מלוכלך יותר מאסלה ציבורית: כלי המטבח שאתם חייבים להחליף באופן תדיר

מחקרים שנערכו בארצות הברית ובאירופה חשפו שמטליות מטבח הן אחד מהמוקדים המזוהמים ביותר בבית. גם אחרי שטיפה במים חמים, המטליות ממשיכות לשמש מצע אידיאלי להתפשטות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה

ד"ר איתי גל צילום: מעריב אונליין
ניקוי במטלית - היזהרו מחיידקים
ניקוי במטלית - היזהרו מחיידקים | צילום: אינגאימג'
3
גלריה
ניקוי המטבח במטלית
ניקוי המטבח במטלית | צילום: אינגאימג'

מחקר נוסף שפורסם בשנת 2015 בכתב העת Food Protection Trends בחן את תופעת ההרעלות הביתיות ומצא שהמטליות היו מקור הדבקה עיקרי, בייחוד כאשר נעשה בהן שימוש חוזר לניגוב מזון נא וכלים. מחקר מקיף שנערך באירופה ופורסם בשנת 2019 בכתב העת Applied and Environmental Microbiology מצא כי מטליות מטבח לחות היו כר פורה לחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, תופעה שמעלה את רמת הסיכון באופן משמעותי.

ליסטריה מונוציטוגנס הוא חיידק נוסף שנמצא במטליות רבות. מדובר בחיידק עמיד במיוחד לקור, ולכן נפוץ גם במקררים. הוא מסוכן במיוחד לנשים בהריון, משום שהוא עלול לגרום להפלה, ללידה מוקדמת או לזיהום עוברי. אצל אנשים מבוגרים או מדוכאי חיסון הוא עלול לגרום לזיהומים חמורים במערכת העצבים.

קוליפורמים הם קבוצה של חיידקים שמקורם לרוב בצואה, ונחשבים לאינדיקטור לזיהום צואתי. כשהם נמצאים במטלית מטבח, המשמעות היא שהחיידקים הועברו לשם דרך הידיים או המזון. עצם הנוכחות שלהם מעידה על רמה גבוהה של זיהום.

אילו חיידקים נמצאים על המטלית הלחה שלכם?
אילו חיידקים נמצאים על המטלית הלחה שלכם? | צילום: אינגאימג'

הבעיה העיקרית היא תופעת הזיהום הצולב. כשמשתמשים באותה מטלית לניגוב ירקות, בשר חי ומשטחים שונים במטבח, החיידקים עוברים ממקום למקום. כך, בקלות רבה, הם עלולים להגיע מהמטלית אל המזון שאנו מכניסים לפה.

המשמעות ברורה: מטלית המטבח היא הרבה יותר מכלי ניקוי. היא כלי הפצה של חיידקים, לעתים מסוכנים, חלקם עמידים לאנטיביוטיקה. מדובר בהרגל יומיומי פשוט שיכול להפוך לסכנה בריאותית אמיתית. הסכנות לאדם כוללות הרעלות מזון קשות, שלשולים והקאות, זיהומים מסכני חיים אצל נשים בהיריון, תינוקות וקשישים, והפצה של חיידקים עמידים שעלולים להקשות על טיפול רפואי.

תגיות:
בריאות
/
חיידקים
/
מטבח
/
ניקיון
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף