שורדות שואה מאוקראינה חגגו לראשונה את חגי תשרי בישראל

שורדות השואה לנה פנצ'קו וסבטלנה מוגילובקין נאלצו לברוח מאימת המלחמה באוקראינה, זאת לאחר שבזמן מלחמת העולם השנייה נכפה עליהן לעזוב את עיר ילדותן. השנה הן חגגו לראשונה את ראש השנה בארץ

יובל בגנו צילום: באדיבות המצולם
לנה
לנה | צילום: יד עזר לחבר
3
גלריה

סבטלנה, ניצולת שואה בת 89, עלתה מאוקראינה לאחר הפלישה הרוסית. "שרדתי את מלחמת העולם השנייה, הייתי בת 8 כשהמלחמה פרצה בשנת 1941. הגרמנים אספו את יהודי העיר, דחפו אותנו לתוך בור במגדל המים והשליכו רימונים. היהודים שנכנסו אחרונים לבור ונותרו בחלקו העליון מתו, וכשנשלפו הגופות הגיעו אלינו. נשארנו בחיים בנס", היא מספרת.

סבטלנה
סבטלנה | צילום: יד עזר לחבר

"לאחר הפלישה הרוסית השנה עברתי את זוועות השואה בפעם השנייה. לא ראיתי פחד כזה כמו שראיתי כיום, כשאני כמעט בת 90. אני מהעיר המופצצת קראמטורסק (הנמצאת במחוז דונצק שבמזרח אוקראינה - י"ב). בית החולים בעיר נהרס והבתים נותרו מרוסקים. הצלחתי לברוח, אבל הנין שלי בן ה־10 נאלץ להישאר באוקראינה בגלל איסור עזיבה לחו"ל".

לנה, שורדת שואה בת 87, נזכרת: "עם פלישת הגרמנים לאוקראינה בשנת 1941 פוניתי באונייה עם משפחתי מאודסה. זה היה ב־2 בנובמבר - אני זוכרת את זה כאילו היה אתמול". בנה של פנצ'קו נפטר בשנת 2004 מסיבוכי שחפת, ובתה נפטרה בשנת 2019 ממחלת כבד.

ביוני האחרון פונתה שוב מביתה, שלושה חודשים לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, ועלתה לישראל עם בעלה. תחילה, הזוג שהה במלון הסוכנות היהודית בעכו, ולאחר מכן עברו להתגורר בבית החם של עמותת יד עזר לחבר בחסות השגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים.

"מאז ילדותי במלחמת העולם השנייה והתקופה שלאחר המלחמה, כשסטלין היה בשלטון והדת נחשבה 'אופיום עבור העם' והייתה אסורה, חגיגת ראש השנה בשבילי הייתה צעד חשוב בתהליך החזרה למסורת היהודית. השנה, כשחגגנו בבית החם עם עולים נוספים, בירכנו זה את זה לראשונה בברכת שנה טובה בעברית".

לנה
לנה | צילום: יד עזר לחבר
תגיות:
שואה
/
מלחמת רוסיה-אוקראינה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף