתבי אישום. בשנת 2023 מספר התלונות קפץ ל-381, מהן 79 הגיעו למשטרה, ובחמישה מקרים הומלץ על העמדה לדין. עד יוני 2024, נוספו עוד 184 תלונות, 46 מהן טופלו על ידי המשטרה, ורק במקרה אחד ניתנה המלצה להעמיד לדין.

עוד עולה מהנתונים כי לא קיים פער מהותי בין המחוזות הגיאוגרפיים – מספר התלונות דומה יחסית בכל רחבי הארץ, וההבדלים ביניהם משקפים בעיקר את גודל המחוז ולא דפוסי אלימות

מאחורי כל תלונה עומד ילד קטן, הורה מודאג ולעיתים גם מצלמות אבטחה שתיעדו רגעים קשים לצפייה. בהתאם לנוהל, כל תלונה שמעלה חשש לפגיעה נבדקת על ידי הפיקוח של משרד החינוך, הכולל לעיתים צפייה במצלמות וביקור במעון. כשמזוהים ממצאים מחשידים – מועברים הדיווחים ליועץ המשפטי של אגף מעונות היום, שמנחה האם להגיש תלונה במשטרה, להרחיק את הגורם הפוגע או להסתפק בפעולה פדגוגית של ליווי והדרכה. 

המידע הזה כלל לא היה מגיע לידיים ציבוריות, לולא נחישות של אזרח אחד שפנה למשרד החינוך לפי חוק חופש המידע. לאחר שלא נענה, הגיש תלונה ליחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים. רק אז, בעקבות התערבות ישירה של היחידה, נמסרו הנתונים. עו"ד שלומי בילבסקי, ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע, מסר למעריב: "מן הראוי שמידע אודות הבקרה והפיקוח של משרד החינוך על מעונות יום – נושא שנמצא בנפשנו – יתפרסם באופן יזום מדי רבעון, ללא צורך בפניות חוזרות, מכוח חוק חופש המידע".