על פי מה שדווח בעיתון הבריטי "The Sun", מדענים מצאו שאכילת עגבנייה גדולה אחת ביום מפחיתה את הסיכויים לפתח לחץ דם גבוה בעד 36%. "צריכת עגבניות, כולל מוצרים המכילים עגבניות, מועילה במניעה וטיפול בלחץ דם גבוה", תיעדו החוקרים בכתב העת האירופי לקרדיולוגיה מונעת.

במשך שלוש שנים עקבו החוקרים אחר 7,056 גברים ונשים בין הגילים 55 עד 80, כש-5,821 מהם סבלו מיתר לחץ דם, המגדיל את הסיכון להתקפי לב, מחלות לב, שבץ, מחלות כליות. הם חילקו את המשתתפים ל-4 קבוצות בהתאם לצריכת העגבניות שלהם: פחות מ-44 גרם, בין 44 ל-82 גרם, 82 עד 110 גרם, ויותר.

יש לך זמן פנוי? למה שלא תלמד/י אנגלית? לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

עגבניות, עגבנייה (צילום: פלאש 90)
עגבניות, עגבנייה (צילום: פלאש 90)

מנת עגבניות שרי, עגבנייה גדולה אחת, או רבע קופסת עגבניות חתוכות שוקלת כ-110 גרם. צוות מאוניברסיטת ברצלונה גילה שמי שאכל יותר מוצרים המכילים עגבניות היה לו סיכוי נמוך יותר לסבול מלחץ דם גבוה. התוצאות יכולות לחול גם על קטשופ, למרות שאולי תצטרכו לאכול הרבה ממנו - למרות שלא כדאי מאחר והוא עתיר בסוכר.

עגבניות (צילום: אינג'אימג')
עגבניות (צילום: אינג'אימג')

החוקרים מייחסים את היתרון לתרכובת אורגנית בשם ליקופן. "המנגנונים הקרדיופרוטקטיביים המעורבים בהורדת לחץ דם ניתן לייחס חלקית לנוכחות הליקופן בעגבניות", אמרה רוזה מריה למואלה רוונטוס, מנהלת מכון המחקר לתזונה ל-The Sun. גם לאשלגן יש תפקיד חשוב, שכן נמצא שהוא עוזר להילחם בהשפעות המזיקות של מלח אצל אנשים הסובלים מיתר לחץ דם.

לידע כללי, עגבניות טריות בגודל בינוני מכילות כ-290 מיליגרם אשלגן ו-4 מיליגרם ליקופן, בעוד קערת מרק עגבניות מכילה כ-25 מיליגרם ליקופן ו-280 מיליגרם אשלגן, על פי הערכות ממחלקת החקלאות האמריקאית. מזונות עשירים אחרים בליקופן ואשלגן כוללים אבטיח, משמשים, אוכמניות וחמוציות. בננות, בטטות מתוקות ופטריות. אל תשכחו שכדאי לצרוך כל דבר במידה ולא להגזים.