בשבוע הבא יצוין שבוע ההנקה העולמי (7־1 באוגוסט), שמזכיר בכל שנה עובדה אחת שאין עליה מחלוקת: חלב אם הוא המזון המתאים ביותר לתינוק.
ההנקה היא הדרך המועדפת להזנת תינוק, כאשר היא אפשרית, ותרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) היא מוצר חיוני שמאפשר לתינוקות רבים לגדול ולהתפתח, כאשר הנקה אינה מתאפשרת או אינה מספקת. הבעיה מתחילה כשהדיון מצטמצם לעימות פשטני בין "טבעי" ל"תעשייתי".
זו לא רק שאלה של ביולוגיה, אלא גם של רפואה ומציאות החיים. לכן נכון יותר לדבר על הנקה כדרך ההזנה הביולוגית הטבעית, ועל תמ"ל כפתרון הכרחי ומיטיב.
מחקרי אוכלוסייה מצביעים על כך שהנקה קשורה ליתרונות בריאותיים לתינוק ולאם. כך למשל, הנחיות ארגון הבריאות העולמי וההנחיות הלאומיות בישראל הן לבחור בהנקה בלעדית בחודשים הראשונים ובהמשך בהנקה עם מזונות משלימים, מתוך הבנה שחלב אם הוא התזונה המתאימה ביותר בשלב החיים הזה.
מחקרים איכותיים מצביעים על קשר בין הנקה לבין שיעורי תחלואה זיהומית נמוכים יותר בילדות המוקדמת, ועל יתרונות גם לאם, ביניהם סיכון מופחת לסוגי סרטן מסוימים. עם זאת, היכולת ליישם הנקה בלעדית אינה אחידה בין משפחות.
בין צורך לבחירה
יש לא מעט מצבים שבהם תמ"ל אינו "פשרה" אלא המענה המתאים. למשל כשתפוקת החלב נמוכה למרות ליווי מקצועי, כאב בלתי נסבל, דיכאון, סיבוכי לידה שמקשים על התחלת הנקה, וכן מצבים של אימוץ או פונדקאות שבהם הנקה אינה אפשרית.
יש גם סיבות רפואיות: תרופות שאינן מתאימות להנקה, מחלות מסוימות של האם, פגות או מצב רפואי אחר של התינוק, ואשפוז של האם או התינוק שמקשה על הנקה רציפה. מעבר לכך, קיימים שיקולים משפחתיים ותפקודיים: חזרה לעבודה, עייפות מצטברת, היעדר רשת תמיכה, צורך בשיתוף ההאכלה בין בני הבית, או מצב שבו ההנקה גובה מחיר נפשי כבד.
הנקה אינה תמיד עניין של רצון או של ידע. גם לאחר ליווי מקצועי יש נשים שמתמודדות עם כאב מתמשך, תפוקת חלב שאינה מספקת או קושי שמחריף דווקא ככל שהן מנסות להתמיד. במצבים כאלה, המשך הנקה בכל מחיר אינו בהכרח הפתרון הנכון. אם השימוש בתמ"ל מאפשר לתינוק לקבל הזנה מספקת ולאם לחזור לתפקוד, זו החלטה רפואית ומשפחתית לגיטימית - ולא כישלון.
לא כל אולטרה־מעובד הוא אותו דבר
המונח "אולטרה־מעובד" מקבל מקום מרכזי בדיון התזונתי, ובצדק: רבים ממוצרי המזון האולטרה־מעובדים מעוררים דאגה בריאותית. אבל צריך להיזהר מהכללות גורפות.
תמ"ל הוא מוצר אולטרה־מעובד מבחינת תהליך הייצור, אך הוא מיועד למטרה ספציפית: להזין תינוק כאשר חלב אם אינו זמין או אינו מספיק. לכן אי אפשר להחיל עליו אוטומטית את אותה ביקורת שמכוונת לרוב כלפי מוצר מזון אולטרה־מעובד, כלומר מוצרים עתירי סוכר, נתרן ושומן רווי, ולעיתים גם רכיבים נוספים שמומלץ לצרוך מהם פחות.
הבדל זה חשוב גם מבחינה ציבורית. אם נאמץ מסר פשטני של "אולטרה־מעובד = רע", אנחנו עלולים לפגוע דווקא במשפחות שזקוקות לתמ"ל ולהוסיף אשמה מיותרת. יש הבדל בין מוצרים אולטרה־מעובדים שמיועדים בעיקר לפינוק ונשנוש, לבין מוצרים רפואיים־תזונתיים שנועדו לענות על צורך התפתחותי חיוני. תמ"ל אינו זהה לחלב אם, אך גם אינו דומה לחטיפים בשקיות מרשרשות מבחינת ייעוד והרכב.
סיווג NOVA, שעליו נשען חלק גדול מהשיח על מזון אולטרה־מעובד, מתייחס למידת העיבוד התעשייתי ולא למטרה שלשמה פותח המוצר. לכן באותה קבוצת סיווג אפשר למצוא גם חטיפים ומשקאות ממותקים וגם מוצרים רפואיים או תזונתיים שמיועדים למצבים שבהם אין חלופה מתאימה. סיווג לבדו אינו מספיק, צריך לשאול גם למה המוצר נועד.
במקרים מסוימים נדרשים הדרכה מקצועית, תרגול וסיוע כדי שההנקה תתבסס ותהיה נעימה ויעילה. לא כל קושי בהנקה משקף חוסר רצון, לעיתים מדובר בתהליך שדורש מיומנות, זמן וליווי. לכן תמ"ל ממלא תפקיד חיוני במערכת ההזנה של תינוקות, ולא כדאי לתאר אותו ככישלון או כבחירה נחותה.
אז ממה כדאי להיזהר?
עוד היבט שקשה להתעלם ממנו הוא הממד השיווקי. חברות תמ"ל פועלות בשוק תחרותי מאוד, ויש מצבים שבהם יש שימוש בשפה רגשית, בדימויים מרגיעים ובמסרים שמטשטשים את ההבדל בין מוצר הכרחי לבין אורח חיים נוח יותר.
סדרת מאמרים שפורסמה בשנת 2023 בכתב העת המדעי "The Lancet" בהשתתפות חוקרים מארגון הבריאות העולמי, ניתחה שיטות שיווק ופרסום של תמ"ל בעשרות מדינות. אחת המסקנות הייתה שחלק מהמסרים המסחריים נשענים על חששות שמלווים כמעט כל הורה טרי.
בכי בשעות הערב, יקיצות תכופות בלילה או רצון לינוק שוב זמן קצר לאחר האכלה מוצגים לפעמים כרמז לכך שהתינוק "לא שבע" או שחלב האם "לא מספיק". אלה דפוסי התנהגות שכיחים אצל תינוקות בריאים, בעיקר בשבועות הראשונים לחיים.
בפרסומים אלה נמצאו גם הבטחות לשינה טובה יותר, להתפתחות מוחית משופרת או לחיזוק מערכת החיסון, אף שהראיות אינן תומכות בהבטחות האלה.
לכן נדרשות מודעות, ערנות וביקורת: פרסומות שמציגות תמ"ל כפתרון טבעי, מתקדם או כמעט שקול להנקה עלולות לערער את ההבנה המדעית הבסיסית. הנקה היא המזון המועדף כאשר היא אפשרית ומיטיבה, ותמ"ל הוא חלופה חיונית כאשר צריך. לכן כדאי לשמור על הבחנה ברורה בין צורך תזונתי ממשי לבין עטיפה שיווקית.
הבחירה להניק יכולה להיות פשוטה ולפעמים גם קשה ומאתגרת. אחת המסקנות שחוזרת בספרות המחקר העדכנית היא ששיעורי ההנקה עולים כאשר נשים מקבלות סיוע.
שיעורי הנקה אינם מתחלקים באופן שווה באוכלוסייה, ונמוכים יותר בקבוצות עם עומס תעסוקתי גבוה או נגישות מוגבלת לתמיכה מקצועית. בכל מקרה, ייעוץ מקצועי בתחילת הדרך, חופשת לידה שמאפשרת לבסס הנקה, אפשרות לשאוב במקום העבודה ועזרה של בני המשפחה משפיעים הרבה יותר מהפחדות או מרגשות אשמה.
יש מי שזקוקות לעזרה כדי להניק, ויש מי שבוחרות או נאלצות להיעזר בתרכובת מזון לתינוקות. בשני המקרים האמהות ראויות לאותו יחס: מידע מדויק, כבוד וחמלה. בריאותם של תינוקות ושל משפחות אינה נמדדת רק במה שאכלו, אלא גם בשאלה אם קיבלו את התמיכה שמאפשרת לבחור את מה שמתאים להם.