מכת האנמיה הפוקדת את ישראל: זה הירק עם כמות הברזל הגבוהה ביותר

ישראל מתמודדת עם שיעורי אנמיה מחסר ברזל גבוהים במיוחד בקרב ילדים ובני נוער. מחקרים תזונתיים מראים כי ירקות מסוימים מכילים כמות משמעותית במיוחד של ברזל ויכולים לתרום להתמודדות עם חסר קל עד בינוני

ד"ר איתי גל צילום: מעריב אונליין
בדיקת דם (אילוסטרציה)
בדיקת דם (אילוסטרציה) | צילום: אינג אימג'
3
גלריה

מכת האנמיה בישראל: תחקיר מעריב חשף כי ישראל סובלת משיעורי חסר ברזל חריגים, ולא רק בקרב נשים וקשישים. נתונים ארציים של קופת חולים מאוחדת מצביעים על כך שאחד מכל ארבעה ילדים ומתבגרים בגילאי שנתיים עד 18 מאובחן עם אנמיה מחסר ברזל.

בדיקת דם. איתור חתימה גנטית של הגידול
בדיקת דם. איתור חתימה גנטית של הגידול | צילום: אינגאימג

אנמיה מחסר ברזל מתבטאת בעייפות, חולשה, פגיעה בהתפתחות המוח, הפרעות קשב וריכוז, ירידה בריכוז, קשיי נשימה, שינויים בהתנהגות, כאבי ראש, דופק מואץ ונשירת שיער.

ילדים שסובלים ממחסור ממושך עלולים לפתח גם פגיעה קוגניטיבית מתמשכת, רגישות מוגברת למחלות, בעיות עור וקשיים בלמידה. בישראל התופעה מוכרת היטב כבר בינקות ומנוטרת בבדיקת הסקר בגיל 9 חודשים, אך נתוני מעריב מעידים שהיא נמשכת ומתרחבת גם הלאה.

במשרד הבריאות מאשרים שהתופעה נפוצה מאוד, אך בשלב זה לא ממליצים לכלול בדיקת דם שגרתית לאיתור אנמיה לפני גיוס. לדבריהם, רופאי משפחה יכולים להפנות לבדיקת דם בכל מקרה של חשד, ולהמליץ על ייעוץ תזונתי לאיזון הרגלי אכילה בקרב צעירים.

ירקות עשירים בברזל
ירקות עשירים בברזל | צילום: מעריב אונליין

1. תרד: כ-6.4 מ"ג ברזל לכוס. זהו שיאן הברזל הבלתי מעורער בקטגוריית הירקות. התרד נחשב מזון בסיסי בתפריט נגד אנמיה הודות לריכוז גבוה של מינרלים, והוא מספק נתח נכבד מהצריכה היומית המומלצת לילדים.

2. לבבות דקל: כ-4.6 מ"ג ברזל לכוס. הפתעה תזונתית שרבים אינם מודעים לה. לבבות דקל הם מקור מצוין לברזל, ויתרונם הגדול הוא המרקם והטעם העדין, שלעיתים קרובות נגיש ואהוב יותר על ילדים בהשוואה לירקות עליים.

3. מנגולד: כ-4 מ"ג ברזל לכוס. המנגולד (סלק עלים) דומה לתרד בהרכבו התזונתי ומכיל גם שיעור גבוה במיוחד של מגנזיום וויטמין K. הוא נפוץ מאוד במטבח הישראלי ומהווה תוספת משמעותית למאגרי הברזל בגוף.

4. ארטישוק ירושלמי: כ-3.4 מ"ג ברזל לכוס. ירק השורש הזה הוא לא רק טעים ומשביע, אלא גם "פצצת ברזל". שילובו במרקים או בתנור יכול להוות מנת צד עשירה במינרלים החשובים להתפתחות.

5. ברוקולי: כ-1 מ"ג ברזל לכוס. אמנם כמות הברזל האבסולוטית בו נמוכה משל חבריו לרשימה, אך הוא נכנס לנבחרת בזכות השילוב המנצח: הוא מכיל כמות גבוהה של ויטמין C באופן טבעי, מה שמבטיח שספיגת הברזל ממנו תהיה יעילה ומיטבית בגוף.

המכנה המשותף לכל הירקות הללו הוא תרומתם החלקית אך המשמעותית לדיאטה שמטרתה למנוע או לשפר חסר ברזל קל. חשוב לשלבם כחלק מתפריט מגוון הכולל גם קטניות (כמו עדשים), דגנים מלאים, טופו או בשר. במקרים של אנמיה חמורה יש צורך בנטילת תוספי ברזל בהתאם להנחיית רופא, מאחר שתזונה בלבד אינה מספיקה לתיקון החוסר.

תגיות:
ירקות
/
ארטישוק
/
תרד
/
ברזל
/
אנמיה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף