לקראת שינוי דרמטי בגישת הממשל האמריקאי לתזונה: זה מה שיחזור לתפריט

שר הבריאות רוברט קנדי, הידוע גם בהתנגדותו לחיסונים, מתכוון לאשר המלצות חדשות שעשויות להחזיר לתפריט האמריקאי מוצרי חלב מלאים, חמאה ושומן בקר בניגוד לעמדת המדענים

ד"ר איתי גל צילום: מעריב אונליין
חמאה, אילוסטרציה
חמאה, אילוסטרציה | צילום: אינגאימג
3
גלריה

הדברים נאמרו בפגישת איגוד המושלים ביולי האחרון, שם טען קנדי שההנחיות הקיימות המעודדות צריכת מוצרי חלב דלי שומן הן "מיושנות". הוא אף שיבח רשתות מזון מהיר שהחליפו את שמני הצמח בשומן בקר, המכיל כ־50 אחוז שומן רווי.

הנחיות התזונה של ארצות הברית מתעדכנות אחת לחמש שנים על ידי משרדי הבריאות והחקלאות, בהתבסס על עבודתה של ועדת מומחים עצמאית שבוחנת במשך שנתיים את המחקרים החדשים בתחום. ההנחיות האחרונות משנת 2020 המליצו להגביל את צריכת השומן הרווי לפחות מעשרה אחוזים מצריכת הקלוריות היומית מגיל שנתיים ומעלה, ולהחליפו בשומן בלתי רווי ממקורות צמחיים.

השומן הרווי, הנמצא בבשר בקר, חזיר, עוף, ביצים, חלב מלא, חמאה, שמן קוקוס ושמן דקל, מוצק בדרך כלל בטמפרטורת החדר. לעומתו, השומנים הבלתי רוויים, המצויים בשמנים צמחיים כמו קנולה, תירס וסויה, וכן בדגים שמנים, אגוזים וקטניות, נחשבים לנוזליים ולבריאים יותר. לפי נתוני הוועדה, כ־42 אחוז מצריכת השומן הרווי בארצות הברית מגיעים ממזון מעובד, 28 אחוז ממוצרי חלב ו־22 אחוז מבשר.

בשר בקר
בשר בקר | צילום: אינגאימג'

הראיות המדעיות, כפי שהוצגו על ידי הוועדה המייעצת, חד־משמעיות: עשרות שנות מחקר מצביעות על כך שצריכת שומן רווי מעלה את רמות הכולסטרול הרע (LDL) בדם ותורמת למחלות לב וכלי דם. הכולסטרול הרע נוטה לשקוע בדפנות כלי הדם וליצור רובד שומני המצר את מעבר הדם, תהליך שעלול להוביל להתקף לב או לשבץ מוחי.

אחד הנושאים השנויים במחלוקת נוגע למוצרי החלב. הוועדה קבעה כי הראיות בנושא אינן חד־משמעיות, אך המליצה להמשיך לעודד צריכת חלב, יוגורט וגבינות דלי שומן עד שתפורסם ספרות מדעית מקיפה יותר.

מוצרי חלב. נושא שנוי במחלוקת
מוצרי חלב. נושא שנוי במחלוקת | צילום: אינגאימג'

כדי להפחית צריכת שומן רווי, ממליצים החוקרים לא להסתפק בהפחתת רכיב בודד, אלא לשנות את דפוסי האכילה הכוללים: לאכול יותר פירות וירקות, להפחית מזון מעובד, ולהעדיף מנות קטנות של בשר אדום. עוד ממליצים החוקרים להחליף חלק מהחלבון מן החי בקטניות, אגוזים, זרעים וסויה, ולהשתמש פחות בחמאה ובשמנים טרופיים, ויותר בשמנים צמחיים בלתי רוויים.

אחד הוויכוחים הסוערים בארצות הברית מתמקד בשמנים הצמחיים עצמם הידועים גם כ"שמני זרעים" – שמושמצים ברשתות החברתיות, בין היתר על ידי קנדי עצמו, שטען כי "האמריקנים מורעלים מהם מבלי לדעת".

אך לדברי מומחים בארה"ב כלל הנתונים המדעיים מראים שצריכת שמני זרעים קשורה לירידה בסיכון למחלות לב וסוכרת מסוג 2 וכי אין ראיות מדעיות על כך שהם מזיקים. ההנחיות החדשות לשנים 2025–2030 צפויות להתפרסם בקרוב, והן עלולות להוות שינוי דרמטי בגישה הרשמית של הממשל האמריקאי לתזונה. אך גם אם יתברר שהן סוטות מההמלצות המדעיות, מומחים בארה"ב קוראים לציבור לא לאבד את האמון במדע וממליצים לכל אדם לבחון היטב יחד עם אנשי מקצוע מה פירושו של אורח חיים בריא ובאיזו אמת מבוססת ראיות לבחור.

תגיות:
ארצות הברית
/
תזונה
/
דונלד טראמפ
/
שומן רווי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף