ישנם יתרונות בריאותיים רבים הקשורים לתזונה הים תיכונית, אשר אמורה לסייע בהפחתת דלקות, בשיפור התפקוד הקוגניטיבי ומסייעת ללב בריא יותר.
למרות שתזונה זו מורכבת מסוגים רבים ושונים של מזונות, שניים מהמרכיבים הנפוצים ביותר שלה הם זיתים ושמן זית. למרות שמדובר במזון שומני, זיתים הם מהווים עמוד תווך בתזונה תומכת בבריאות. בניגוד לדעה הרווחת, זיתים אינם נחשבים לירקות, אלא לאחד מסוגי הפירות השייכים למשפחת הפירות, לצד דובדבנים ואפרסקים.
"זיתים שחורים רגילים יכולים לספק טעם מלוח קצת, בעוד זיתי קלמטה נותנים מגע ים תיכוני אקזוטי, יחד עם אספקת שומנים בריאים ומינון בריא של ויטמין E ונוגדי חמצון אחרים", אומרת התזונאית איימי מרגליס.