אם אתם גולשים באינסטוש או בטיקטוק בשירותים, אתם ממש לא לבד: הישיבה מעל האסלה והגלישה הממושכת הופכת ליותר ויותר פופולרית, אבל כעת מומחים מזהירים שהפעולה הממושכת הזו בשירותים מסוכנת ועלולה לגרור צרות רפואיות.
מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי PLOS One מצא קשר בין שימוש בטלפון נייד בזמן הישיבה בשירותים לבין הופעת טחורים. את המחקר הובילו רופאים מבית החולים Beth Israel Deaconess בבוסטון, והוא מצביע על תופעה בולטת במיוחד בקרב צעירים ובני גיל הביניים, שנוטים לשקוע בגלילה ברשתות החברתיות במקום לסיים את ענייניהם ולצאת.
במסגרת המחקר נבדקו 125 מבוגרים שהגיעו לקולונוסקופיה שגרתית. כשני שלישים מהמשתתפים הודו שהם לוקחים איתם את הטלפון לשירותים, בעיקר כדי לקרוא חדשות או לגלול בטיקטוק וברשתות אחרות. בבדיקות נמצא שאצל המשתמשים בטלפון הסיכון לטחורים היה גבוה ב־46 אחוזים לעומת אלו שנכנסו לשירותים בלעדיו.
הסיבה לכך פשוטה: ישיבה ממושכת על אסלה פתוחה לא מספקת תמיכה לרצפת האגן, מה שמגביר את הלחץ על הוורידים באזור פי הטבעת וגורם להם להתנפח. כך נוצרים טחורים – תופעה לא מסוכנת בדרך כלל, אך בהחלט מטרידה. טחורים עלולים לגרום לגרד, כאבים ולעיתים לדימום, והם מהווים סיבה לכארבעה מיליון ביקורים בשנה אצל רופאים ובחדרי מיון ברחבי העולם.
מומחים מדגישים כי מדובר לא רק בהשלכות רפואיות אלא גם בעניין היגייני: כל שטיפה של אסלה מפזרת לאוויר חלקיקים זעירים של שתן וצואה. הטלפון שמונח לידכם עלול להתכסות בזיהומים ולהפוך למוקד העברת חיידקים.
עוד נמצא כי המשתמשים בטלפון בשירותים היו לרוב צעירים יותר, בני 40 ו־50, בהשוואה למבוגרים בני 60 ומעלה. רופאים מומחים לכירורגיה קולורקטלית דיווחו בשנים האחרונות על עלייה במספר הפונים לטיפול בטחורים בגיל צעיר יחסית. עם זאת, לא ניתן לקבוע בוודאות שטלפונים הם הסיבה היחידה: גם תזונה דלה בסיבים, עצירות והרגלי חיים נוספים משחקים תפקיד.
במחקר הומלץ על כלל פשוט שניתן לזכור בקלות: "חוק חמש הדקות". שהייה בשירותים אמורה להימשך לא יותר מדקות ספורות. בפועל, 37 אחוזים מהמשתמשים בטלפון נשארו בשירותים מעל חמש דקות, לעומת 7 אחוזים בלבד בקרב אלו שלא השתמשו בו.
המסקנה ברורה: טלפון חכם אולי הופך את השהייה בשירותים לנוחה או מהנה יותר, אבל הוא גם עלול להאריך אותה שלא לצורך ולגרום לבעיות רפואיות. אם אתם לא יכולים לוותר עליו, מומלץ לפחות לקבוע טיימר שיעצור את הגלילה. ואם לא הצלחתם להתפנות תוך חמש דקות, המומחים ממליצים לקחת הפסקה ולנסות שוב מאוחר יותר.
טחורים הם אחת הבעיות השכיחות ביותר במערכת העיכול, וההערכות הן שכמחצית מהאנשים יסבלו מהם בשלב כלשהו בחייהם. הם נגרמים כתוצאה מהתנפחות של הוורידים באזור פי הטבעת, לרוב בעקבות לחץ מוגבר. הלחץ הזה עלול להופיע במצבים של עצירות ממושכת, היריון, לידה, השמנת יתר, ישיבה ארוכה וגם, כפי שמראה המחקר החדש, בגלל שימוש בטלפון בשירותים.
התסמינים של טחורים כוללים גרד, תחושת אי נוחות או כאב, נפיחות ולעיתים דימום טרי שמופיע בעת יציאה. ברוב המקרים הטיפול הוא שמרני וכולל שינוי תזונתי להגברת צריכת סיבים תזונתיים, שתייה מרובה, אמבטיות ישיבה ולעתים חסימה של הטחורים באמצעות גומיות הגורמות לנמק של הטחור ונשירתו. במקרים חמורים יותר, כאשר הכאב או הדימום אינם חולפים, ניתן לשקול טיפולים פולשניים יותר כמו צריבה, הזרקה או ניתוח להסרת הטחורים. עם זאת מדובר בפרוצדורות מכאיבות מאוד, עם שיקום ארוך.