סערת הסלמונלה בשוקולד: משרד הבריאות פרסם היום (ראשון) את עיקרי ממצאי הביקורת שנערכה במפעל שטראוס עלית, בה נמצאו ליקויים מהותיים בנהלי החברה ובהתנהלותה. בין הממצאים שפורסמו - אירוע חדירת יונים למפעל וכן כשל מהותי שאותר בתהליך ההפשרה של השוקולד במפעל. 

כזכור, כתוצאה מתוצאות הביקורת החליטו גורמי המקצוע במשרד הבריאות על התליית אישור הייצור הנאות לחברה לתקופה של שלושה חודשים או עד לתיקון כלל הליקויים שנמצאו בביקורת.

עופרה שטראוס על משבר הסלמונלה (צילום: אבשלום ששוני)

עיקרי ממצאי הביקורת:

בחודשים האחרונים בוצעו במפעל עבודות תחזוקה במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל מבלי שנלקחו בחשבון הסיכונים הפוטנציאלים העלולים להשפיע על תהליך הייצור ובקרת האיכות של המפעל.

במהלך הביקורת של משרד הבריאות עדכן המפעל כי מספר שבועות לפני כן היתה חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל. המפעל עדכן כי הנושא טופל מיידית ואף הוזמן מדביר יחד עם זאת נדרש היה מהמפעל לעשות בדיקות מקיפות האם חדירת היונים השפיעה על בטיחות המוצר.

נמצא כי הצוות המקצועי של בקרת האיכות במפעל התחלף בשנה האחרונה וכי חסר באופן זמני במפעל תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל, דבר זה מעיד על כך שמערך בקרת האיכות והבטיחות של המפעל לוקה בחסר.

במהלך הביקורת של משרד הבריאות התברר כי לקוח של המפעל דיווח למפעל על ערכי אינדיקטורים לסלמונלה גבוהים מהתקן המותר בנוזל השוקולד, אולם התלונה לא טופלה על ידי המפעל כנדרש וכן כי לא בוצעו בדיקות להמצאות חיידק סלמונלה. 

במהלך הביקורת נמצא כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד וכי הוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, דבר העלול לגרום לזיהום.

יודגש כי דוח תחקיר מלא הועבר לחברה להתייחסות ותגובתה כבר ביום שלמחרת הביקורת, כנדרש על פי החוק. המפעל אמור לתת את תגובתו לממצאי הדוח תוך 14 ימים.

מוצרי שטראוס שרוקלו  (צילום: אבשלום ששוני)
מוצרי שטראוס שרוקלו (צילום: אבשלום ששוני)

לפי הבדיקות עד כה - נשלל הקשר לאירוע השוקולד בבלגיה

בתוך כך, משרד הבריאות מבקש לעדכן כי על פי תוצאות הבדיקות שנערכו עד כה נשלל הקשר בין אירוע השוקולד בבלגיה ובין האירוע בישראל. יצוין כי ממידע שיש למשרד הבריאות בנוגע לסוג הסלמונלה שנמצא, זן זה גורם לתחלואה בבני אדם אולם לא ידוע כזן אלים.

מתוך כ-300 דגימות שנלקחו עד כה באירוע מקו הייצור של המפעל, חומר גלם ומוצרים בתהליך, ממוצרים סופיים בתוך המפעל ובדרכי השיווק, נמצאו עד כה כ-30 דגימות חיוביות לסלמונלה. הדגימות החיוביות עד כה הן מתוך המפעל בלבד.

הדגימות החיוביות הועברו למרכז הארצי לסלמונלה במעבדה לבריאות הציבור של משרד הבריאות לבדיקות מעבדה לקביעת סוג החיידק. מ- 14 דגימות נמצא כי החיידק בתרבית הינו מסוג השונה, כאמור, מזה שנמצא בבלגיה. עם זאת, לא ניתן לשלול הימצאות זן נוסף של סלמונלה המעורב באירוע השוקולד. משרד הבריאות ימשיך ויעדכן את הציבור.

בעדכון נתוני הבוקר היומי (יום ראשון) על אירועי הסלמונלה דווחו עד כה 21 מקרים (בגילאים שונים) בעלי קשר אפידמיולוגי, לכאורה, מאירוע השוקולד. נלקחו תרביות מ- 16 מהמטופלים, תוצאות יתקבלו בימים הקרובים. נציין כי שישה מהמטופלים הגיעו לטיפול בבית חולים וכל השאר נזקקו לטיפול בקהילה. על פניו, בשלב זה, נראה כי מספרים אלו אינם חריגים ואינם מעידים על התפרצות רחבה.