אם תסתובבו בשוק או בסופר, תמצאו שפע של ירקות עליים, קטניות וירקות מצליבים. אך על פי דירוג תזונתי של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC), יש ירק אחד שנחשב לבריא מכולם.
ה־CDC פרסם רשימה של 41 פירות וירקות שהוגדרו כ“Powerhouse” - כלומר בעלי צפיפות תזונתית גבוהה במיוחד. כל אחד מהם קיבל ציון שנע בין 10.47 ל־100, בהתאם לתכולת הוויטמינים, המינרלים והתרומה הבריאותית הכוללת. בראש הרשימה ניצב גרגר הנחלים, שקיבל ציון מושלם של 100.לשם השוואה, הירק שקיבל את הציון הנמוך ביותר בדירוג היה בטטה, עם ציון של 10.51. בתחום הפירות, העגבנייה הוכתרה כבריאה ביותר, אך צברה ציון נמוך משמעותית - 20.37.
לדברי הדיאטנית הקלינית סקוט קיטלי גרגר הנחלים נחשב ל“פצצת תזונה” משום שהוא מספק מגוון רחב של רכיבים חיוניים, כמעט ללא קלוריות. כוס אחת של גרגר נחלים מכילה כארבע קלוריות בלבד, אך מספקת יותר מ־100% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין K, החיוני לבריאות העצם ולקרישת דם תקינה.
בנוסף, גרגר הנחלים מכיל כ־17% מהצריכה היומית של ויטמין C התומך במערכת החיסון ובבריאות העור, וכ־6% מוויטמין A החשוב לראייה ולמערכת החיסון. הוא עשיר גם בפיטוכימיקלים ונוגדי חמצון, שלפי מחקרים עשויים לסייע בהפחתת סיכון למחלות שונות, ובהן סוגים מסוימים של סרטן, וכן לתרום לבריאות העיניים.
בדירוג ה־CDC, ירקות נוספים שהתקרבו לצמרת הם כרוב סיני, שדורג במקום השני עם ציון של 91.99, ומנגולד, שדורג שלישי עם ציון 89.27. לדברי קיטלי, שלושתם מספקים תרומה תזונתית גבוהה במיוחד, והבחירה ביניהם יכולה להתבסס גם על טעם אישי והרגלי תזונה. כרוב סיני, למשל, עשיר בוויטמינים C ו־K ומכיל גם חומצה פולית החיונית ליצירת תאים ולתיקון DNA. מנגד, מנגולד מספק כמויות גבוהות של ויטמינים A, C ו־K, לצד נוגדי חמצון התומכים בבריאות הלב והעיניים.
באשר לכמות המומלצת, אין הנחיה מחייבת לצריכה יומית של גרגר נחלים. עם זאת, קיטלי מציע לשלב ככוס אחת ממנו בארוחות שלוש עד ארבע פעמים בשבוע, כחלק מתזונה מגוונת. ניתן להוסיפו לסלטים, למרקים, לכריכים או כתוספת פשוטה עם שמן זית ומעט לימון.
יחד עם זאת, בשל תכולת ויטמין K הגבוהה, אנשים הנוטלים מדללי דם מתבקשים להקפיד על צריכה עקבית ולא לשנות באופן חד את הכמות בתפריט, ולהתייעץ עם רופא במידת הצורך. בשורה התחתונה, דירוג ה־CDC מציב את גרגר הנחלים בראש רשימת הירקות הבריאים, אך מומחים מדגישים כי תזונה מאוזנת ומגוונת, הכוללת שילוב של ירקות ופירות שונים, היא המפתח לתזונה בריאה לאורך זמן.