איך תזונה משפיעה על הראייה: 7 גורמים מרכזיים וממה כדאי להימנע| ד"ר מאיה רוזמן

תזונה נכונה לשמירה על הראייה: 7 רכיבים חיוניים, ויטמינים ומינרלים שמגנים על העיניים, לצד מזונות שכדאי להפחית כדי למנוע נזקי חמצון, דלקות וניוון מקולרי בגיל מבוגר | ד"ר מאיה רוזמן

ד"ר מאיה רוזמן צילום: מועצת הצמחים
בדיקת עיניים. גם שעה ביום מסוכנת לראייה
בדיקת עיניים. גם שעה ביום מסוכנת לראייה | צילום: שאטרסטוק
2
גלריה

ליקופן: הקרוטנואיד שנותן לעגבניות, אבטיח ופפאיה את הצבע האדום. לליקופן יש יכולת עוצמתית להגן על העין מנזקים חמצוניים, ובכך להפחית את הסיכון לקטרקט. יתרון ייחודי שלו – הוא נהיה זמין יותר לאחר בישול או חימום. מומלץ לצרוך רסק עגבניות, רוטב עגבניות או מיץ עגבניות באופן קבוע, ולא רק ירקות טריים.

ויטמין A: חיוני לראיית לילה ולשמירה על תפקוד תקין של הרשתית. מחסור בוויטמין זה מתבטא בעיוורון לילה ובהמשך גם בנזק חמור יותר לראייה. מקורות עשירים: גזר, בטטה, מנגו, משמש, תרד וברוקולי. כדאי לשלב בתפריט באופן קבוע כדי למנוע חוסרים.

ויטמין C: נוגד חמצון חזק שמגן על הרקמות בעין מפני נזק חמצוני, ומפחית את הסיכון לקטרקט בכמעט מחצית לפי מחקרים. בנוסף, ויטמין C מסייע בחיזוק כלי הדם הקטנים בעין. נמצא בשפע בפלפל אדום, קיווי, פירות הדר, תותים ופפאיה – מומלץ לשלב מדי יום.

ויטמין E: אחד מנוגדי החמצון החשובים ביותר, שמגן על קרומי התאים מפני נזק חמצוני ותורם לעיכוב מחלות ניווניות כמו ניוון מקולרי. שילוב שלו יחד עם ויטמין C ואבץ נמצא יעיל במיוחד. מקורות עיקריים: אגוזים, שקדים, זרעים, שמן זית, אבוקדו ומנגו.

ויטמנים
ויטמנים | צילום: אינגאימג'

ויטמין D: קשור למניעת עין יבשה ולהפחתת תהליכים דלקתיים. נמצא קשר בין רמות נמוכות של ויטמין D לבין שכיחות גבוהה יותר של יובש בעיניים. בנוסף, יש לו תפקידים אנטי-מיקרוביאליים שעשויים להגן מפני מחלות עיניים שונות. מקורות: דגים שומניים כמו סלמון וטונה, ביצים, וגם כתוספי תזונה במקרה של חוסר.

אבץ: משתתף בפעילות אנזימים רבים בגוף, ובעין הוא תורם להעברתו של ויטמין A אל הרשתית לצורך יצירת פיגמנט מגן. חוסר באבץ עלול לגרום לבעיות בראיית לילה ולפגיעה בהסתגלות לחשכה. מקורות מצוינים: גרעיני דלעת, בשר, עוף, דגים וקטניות.

תפריט עשיר בשומן טראנס (מרגרינה, מאפים תעשייתיים, חטיפים) קשור לנזק מתמשך לעצב הראייה. עודף נתרן (מלח) שמגיע ממזון מעובד ומשומר גורם לעלייה בלחץ הדם, שמשפיע גם על זרימת הדם לעין. גם אלכוהול בכמויות גדולות פוגע בספיגת ויטמינים חיוניים לעיניים, בעיקר ויטמין A ו־B1. ככל שנמעיט במזון תעשייתי, כך נוכל לשמור טוב יותר על בריאות הרשתית והעדשה. בסופו של דבר, מה שטוב ללב ולכלי הדם – טוב גם לעיניים.

תגיות:
אבץ
/
מאיה רוזמן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף