החשיפה הפתאומית שפרסם משה בן דוד, ממשתתפי העונה השישית של תוכנית הריאליטי "חתונה ממבט ראשון", עוררה ביומיים האחרונים עניין ברשת לאחר שגילה בסטורי בחשבון האינסטגרם שלו כי לקה בקריש דם בצוואר. 

בן דוד כתב כי הקריש הופיע "ללא התרעה מוקדמת" וגרם לשיתוק זמני של פלג גופו התחתון – תסמין חריג ביותר שמרמז על פגיעה עצבית חמורה. מאז, הוא מאושפז בבית החולים בילינסון ונמצא תחת מעקב רפואי הדוק.

קריש דם בעורק הצווארי. אבחון מוקדם מציל חיים (צילום: מעריב אונליין)
קריש דם בעורק הצווארי. אבחון מוקדם מציל חיים (צילום: מעריב אונליין)

על אף שבן דוד לא פירט באיזה כלי דם בדיוק נוצר הקריש, הביטוי "קריש דם בצוואר" כולל מגוון תרחישים רפואיים אפשריים, חלקם מסכני חיים. בצוואר עוברים עורקי התרדמה (קרוטידים), הוורידים הג'וגולאריים, ועורקי החוליות – המובילים דם אל המוח ואל חוט השדרה. חסימה בכל אחד מהם, בפרט בעורק המזין את חוט השדרה, עלולה לגרום לאובדן תחושה ולשיתוק של הגפיים התחתונות, כפי שתיאר בן דוד. מצב נדיר זה, המכונה לעיתים "שבץ חוט שדרה", עלול להיגרם מקריש דם שהתמקם באזור קריטי להזנת העצבים.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

הגורמים האפשריים להיווצרות קריש דם בצוואר בגבר צעיר וללא מחלות רקע כוללים בין היתר הפרעות קרישיות תורשתיות כמו פקטור V ליידן או חסר בפרוטאין S ו- C, חבלה צווארית סמויה, תסחיף ממקור לבבי, שימוש בתרופות או תוספים מסוכנים, וגם תהליכים דלקתיים בכלי הדם המכונים "וסקוליטיס". ייתכנו גם מצבים של דלקת נגיפית שגורמים לגירוי של כלי הדם בצוואר, או חוסר תנועה ממושכת שהביאה ליצירת קריש במיקום בלתי שגרתי. כל אחד מהתרחישים הללו דורש בירור מקיף, שכולל בדיקות קרישה, הדמיות מוח וחוט שדרה, בדיקות לבביות ובדיקות תורשתיות.

במקרים כאלו, האבחון חייב להתבצע במהירות כדי למנוע פגיעה קבועה. הכלים העיקריים שמשמשים לאבחון כוללים CT אנגיוגרפיה של צוואר ומוח, הדמיית MRI של חוט השדרה ובדיקות דם לזיהוי נטייה לקרישיות יתר. לאחר זיהוי הקריש, מתחיל טיפול מיידי הכולל מתן נוגדי קרישה – לרוב בהתחלה בהזרקה ורידית של הפרין ולאחר מכן מעבר לתרופות פומיות כמו אפיקסבן או ריברוקסבן. במקרים נדירים ובקריש מסיבי שעלול לסכן חיים, נשקלת גם אפשרות של טיפול טרומבוליטי (המסת הקריש) או ניתוח להוצאת הקריש.

במקביל לטיפול התרופתי, נדרש מעקב נוירולוגי צמוד, ולעיתים גם שיקום ממושך שכולל פיזיותרפיה, הידרותרפיה וטיפולים לחיזוק התחושה והתנועה. תהליך ההחלמה משתנה מאוד מאדם לאדם ותלוי במשך הזמן שבו חלה חסימת הדם לאזור הפגוע. חלק מהחולים משתפרים באופן מלא, אך אחרים נאלצים להתמודד עם השלכות תפקודיות ארוכות טווח.

בן דוד כתב לעוקביו כי הוא "עדיין מעכל את המצב" וממתין להבין את השלכותיו המלאות, אך הוסיף באופטימיות כי הוא "יחזור בכל הכוח". הוא ציין כי הרופאים הזהירו שייתכן ולא יחזור למצבו הגופני הקודם במלואו, אך הוא מאמין שיתאושש. השיתוק שתיאר – מבטן ומטה – מעיד ככל הנראה על מעורבות של מערכת העצבים המרכזית, ועל כן ההשלכות עשויות להיות מורכבות ודורשות זמן. לא ברור מה הרקע הרפואי שהוביל לקריש הדם אצל בן דוד, מלבד העובדה שנהג לעשן סיגריות – גורם סיכון כשלעצמו לכלי הדם.

המקרה מדגיש את החשיבות בפנייה דחופה לחדר המיון בכל מקרה של תסמינים אופייניים כמו כאב פתאומי בצוואר, חולשה בגפיים, ירידה בתחושה בחצי צד של הגוף או יותר, בלבול, קשיי דיבור, כאבי ראש קיצוניים או כאבי ראש המעירים מהשינה, פחד מאור חזק, הקאות מרובות, פרכוסים או איבוד הכרה. ככל שהאבחון יתבצע מהר יותר ויינתן הטיפול המתאים, כך יגבר הסיכוי להצלת המטופל.