מהמעבדה לשולחן: כך תיראה הצלחת של הילדים שלכם ב-2040

מה יאכלו ב־2040 מי שגדלים כיום בעולם שבו המזון, המדע והטכנולוגיה חזק בצלחת?

נאוה רוזנפלד צילום: ללאשלומית דיליאון צילום: ללא
ילדים אוכלים. אילוסטרציה
ילדים אוכלים. אילוסטרציה | צילום: Freepik
4
גלריה

השנה היא 2025, והעולם רותח - תרתי משמע. במעבדות ברחבי העולם מגדלים בשר מתאי גזע, מפתחים חלבון מחרקים, ומאלפים בינה מלאכותית לדעת בדיוק מה הגוף שלנו צריך לאכול. במקביל, האקלים משתנה. נדמה שכל זה קורה אי שם - רחוק, במעבדות של מדענים או בחדרים ממוזגים של חברות הייטק, אבל בסוף, כל שינוי כזה מגיע לאותו מקום אינטימי ומוכר: הצלחת שלנו.

בתוך המציאות הזו, חוקרים, יזמים וחוזי עתידות מנסים להבין לא רק מה נאכל בעוד 15 שנה, אלא איך ייראה עולמם של הילדים של היום, ילדי 2025, שיגדלו לתוך עולם שבו תזונה, טכנולוגיה וסביבה כבר לא נפרדות.

המידע מבוסס על מחקרים עדכניים, דוחות תחזית ומאמרים של מדענים שחוקרים את העתיד הקרוב של מערכת המזון העולמית וגם, מחשבות שלנו כתזונאיות מנוסות. ואם היום אנחנו מלמדים את ילדינו להבחין בין מזון בסיסי מחומרי גלם שניתן לזהות לבין מזון אולטרה־מעובד, בעוד עשור או שניים הם ילמדו להבחין בין חלבון מתאי מעבדה לחלבון מצמח.

סלו עם טונה
סלו עם טונה | צילום: אינג אימג'

כשאלגוריתם מחליט מה נאכל

בשנת 2040 ייתכן שהשאלה “מה לאכול היום?" לא תישאל בקול, אלא תופיע כהתראה חכמה על מסך. השעון ימדוד שינה, מתח ורמות סוכר, וישלח הצעה בהתאם למצב הגוף: “היום יש להתחיל בארוחת בוקר הכוללת חלבון, דגנים מלאים", תוך ציון הכמויות הנדרשות ומינון מדויק של תוסף פרוביוטיקה.

מחקר מקיף של החוקרים רוג'רס וקומבס, שפורסם השנה בכתב העת המדעי "Current Developments in Nutrition", מתאר כיצד בינה מלאכותית המזהה מזון בתמונות, יכולה לחשב את ערכו התזונתי ולהציע תפריט מותאם אישית על סמך נתונים בריאותיים. עם זאת, החוקרים מדגישים שזו רק תחילת הדרך. האם בעשור הקרוב צפויה מהפכה של ממש? יש מי שמכוון לכך שמערכות תזונה המבוססות על AI ילמדו את הגוף שלנו מבפנים: מהגנים והמיקרוביום ועד רמות הסוכר והפעילות הגופנית, ובהתאם ימליצו על תפריטים המשתנים בזמן אמת.

בינה מלאכותית המזהה מזון בתמונות. אילוסטרציה
בינה מלאכותית המזהה מזון בתמונות. אילוסטרציה | צילום: Freepik

המשמעות היא שהדור הבא לא ינהל דיאטות אלא מערכת יחסים חכמה עם המזון: תזונאי דיגיטלי אישי שילמד את גופנו לאורך שנים, יתאים המלצות בזמן אמת, ויקשר בין מה שעל הצלחת לבין הבריאות, האנרגיה והאיזון הנפשי שלנו.

החזון מלהיב, אבל מעלה שאלות אתיות לא פשוטות: מה קורה כשהמערכת טועה? מי שומר על הפרטיות שלנו? כאשר אלגוריתם קובע מה נאכל, אנחנו עלולים לוותר על חלק מהבחירה האישית ואולי גם לפגום בהנאה מאוכל.

חלבון בלי חיות

הדור הבא יגדל בעולם שבו עיקר מקורות הבשר לא יהיו עוד מבקר, עוף או הודו, אלא תוצרים של מעבדות - תהליך שכבר החל, גם אם בקנה מידה מצומצם. בשנתיים האחרונות אישרו רשויות המזון בארצות הברית ה־FDA וה־USDA לשווק בשר מתורבת מתאי עוף, וחברות כמו Upside Foods ו־Good Meat החלו לשווק אותו בהיקף ניסיוני.

מדובר עדיין בשוק צעיר מאוד, כזה שנמצא בעיקר בשלב פיתוח, רגולציה וניסויים, ולא בצריכה רחבה. מרבית המזון שאנו אוכלים עדיין מגיע ממקורות חקלאיים מסורתיים, אך המעבר לטכנולוגיות מזון מתקדמות החל.

במקביל, חלבונים אלטרנטיביים שמקורם בצמחים, אצות וחרקים, נכנסים בהדרגה לתעשיית המזון ברחבי העולם, לצד פיתוחים של גבינות ללא חלב, דגים מהונדסים מתאי גזע, אפילו שוקולד “נטול קקאו" המבוסס על תסיסת שמרים. ועדיין, יותר מהחידושים עצמם, זהו השינוי בתפיסה שמסמן את המהפכה: מזון כבר אינו רק תוצר של חקלאות, אלא גם של מדע, הנדסה ואלגוריתמים.

רפת
רפת | צילום: ליאור מזרחי, פלאש 90

משבר האקלים משנה תפריטים

תזונה על פי מזג האוויר ועונות השנה הייתה כאן מאז ומעולם, אך משבר האקלים נותן את אותותיו. גידולים מרכזיים כמו חיטה ותירס כבר סובלים מירידות בתפוקה עקב חום ובצורת. גם הקפה, הקקאו והאורז צפויים להיפגע. הפאנל הבין־ממשלתי לשינוי האקלים (IPCC), שהוא הגוף המדעי של האו״ם המסכם את הידע המחקרי בתחום, והמכון העולמי למשאבים (WRI), ארגון מחקר מוביל הפועל לקידום חקלאות בת־קיימה, מדגישים שהעתיד התזונתי של האנושות תלוי בשינוי דרמטי בתפריט: פחות מזון מן החי, פחות בזבוז, ויותר חדשנות חקלאית.

בדוח האושר העולמי של האו"ם לשנת 2024 (World Happiness Report) נמצא כי אנשים האוכלים בחברה לעיתים קרובות מדווחים על תחושת שייכות ואושר גבוהה יותר. זו תזכורת פשוטה אך חשובה: גם בעידן של מזון מתוכנת ובינה מלאכותית, הארוחה המשותפת נשארת אחד המרכיבים הבסיסיים ביותר לבריאות - של הגוף וגם של הנפש. חשוב לזכור, התזונה היא לא רק מה שאוכלים אלא גם איך, למה ועם מי. את זה האלגוריתם יוכל ללמד? 

תגיות:
תזונה
/
בינה מלאכותית
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף