צמח הקשיו מועיל לבריאות: אם אוכלים את החלקים שמסביב לאגוז

מחקר יפני גילה שתמציות מחלקי צמח הקשיו שנזרקים בדרך כלל בעיבוד מסחרי - בעיקר קליפות ותפוח הקשיו - מעכבות משמעותית היווצרות תאי שומן והצטברות שומנים

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונלייןמעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
אגוזי קשיו
אגוזי קשיו | צילום: ingimages.com
3
גלריה
תפוח הקשיו
תפוח הקשיו | צילום: צילום מסך לפי סעיף 27א

מחקרים קודמים שונים הדגימו את הפוטנציאל המשולב של חלקי צמח הקשיו בהפחתת משקל גוף, השמנת יתר ויכולת הורדת שומנים בדם במודלים של בני אדם ובעלי חיים, אך ההשפעה הישירה על התמיינות שומנים בדם והדפוס המולקולרי הסופי שלהם נותרה ללא מחקר רציני.

עץ הקשיו מייצר אגוזי קשיו וחלק בשרני הגדל מעל האגוז הנקרא תפוח קשיו. עם זאת, בעת עיבוד אגוזי קשיו, תפוח הקשיו, למרות היותו אכיל, נזרק לעתים קרובות או נשאר ללא שימוש במערכות עיבוד אגוזים מסחריות רבות. אותו הדבר קורה לעתים קרובות לקליפה הקשה המקיפה את האגוז, המכילה שרף רעיל הנמצא גם בקיסוס רעיל.

מחקרים קודמים שנערכו על עכברי מעבדה ובני אדם, תוך שימוש באגוזי קשיו ותפוחי קשיו, הראו שהם מפחיתים את משקל הגוף ואת רמות השומנים בדם, ומשפיעים על אגירת שומן. במחקר זה, החוקרים הכינו תמציות של גרעיני קשיו, תפוח קשיו מיובש וקליפת קשיו ובדקו אותן בריכוזים שונים על תאי 3T3-L1, אשר מתפתחים לתאי שומן בוגרים.

הם חקרו בקפידה את ההשפעה של כל תמצית על תהליך ההמרה הזה ועל הצטברות שומנים, שהיא הצטברות שומן בתוך תאים, ובמיוחד תאי שומן. בעוד שחלק משומן הגוף הוא נורמלי והכרחי לאחסון אנרגיה ובידוד, יותר מדי ממנו יכול לגרום לבעיות בריאותיות.

הם גילו שתמצית קליפות אגוזי קשיו מעכבת מאוד את היווצרות תאי השומן על ידי עיכוב גורמי שעתוק ספציפיים שבדרך כלל מקדמים התמיינות של תאי שומן. גורמי שעתוק הם חלבונים הפועלים כמתגים השולטים מתי וכיצד גנים מופעלים וכבויים בתא. בהקשר של תאי שומן והיווצרותם, חומרים אלה חיוניים לשליטה באופן שבו תאים נורמליים הופכים לתאי שומן ולוויסות אופן אחסון ושימוש בשומן.

פרח קשיו
פרח קשיו | צילום: Kateelkshetra

תמצית תפוח קשיו מיובש גם הפחיתה את פעילותם של גורמי שעתוק אלה, אך בצורה מעט שונה מתמצית קליפות קשיו. נראה כי היא הפחיתה את הצטברות השומנים - כמות השומן המאוחסנת על ידי תאי שומן - מבלי להשפיע על אופן היווצרותם של תאי שומן חדשים. תמצית גרעיני קשיו, לעומת זאת, לא השפיעה על היווצרות תאי שומן, אך באופן מעניין, היא הגבירה משמעותית את רמות החלבון המועיל הנקרא אדיפונקטין.

חלבון אדיפונקטין, המיוצר על ידי תאי שומן, מנסה לשמור על איזון על ידי סיוע לגוף להשתמש באינסולין בצורה יעילה יותר, מה שעוזר לשרוף שומן לאנרגיה, במיוחד במהלך פעילות גופנית או צום, ויש לו תכונות אנטי דלקתיות. "תכונות ייחודיות אלו מראות כי אגוזי קשיו, יחד עם חלקים אחרים של צמח הקשיו, מכילים רכיבים פעילים שניתן להשתמש בהם כמשאב יקר ערך למחקרים נוספים לסינון תרכובות טבעיות, לשיפור הטיפול בסיבוכים מטבוליים ולשיפור הבריאות הכללית", אמרו החוקרים.

תגיות:
השמנה
/
אגוזי קשיו
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף