פצצת הבריאות הצנועה שמסתתרת בפינות השקטות של מחלקת הירקות

הטומטיו אולי נראה כמו עגבנייה ירוקה עטופה בקליפה, אך מדובר בפרי חמצמץ ועשיר בערכים תזונתיים, שמככב במטבח המקסיקני ומשתלב נהדר ברטבים ותבשילים בריאים

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
טומטיו
טומטיו | צילום: שאטרסטוק

למי שלא גדל איתם, הטומטיו (Tomatillo) עלולים להיראות כמו ירק מסתורי: קטנים, ירקרקים, עטופים בקליפה ניירית, ומסתתרים בפינות השקטות של מחלקת הירקות – אם בכלל תמצאו אותם שם. אבל עבור מי שמכיר, מדובר באחד המרכיבים הכי טעימים, חמצמצים ובריאים שיש.

״טומטיו הם חומר גלם נפלא – עשירים בטעם ובערכים תזונתיים״, אומרת ד״ר סוניה ואגה-לופז, פרופסור לתזונה באוניברסיטת אריזונה סטייט וחברה בוועדת התזונה של איגוד הלב האמריקאי. לדבריה, במקסיקו מדובר במצרך בסיסי: ״כמעט בכל שוק תמצאו טומטיו – הם חלק בלתי נפרד מהמטבח המקומי״.

למרות הדמיון החיצוני, טומטיו אינם עגבניות. אמנם שניהם משתייכים למשפחת הסולניים – לצד תפוחי אדמה, פלפלים וחצילים – אך מדובר במין שונה לחלוטין. שמם בספרדית פירושו ״עגבנייה קטנה״, אך הקשר ביניהם בעיקר ויזואלי. הטומטיו בויתו כבר בתקופת האצטקים והמאיה, וכיום הם מהווים בסיס מרכזי במטבח המקסיקני והמרכז-אמריקאי, בעיקר בסלסות, רטבים ותבשילים.

דלי קלוריות ועשירים בסיבים תזונתיים

מבחינה בוטנית הטומטיו הם פרי, אך במטבח הם מתפקדים כירק לכל דבר. לרוב הם ירוקים, אך קיימים גם זנים צהובים וסגולים. מבחינה תזונתית, מדובר בבחירה מצוינת: הם דלי קלוריות, כמעט נטולי שומן, ועשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.  לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי, חצי כוס טומטיו קצוצים מכילה כ-21 קלוריות בלבד, כ-1.25 גרם סיבים תזונתיים וכ-8 מ״ג ויטמין C – כ-10% מהכמות היומית המומלצת. בנוסף הם מכילים אשלגן, התורם לאיזון לחץ הדם, וכן קרוטנואידים כמו לוטאין וזיאקסנטין, הידועים כתומכים בבריאות העיניים.

טומטיו מכילים גם תרכובות טבעיות כמו פלבנואידים וויתנולידים, שלהן מיוחסות תכונות נוגדות חמצון ודלקת. עם זאת, חשוב לציין כי חלק מהמחקרים בתחום מבוססים על מעבדה ובעלי חיים, ונדרשים מחקרים קליניים נוספים בבני אדם כדי לקבוע השפעות רפואיות מובהקות.

טיפ קטן לפני השימוש

לפני הבישול חשוב להסיר את הקליפה ולשטוף היטב את הטומטיו – הם מצופים לעיתים שכבה דביקה טבעית. כדאי לבחור טומטיו ירוקים ויציבים שמילאו את הקליפה; רכים מדי יהיו לרוב פחות טעימים. בשורה התחתונה: הטומטיו אולי נראים צנועים, אבל הם מביאים איתם שילוב מנצח של טעם, חמצמצות ובריאות – תוספת מעניינת, נגישה ומרעננת לתפריט היומי.

תגיות:
ירקות
/
סיבים תזונתיים
/
דל קלוריות
/
טומטיו
/
אשלגן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף