כאשר יש חסר משמעותי בוויטמין A, אחת התופעות הקלאסיות היא פגיעה בראיית לילה, עד כדי עיוורון לילה. כאן גזר יכול להיות רלוונטי, משום שהוא מכיל בטא-קרוטן, שממנו הגוף מייצר ויטמין A.
המיתוס עצמו טוען משהו רחב יותר - שגזר "משפר ראייה" גם אצל מי שאין לו חסר תזונתי, שהוא מחדד את הראייה ומסייע לראות טוב יותר, לעיתים אפילו "בחושך".
איך צמח הסיפור המודרני? כאן יש היסטוריה מרתקת. בתקופת מלחמת העולם השנייה הבריטים קידמו בציבור סיפור שלפיו טייסים רואים טוב בלילה בזכות אכילת גזר.
לפי תיאורים היסטוריים, הדבר שירת גם צרכים תעמולתיים והסתרת יתרון טכנולוגי - והמיתוס תפס תאוצה ברחבי העולם. עם השנים הוא התנתק מהקשרו המקורי ונשאר כהמלצה כללית לילדים.
האמת הרפואית העדכנית היא שבריאות העיניים תלויה בשילוב רחב של גורמים: גנטיקה, חשיפה לאור יום, מחלות רקע כמו סוכרת, עישון, לחץ דם ותזונה מאוזנת.
ויטמין A הוא רק חלק מהסיפור. יש גם לוטאין וזאקסנטין (בירקות עלים ובמזונות נוספים), חומצות שומן מסוימות ושליטה בגורמי סיכון. גזר יכול להיות חלק מתפריט בריא, והוא בהחלט תורם לצריכת ירקות - אבל הוא לא תרופה לעיניים.
אגב, כדי להכניס לגוף כמות של ויטמין A שתומכת בתפקוד הראייה, נקודת הייחוס המקובלת למבוגרים היא כ-900 מיקרוגרם RAE ליום לגברים וכ-700 מיקרוגרם RAE ליום לנשים.
גזר בינוני נא, במשקל של כ-50-70 גרם, מספק בקירוב 500-600 מיקרוגרם RAE של ויטמין A. בפועל, גזר בינוני אחד כמעט מכסה את הצריכה היומית המומלצת לנשים, ושני גזרים בינוניים בדרך כלל מקרבים או מגיעים להמלצה לגברים.
חשוב לזכור שברוב האנשים ללא חסר תזונתי, עודף גזר לא "ישפר" חדות ראייה מעבר לנורמה. הוא בעיקר מבטיח שלגוף יש חומר גלם לתהליך הראייה. בטא-קרוטן מהמזון נספג טוב יותר כשאוכלים אותו עם מעט שומן, למשל טחינה או שמן זית.
מנגד, אין מקום ללעוג למיתוס לחלוטין, משום שיש בו גרעין אמת רפואי. באוכלוסיות שבהן חסר בוויטמין A עדיין שכיח - בעיקר במקומות עם תזונה מוגבלת - תוספת של מקורות בטא-קרוטן או טיפול בוויטמין A יכולה לשנות חיים ולהפחית סיבוכים חמורים, כולל בעיות ראייה.
בעולם המערבי חסר משמעותי בוויטמין A פחות שכיח, אך הוא עלול להופיע במצבים מסוימים של ספיגה לקויה או תזונה קיצונית. לכן, במקרים של תלונות על ראיית לילה, יובש עיניים קשה או בעיות תזונה, יש מקום לחשיבה רפואית מסודרת - ולא רק לאמירה: "תאכל גזר".