החינוך המיוחד בגנים טוב ונגיש יותר ליהודים ביישובים מבוססים
ילדים למשפחות ממעמד חברתי-כלכלי נמוך נמצאים בסיכון גדול יותר לעיכובים שפתיים, כך שלדברי החוקרים מדובר למעשה בפער כפול: האוכלוסיות שבסיכון הגבוה ביותר לעיכוב שפתי ולהתפתחות חריגה הן גם אלה שמיוצגות הכי פחות בחינוך המיוחד.
ממצאי המחקר מראים כי 60% מהילדים בגנים הנפרדים של החינוך המיוחד שייכים לחינוך הממלכתי העברי, לעומת 34% מילדי הגנים בכלל מערכת החינוך ששייכים לממלכתי-עברי.
מדובר בייצוג יתר משמעותי המעיד על פערים בין המגזרים בנגישות לשירותים אלו - תופעה שעשויה לנבוע ממחסור במסגרות נפרדות של חינוך מיוחד, מחסמים תרבותיים או מנגישות מוגבלת לאבחונים.
כישלון השילוב: גידול חריג בחינוך המיוחד בגנים, לצד ירידה בחינוך הרגיל
למרות מדיניות השילוב בגנים, מרבית הילדים עם צרכים מיוחדים עדיין לומדים במסגרות נפרדות. במהלך התקופה הנבדקת נרשמה עלייה דרמטית בשילוב ילדים עם צרכים מיוחדים בגנים רגילים באמצעות תמיכה אישית מותאמת (סל אישי) - מספר התלמידים המקבלים תמיכה זו גדל פי שניים. אף על פי כן, מדגישים החוקרים, גנים נפרדים של חינוך מיוחד הם עדיין המסלול העיקרי, והם משרתים כ-50% מהילדים בחינוך המיוחד.
המחקר מצביע על עלייה חדה במספר הילדים המקבלים שירותי חינוך מיוחד בשנים הנבדקות - מכ-42 אלף ב-2020 לכ-57 אלף ב-2024. כלומר, בתוך ארבע שנים בלבד גדל מספר הילדים המקבלים שירותי חינוך מיוחד בכ-36%.
"זוהי עלייה חדה במיוחד ביחס לגידול האוכלוסייה באותה תקופה, והיא מתרחשת לצד ירידה של כ-3% במספר הילדים בגני החינוך הרגיל ללא תלמידי שילוב", אומרים החוקרים. לדבריהם, גידול זה הוא לא רק תוצאה של שינויים דמוגרפיים, אלא מעיד גם על בעיות מערכתיות באבחון ובהפניה לשירותים.
חלון הזדמנויות קריטי
החוקרים ממליצים, בין היתר, על חיזוק הקשר בין משרד הבריאות למשרד החינוך כדי לאפשר מעקב רציף אחר התפתחות הילדים מגיל לידה ועד הכניסה לגן, ועל הרחבת הנגישות לשירותי אבחון והתערבות מוקדמת באזורים מוחלשים - במטרה לצמצם את הפערים באבחון ובתמיכה.
ד"ר סילברמן אומרת: "גן הילדים הוא חלון הזדמנויות קריטי להתערבות מוקדמת, אך מצאנו שלא כל הילדים מקבלים גישה שווה לשירותי חינוך מיוחד. הפערים דורשים תשומת לב ברמת המדיניות כדי להבטיח שכל ילד יזכה לתמיכה שהוא זקוק לה, בלי קשר לרקע שממנו בא".
המחקר נערך בתמיכתן של קרן ברכה, קרן ון ליר, יד הנדיב וקרן משפחת שעשוע.